Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Кастрация на домашен любимец – ползи и предимства

06.07.2022 | 1 мин. четене


Кастрация на домашен любимец е една от рутинните хирургични интервенции, на която биват подлагани кучета и котки. Тя се прави с оглед контролиране на популацията им и предпазване от потенциални патологии.

За този тип интервенции битуват и немалко митове, които предстои да разгледаме в следващите редове. Ще ви споделим и ключовите ползи и предимства от всяка кастрация на домашен любимец.

Кастрация на домашен любимец - какво представлява?

Кастрация на домашен любимец се нарежда сред рутинните хирургически интервенции, прилагани върху животинските видове, при която се отстраняват репродуктивните им органи. При мъжките видове се премахват тестисите, а при женските - яйчниците и матката. Интервенцията се осъществява под пълна упойка от ветеринарен лекар.

Кастрация на домашен любимец - защо се налага?

Кастрация на домашен любимец се извършва не само с оглед на това да се ограничи популацията на съответния вид, но и с идеята да се минимизира рискът от появата на заболявания, свързани с половата им система.

Животните не страдат от загубата си на полова идентичност. Тяхното възприятие за света е различно от нашето. Те не изпитват дискомфорт от липсата на полови органи и от това, че не могат да създават потомство. Това не влияе на психо-емоционалното им здраве в негативен аспект.

Кастрация на домашен любимец - ползи и предимства

Редица са ползите и предимствата от всяка кастрация на домашен любимец. Струва си да ги обобщим накратко в следващите редове:

  • Спестявате си проблеми, свързани с нежелана бременност при кучетата и котките, както и немалкото усложнения, които могат да възникнат вследствие на раждането;
  • Всяка кастрация на домашен любимец има превантивен ефект върху множество заболявания, свързани с половата система при животните, сред които: заболявания на простата; пикочо-половата система; тумори на млечните жлези, матката и яйчниците; пиометра; диабет; хормонални патологии; хормонални дерматологични заболявания; поведенчески проблеми (агресия и други).

Какво представлява ранна кастрация?

Ранната кастрация се извършва преди първото разгонване. Тя е отговорна за минимизиране риска от появата на тумори на млечните жлези. При разгонване рискът се увеличава с до около 23%, а причините се коренят във високите нива на естроген по време на еструса. Много често, дори и след операция на туморите, проблемът не може да се реши в пълнота. 90% от туморите при котките и 60% от туморите при кучетата са злокачествени.

Изследвания сочат, че кастрираните животни живеят с между 1,5 г. и 3 г. по-дълго, отколкото некастрираните кучета и котки. Кастрацията е отговорна за елиминирането на всички хормонални проблеми, които се появяват по време на разгонване.

Какви са митовете, свързани с кастрацията на домашните животни?

Кастрацията на домашните животни е тема, за която битуват и немалко митове. Добре е да ги обобщим накратко, за да бъдете информирани и да предприемете стъпка към кастрацията на любимеца си, ако все още не сте.

Кучето/котето ще изпадне в летаргия

Нито кучето, нито котето ви ще станат летаргични след стерилизацията. Кастрацията няма да повлияе върху енергичността, игривостта и жизнеността на вашия пухкав приятел.

Домашният ми любимец ще напълнее

Погрешно е схващането, че кастрираните животни повишават теглото си след интервенцията. Кастрацията няма влияние върху теглото на котето или кучето ви, а по-скоро за това са отговорни други фактори като прием на храна, липса на активност и други.

Кучето ми няма да ме пази, ако бъде кастрирано

Това твърдение е абсолютно невярно. Половите органи и свързаните с тях хормони по никакъв начин не влияят върху вродените инстинкти на четириногото да пази семейството и територията си от непознати. Агресията в размножителния период е различна от инстинкта му за опазване на територията и стопаните си.

Няма да кастрирам животното, ще намеря дом за малките

Множеството кучета и котки, скитащи се по улиците и молещи за милостиня, са живия пример за “успеваемостта” на този тип нагласи. Те, от своя страна, са причина за нарастващия брой малки кучета и котки, ставащи възрастни и размножаващи се неконтролируемо по улиците. Приютите за животни са пълни с кучета и котки, за които стопаните са си мислили, че ще намерят дом.

Стерилизацията несъмнено има своите предимства. И все пак това не омаловажава факта, че кастрацията е значима промяна за организма на всяко животно. И като такава, тя изисква временни промени в начина на живот и хранене. PetBuddy може да ви помогне в правилните грижи за домашния ви любимец в този период на промени. Консултирайте се с нашия опитен ветеринарен доктор, за да получите отговори на всичките си въпроси по темата. С всяка абонаментна кутия PetBuddy получавате и по една безплатна консултация, а всяка следваща е на преференциална цена.

Виж още подобни статии