Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Дирофилария – какво е важно да знаем за нея?

27.10.2022 | 1 мин. четене

Можете ли да си представите, че едно ухапване от комар може да зарази кучето ви със сърдечния паразит на дирофилария, който да е особено опасен за здравето и живота му? Заболяването е известно още като дирофилариоза и се причинява именно от паразитни червеи, които живеят в сърцето на домашния ви любимец. 

За да можете да предпазите здравето и живота на кучето си, а също и да реагирате навременно и адекватно при нужда, в тази статия ще обсъдим дирофиларията. Какво представлява и как да помогнем на нашия любимец?

Дирофилария - същност, заразяване и превенция

Заболяването дирофилария е широко познато в световен мащаб и от него страдат кучета от различни породи, размери и възраст. Допреди няколко години дирофилариозата се срещаше по-често в страните от Средиземноморието. С коварната болест днес обаче се диагностицират много домашни животни и у нас. 

Заразяването става чрез ухапване от комар, който преди това е ухапал друго животно, което има паразита в организма си. Причинител е червеят Dirofilaria immitis. Лаврите, пренесени от комара върху здравия индивид, се развиват бавно - за около 6 - 7 месеца. Възрастните паразитни червеи достигат дължина между 17 и 27 см, като паразитират в дясното предсърдие и пулмоналните артерии. 

Червеите могат да живеят години наред в сърцето на кучето ви (между 3 и 5 години). Наличието им предизвиква сериозни патологични състояния, а липсата на лечение може да доведе и до летален изход. Паразитът нарушава нормалната хемодинамика, може да предизвика хипертрофия на сърдечната камера, повишено кръвно налягане и остра сърдечна недостатъчност. 

Дирофилария - профилактика

Превантивната грижа на кучето и конкретно регулярното му обезпаразитяване са важна част от грижите за домашния любимец. При провеждането на годишните профилактични прегледи, би било добре кучето да се изследва за дирофилария. 

Регулярното използване на превантивни медикаментозни препарати намалява в пъти шансовете четириногото да се зарази с паразита. Животните, диагностицирани със заболяването навреме, имат големи шансове да се излекуват чрез прилагането на адекватна ветеринарномедицинска грижа. 

Дирофилария - диагностициране

Диагностицирането за наличие на паразита, причиняващ дирофилария, става чрез тестване във ветеринарномедицински кабинет. Това се препоръчва за животни, на които никога не е била прилагана профилактика против дирофилариоза. 

Профилактичното тестването е ключово, за да бъде предпазен любимецът, тъй като симптоматиката се появява в значително късен етап от развитието на заболяването. 

При негативен резултат се назначава схема за превенция на опасния паразит. В случай че той е положителен се прибягва до специализирана терапия. 

Дирофилариоза - симптоми

Симптомите, които кучетата проявяват при заразяване с паразита и развитие на болестта дирофилария, най-често са: 

  • Кашлица - при лека форма на заболяването, кашлицата е лека и може да бъде пренебрегната от лекаря, като се наблюдава засилването ѝ през нощта; 
  • Летаргичност и лесна уморяемост - прогресиращата инфекция кара животното да се изморява бързо и да остане летаргично за продължителни периоди; 
  • Затруднено дишане - друг симптом, който се проявява при прогресия на дирофилария, вследствие на увеличаваща се кашлица. Индикации за сериозна прогресия на заболяването е кашляне на кръв и/или кървене от носа; 
  • Отслабване - ако не е стартирало лечение срещу паразита, общото състояние на животното се влошава, то губи апетит и започва да слабее; 
  • Белодробен оток и колапс - това са симптомите при краен стадий на развитие на болестта. Когато паразитите са обхванали целия мускул на сърцето, те рефлектират върху нормалното кръвообращение и то може да блокира. Това ще доведе до шок и срив в организма на кучето. В най-добрия случай то ще има припадъци, може да ослепее и да започне да куца. При най-лошия сценарий - за животното ще настъпи фатален край. 

Дирофилариоза - лечение

Провежданото лечение при диагностициране на паразита в организма на животното има за цел да елиминира възрастните червеи, незрелите паразити и микрофиларии. Случаите на леки и умерени протичания на болестта обикновено се повлияват от лечението и то е успешно.

Лечението се изразява в използването на медикаменти, прилагани инжективно, наблюдение в клиника и ограничаване на физическото натоварване. 

При голям брой на зрелите паразити в сърцето може да се наложи и хирургическото им отстраняване.

Отново е важно да отбележим, че профилактичните прегледи и превантивно третиране срещу паразита на дирофилариозата имат ключова роля за защитата на косматия ви приятел.

Ако не сте сигурни кои противопаразитни продукти са подходящи или как да ги прилагате, посъветвайте се с нашия ветеринарен лекар, като запазите час за онлайн консултация.

Виж още подобни статии