Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Правилно отглеждане на кученце до първата му година

06.07.2022 | 1 мин. четене

Домашните любимци са радост, но и немалка отговорност за човека, заел се с мисията да бъде верен другар в живота на кучето или котето. Независимо дали имате куче, или коте, важно е да сте наясно с грижите за него през целия му живот и особено през първите дни и месеци от развитието му.

Тук насочваме вниманието ви върху правилното отглеждане на кученце до първата му година. Настоящето четиво ще ви бъде полезно, ако планирате да закупите или осиновите кученце, или пък просто сте прибрали от улицата пале, за което ви предстои да се грижите.

Първото обезпаразитяване следва да се случи още през първия месец

До около 25-ия ден е оптималният срок, в който да направите първо посещение при лекаря за обезпаразитяване на кученцето. Ако сте се сдобили с вашия пухкав приятел на по-късен етап, все пак е добре да посетите специалист, за да сте сигурни, че той е в добро здраве.
Паразитите могат да преминат в организма на кученцето през плацентарната бариера или чрез майчиното мляко, затова дори и наскоро родени, кученцата следва да бъдат обезпаразитени 2-3 пъти през 14 дни. След това се продължава с ежемесечно третиране.

Около 45-ия ден: първата ваксина и изследвания за чести заболявания

Слабата имунна система е присъща за малките кученца, затова в този период се налага и първата ваксинация на домашния ви любимец. Преди това се провежда обстоен преглед, а ако е с неясна здравна история, то трябва да бъде изследвано за най-честите вирусни заболявания при кученцата.

След като бъде прегледано и се установи, че е здраво, ще бъде поставена и първата му ваксина. Тя най-често е за две заболявания (Парвовироза и Гана). Кученцето не трябва да излиза навън или да се среща с други животни преди завършване на ваксинационния цикъл, за да се избегне неговото заразяване.

Вторият месец: втора ваксина и профилактика

В зависимост от схемата от 2 до 4-5 седмици след първата е моментът за поставянето на втората ваксина, която изгражда имунитет за няколко заболявания - Парвовироза, Гана, Лептоспироза, Параинфлуенца, Инфекциозен хепатит.

Добре е да стартирате ушната хигиена на кучето - почиствайте ушите му всяка седмица със специален лосион и памук. Това е особено важно при кучета с клепнали уши, тъй като те са по-предразположени към ушни инфекции. Използването на клечки за уши от непрофесионалисти не е препоръчително, тъй като е възможно да бъде наранена тъпанчевата мембрана.

Трети месец: трета ваксина и чипиране

Моментът за поставянето на третата ваксина, която засилва въздействието на втората. Тя също включва и задължителната по закон ваксина против бяс. На този етап задължително трябва и да чипирате кучето си, за да бъде регистрирано в системата на БАБХ. Ветеринарният лекар ще ви издаде също и международен паспорт, в който са вписани всички данни и ваксини на животното и ще служи като негов идентификационен документ.

Около 104-тия ден: измерване на имунитета и реваксинация

Ваксинационната схема вече е изпълнена, но в случай че имунните показатели не са на ниво, лекарят може да приложи и реваксинация. Някои породи кучета (ротвайлери например) имат нужда от допълнителна ваксина.

Между 4-тия и 6-ия месец

В този период се извършват поредица от изследвания, сред които:

  • 4-тия месец - профилактичен ортопедичен преглед за установяване/изключване на тазобедрена дисплазия. Някои породи са генетично предразположени към подобни заболявания (тези с по-големи размери);
  • 5-ия месец - ехокардиография за вродени заболявания;
  • след 6-ия месец - кастрация за женските. Кастрацията има редица ползи за здравословното им развитие и предотвратява някои сериозни заболявания (пиометра, фалшива бременност, тумори на млечните жлези). Редно е мъжките кучета да се кастрират след навършване на 1 година, за да си спестите проблеми като хиперплазия на простата и тумори на тестисите.

През целия период кучето се третира ежемесечно за вътрешни и външни паразити, включително и за дирофилария.

Между 7-и 9-и месец

В този период може да бъде установено наличие на задържани млечни зъби. Ключово е същите да се открият навреме, за да се предотврати изкривяване на захапката, натрупване на зъбен камък и проблеми с венците. Малките породи кучета трудно сменят млечните си кучешки зъби. Ако те не паднат сами до навършване на първата година, следва да бъдат отстранени от ветеринарен лекар.

След първата година

Кучето трябва да бъде обезпаразитявано активно през всички етапи на развитието си. Всяка година то следва да преминава през годишен профилактичен преглед за проследяване на здравословното състояние и годишна реваксинация. Вашият ветеринарен лекар ще извърши обстоен преглед, както и ще ви разпита подробно за неговото развитие. Тук е момента да зададете всички въпроси относно отглеждането и здравето, които ви интересуват.

Не забравяйте, че профилактиката е най-добрата защита за кученцето ви. За да не забравяте нищо важно, добавете бележки за важните събития в медицинския картон на Pet Buddy, а ние ще ви напомняме за тях. Ако имате други въпроси относно здравето и отглеждането на вашето кученце, можете да се обърнете към нашия ветеринарен лекар.

Виж още подобни статии