Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Нов домашен любимец – 10 грешки в поведението ни към него

14.08.2023 | 1 мин. четене

Вълнението и радостта, които произтичат от появата на нов домашен любимец у дома наистина са големи. И е съвсем лесно, унесени в тези щастливи първи моменти на пухчо вкъщи, да забравим за куп отговорности, които идват с появата му. Някъде там, между прегръдките, игрите и смеха, не бива да забравяме, че тези първи моменти на котето и кучето у дома са от съществено значение за неговото възпитание и добър живот. За щастие, добрата информираност винаги е правилен подход. Преди да се сдобиете с нов домашен любимец, не забравяйте да обмислите всички възпитателни методи и детайли, които са важни и трябва да бъдат приложени още от първите му дни в къщата. Добър начин да избегнем големи грешки е като прочетем за най-често допусканите и как да ги предотвратим. Точно такава информация можеш да научиш в тази статия. Така че ако ти предстои появата на нов домашен любимец вкъщи, обърни внимание на тази статия!

В първите няколко седмици от появата на нов домашен любимец, приоритет трябва да се превърне изграждането на здравословна рутина. Така можеш да помогнеш на твоя нов опашатко да тръгне уверено по пътя на щастлив живот. Ето кои грешки задължително искаш да избегнеш:

Нямаш правилно изграден бюджет

Когато у дома се появи нов домашен любимец, много е важно да предвидим всички ежедневни, ежемесечни и евентуални разходи, за да сме подготвени с необходим бюджет. Иначе рискуваме да направим импулсивни покупки на вещи, които не са необходими. Или да забравим да купим наистина необходимите. Pet Buddy е твой доверен помощник в това отношение. Нашите месечни кутии ти позволяват да пробваш различни марки и продукти, така че с опашатко да откриете заедно какво наистина му харесва и кои са любимите му марки.

Забавяш за тренировките

Тренировките и доброто възпитание трябва да започнат още от първия ден на твоето пале или коте. Например повечето кучета достигат пълна социална и емоционална зрялост между първата и втората година от живота им. Но това не означава, че основите на доброто възпитание не бива да се положат още от първите им седмици у дома. От приучаване към базови команди до приучаване към ходене до тоалетна, тренировките по възпитание на животинчето са най-ефективни, когато започнете рано с тях. В YouTube канала на Pet Buddy можеш да откриеш някои полезни съвети за тренировка на куче.

Пропускаш ваксинации и посещения при ветеринарния лекар

Визитите при ветеринарния лекар не са необходими само тогава, когато кучето или котето са болни. Редовните посещения при професионалист играят важна роля за развитието на твоят нов домашен любимец и осигуряването на перфектното му здраве. В първата година от живота си, твоят опашатко ще се нуждае и от редица ваксини, които не бива да се пропускат. Pet Buddy ти позволява лесно да запишеш час за консултация с ветеринарен лекар през нашата онлайн платформа.

Подценяваш денталното хигиена на животното

Много собственици на нов домашен любимец просто не могат да си представят колко ключова роля играе добрата дентална хигиена за цялостното здраве на животното. Не забравяй да разбереш повече за това как да се грижиш за доброто дентално здраве на твоят нов любимец още при първите посещения при ветеринарния лекар. Подбери висококачествени продукти за почистване на зъбите, които да предотвратят натрупването на зъбен камък. Периодично награждавай твоя косматко с дентални лакомства и му купувай гумени играчки, които са подходящи за дъвчене и не крият рискове.

Забравяш за обезпаразитяването

В рамките на България, множество паразити представляват сериозен риск за здравето на твоя домашен любимец. Обезпаразитяването е ефективната превенция, на която можеш да заложиш. Съществуват различни видове обезпаразитяване и различни видове обезпаразитяващи продукти за външни и вътрешни паразити. Избери подходящите за твоето куче или коте и ги прилагай редовно.

Не подбираш висококачествена и подходяща храна

Качеството на храната и хранителната й стойност също е от съществено значение за здравето на твоя домашен любимец. На пазара се предлага огромно разнообразие от марки в много голям ценови диапазон, така че е лесно да се объркаш. Супер скъпата кучешка и котешка храна не са задължително най-добрия избор. Въпреки това, най-добре е да не купуваш твърде евтина храна, защото обикновено тя не е достатъчно богата на необходимите хранителни вещества.

Храниш с твърде много или твърде малко храна

Работата ти не се свежда само с това да избереш правилната котешка или кучешка храна. Трябва и да си сигурен, че даваш на твоето животинче необходимото му количество храна. Ако му даваш твърде много, това лесно може да доведе до затлъстяване. Не забравяй да контролираш и количеството лакомства, които даваш. Твърде малко храна също може да доведе до проблеми със здравето на твоя опашатко. Консултирай се с ветеринарен лекар, за да се увериш, че даваш точното количество храна на твоя косматко.

Не социализираш животното

Дори и твоят нов домашен любимец да не съжителства с други животинчета у дома, важно е да го социализираш още от ранна възраст. Ако се справиш добре с тази стъпка, твоето животно няма да се плаши, или стресира при срещи с други животни и излизане навън.

Подценяваш нуждата му от внимание

Малките животни са като малките деца – те имат нужда от твоето внимание, търпение и грижа. Не е необходимо само да се погрижиш за това кучето и котето да са здрави и добре нахранени. Някои нови стопани подценяват нуждата от и важността на времето за игра, тренировки, разходки, прегръдки и милувки. За да пораснат щастливи, социализирани, уверени и добре възпитани, опашатковците не бива да бъдат оставяни за дълго време сами.

Непостоянен си

Твоята работа като стопанин на домашен любимец е да създадеш правила и да се увериш, че ги следваш постоянно. Необходимо е и всички останали, които живеят в дома, да следват тези правила при контактите си с животното. Кучетата и котките са много умни животни. Ако усетят, че има пропуквания в поведението на някого спрямо тях, те ще се възползват от тези моменти на слабост.

Добрата грижа за домашния любимец е комплекс от редица фактори. Няма безгрешни стопани. Всеки ден можем да научим нещо полезно, което да приложим в грижата си за опашатковците и да им осигурим по-щастлив живот и по-добро здраве. Pet Buddy ти помага за изграждане на правилна грижа. При нас можеш да откриеш наистина впечатляващо разнообразие от кучешки и котешки храни, лакомства, аксесоари, медицински продукти, продукти за хигиена и още.

Виж още подобни статии