Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Кастрация – ползи и предимства за вашия домашен любимец

06.07.2022 | 1 мин. четене


Кастрацията е една от рутинните хирургични интервенции, на която биват подлагани кучета и котки, с оглед контролиране на популацията им и предпазване от потенциални патологии.

За този тип интервенции битуват и немалко митове, които предстои да разгледаме в следващите редове. Ще ви споделим и ключовите ползи за вашия любимец от кастрацията.

Какво представлява кастрацията?

Кастрацията се нарежда сред рутинните хирургически интервенции, прилагани върху животинските видове, при която се отстраняват репродуктивните им органи. При мъжките видове се премахват тестисите, а при женските - яйчниците и матката.

Интервенцията се осъществява под пълна упойка от ветеринарен лекар. Кастрирането се извършва не само с оглед на това да се ограничи популацията на съответния вид, но и с идеята да се минимизира рискът от появата на заболявания, свързани с половата им система.

Животните не страдат от загубата си на полова идентичност. Тяхното възприятие за света е различно от нашето. Те не изпитват дискомфорт от липсата на полови органи и от това, че не могат да създават потомство. Това не влияе на психо-емоционалното им здраве в негативен аспект.

Какви са ползите и предимствата от кастрацията за домашния любимец?

Редица са ползите и предимствата от това да кастрирате домашния си любимец. Струва си да ги обобщим накратко в следващите редове:

  • Спестявате си проблеми, свързани с нежелана бременност при кучетата и котките, както и немалкото усложнения, които могат да възникнат вследствие на раждането;
  • Кастрацията има превантивен ефект върху множество заболявания, свързани с половата система при животните, сред които: заболявания на простата; пикочо-половата система; тумори на млечните жлези, матката и яйчниците; пиометра; диабет; хормонални патологии; хормонални дерматологични заболявания; поведенчески проблеми (агресия и други).

Ранната кастрация - тази преди първото разгонване - е отговорна за минимизиране риска от появата на тумори на млечните жлези. При разгонване рискът се увеличава с до около 23%, а причините се коренят във високите нива на естрогени по време на еструса. Много често, дори и след операция на туморите, появили се след разгонването, проблемът не може да се реши в пълнота. 90% от туморите при котките и 60% от туморите при кучетатата са злокачествени.

Изследвания сочат, че кастрираните животни живеят с между 1,5 г. и 3 г. по-дълго, отколкото некастрираните кучета и котки. Кастрацията е отговорна за премахването на всички хормонални проблеми, които се появяват по време на разгонване.

Какви са митовете, свързани с кастрацията на домашните животни?

Кастрацията на домашните животни е тема, за която битуват и немалко митове. Добре е да ги обобщим накратко, за да бъдете информирани и да предприемете стъпка към кастрацията на любимеца си, ако все още не сте.

Кучето/котето ще изпадне в летаргия

Нито кучето, нито котето ви ще станат летаргични след стерилизацията. Кастрацията няма да повлияе върху енергичността, игривостта и жизнеността на вашия пухкав приятел.

Домашният ми любимец ще напълнее

Погрешно е схващането, че кастрираните животни повишават теглото си след интервенцията. Кастрацията няма влияние върху теглото на котето или кучето ви, а по-скоро за това са отговорни други фактори като прием на храна, липса на активност и други.

Кучето ми няма да ме пази, ако бъде кастрирано

Това твърдение е абсолютно невярно. Половите органи и свързаните с тях хормони по никакъв начин не влияят върху вродените инстинкти на четириногото да пази семейството и територията си от непознати. Агресията в размножителния период е различна от инстинкта му за опазване на територията и стопаните си.

Няма да кастрирам животното, ще намеря дом за малките

Множеството кучета и котки, скитащи се по улиците и молещи за милостиня, са живият пример за “успеваемостта” на този тип нагласи. Те, от своя страна, са причина за нарастващия брой малки кучета и котки, ставащи възрастни и размножаващи се неконтролируемо по улиците. Приютите за животни са пълни с кучета и котки, за които стопаните са си мислили, че ще намерят дом.

Виж още подобни статии