Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Физическа активност за домашни любимци – 10 грешки на новите стопани

03.04.2023 | 1 мин. четене

Кучетата и котките са устойчиви животни, но това не означава, че всеки стопанин не бива да се стреми към най-доброто за тях, особено когато става въпрос за физическа активност за домашни любимци. Точно както и при родителството, да си собственик на куче или коте идва със свой собствен набор от предизвикателства и притеснения. Правилно ли тренираш твоето куче? Осигуряваш ли достатъчно хидратация и добри източници на хранителни микроелементи? Осигуряваш ли достатъчно физическа активност за домашни любимци? Поддържаш ли физическото, емоционално и ментално здраве на твоя четириног?

За щастие, добри решения и съвети за изграждане на ефективна рутина са само на една ръка разстояние. Ние от Pet Buddy сме щастливи да ти помогнем винаги, когато търсиш подходящи решения за отглеждане на домашен любимец. Наблягаме на правилните решения за грижи, лечение, хранене и физическа активност за домашни любимци в нашите услуги. Освен това, ние сме доверен източник на информация, съвети и помощ за всички нови стопани. 

Учените в областта отдавна са доказали, че достатъчно и правилна физическа активност за домашни любимци носи много позитиви и преимущества за всеки опашатко. След основните плюсове на упражненията и разходките включват:

  • По-малко проблеми с поведението
  • По-малко проблеми с перисталтиката и здравето
  • По-добро настроение и повече увереност
  • Повече развити полезни умения
  • По-добър контрол над теглото

С други думи, редовната физическа активност за домашни любимци цялостно влияе добре на физическото и менталното здраве на косматковците. И както при всеки друг здравословен навик, тук също има опасност от допускане на съществени грешки. Нека открием 10 от най-разпространените от тях и защо е нужно да ги избягваме. 

Не се съобразявате с породата, възрастта и възможностите

Много собственици на котки и кучета смятат, че колкото повече физическа активност за домашни любимци осигуряват, толкова по-добре. Но това не е напълно вярно и със сигурност не е вярно във всеки случай. Въпреки че всички животни се нуждаят от някаква физическа активност ежедневно, някои от тях просто не са създадени за твърде много движения и дълги маратони бягане. Със сигурност едно чихуахуа няма да се нуждае от толкова много движение, колкото една немска овчарка например. Бягането на дълги разстояния и повишената физическа активност не са задължителни и дори препоръчителни за всяка една порода. Може да се ориентирате по някои знаци, че сте преуморили вашето животинче и то не се нуждае от чак толкова движение. Например по болезнени и отекли лапи, прекомерно повишаване на температурата, учестено дишане и умора, които не могат да се овладеят дълго след разходката.

Недостатъчно упражнения

Можете да преуморите животното от разходки, но може и да преминете в другата крайност – да го направите твърде мързеливо. И това обикновено се случва поради факта, че не му осигурявате достатъчно упражнения и физическа активност. Според Асоциацията за превенция на напълняване на домашни животни в САЩ, много над 50% от домашните котки и кучета страдат от затлъстяване. Въпреки че добрата диета играе ключова роля за здравето и нормалното тегло на твоя любимец, не може да се отрече, че движението също е много важно. Без значение от породата и възрастта, ако не тренираш с кучето или котето си всеки ден, то ти не му осигуряваш достатъчно активност.

Не вземаш предвид условията

Средата и условията, при които твоето животно е физическо активно, са също толкова важни, колкото и това да осигуриш ежедневни тренировки. Твърде студеното време може да доведе до лишеи и раздразнена и пресушена кожа. Твърде топлото време може да доведе до дехидратация и топлинен удар, дори изгаряния по лапите. Твоят опашат приятел може да бъде наранен от опасни отпадъци, например начупено стъкло, остри парчета лед и други. В допълнение, ако нивата на прахови частици и замърсяване в градска среда са твърде високи, препоръчително е да не извеждаш животното навън, докато не спаднат до безопасни.

Разсейваш се

Повечето от нас използват моментите на разходка с домашния любимец като време, през което да помислят над задълженията за предстоящия ден. Или пък върху решения на настоящи проблеми, проекти за работа и в училище, какво да сготвят за вечеря и т.н. Излизаш на разходка с твоя любимец и спираш да поговориш със съседите и приятели. Без значение кое от горепосочените практикуваш, всичко се свежда до факта, че си твърде разсеян. Моментите на разходка с твоя любимец са точно това – моменти, които да споделите и изживеете заедно. Колкото повече внимание обръщаш на твоя любимец в тези моменти, толкова по-малка е вероятността да възникне проблем или да се случи инцидент. Освен това, твоето куче и коте усещат кога не им обръщаш внимание. Не ги карай да се борят за него.

Забравяш за менталната стимулация

Упражненията са едно от най-хубавите неща, които можеш да осигуриш за твоя опашатко, но не забравяй, че не само физическата активност е важна. Паметта и уменията да запомня силно спадат с напредването на възрастта на твоя косматко. Ето защо всяко животно може да се възползва от повече стимулация на ума. Използвай моментите на разходки и упражнения за добавяне на повече ментална стимулация. Такива могат да включват усвояването на ново умение, тренировките с команди, игри, които изискват бърза мисъл и реакция, играта с други животни.

Твърде повтаряща се рутина

Повечето стопани повтарят маршрутите за разходка, тренировките и упражненията. Това е така, защото повечето от нас водим динамичен начин на живот, заети сме и не успяваме да отделим достатъчно време на своите любимци. Затова изпадаме в рутина, по-лесно е. Но тук отново засягаме въпроса с липсата на достатъчно ментална стимулация на животното. То така и не успява да усвои нови умения. Освен това, повторението на едни и същи упражнения обикновено ангажира едни и същи групи мускули и стави, а останалите остават неглижирани.

Липса на загрявка

Също както и при хората, за да е в перфектна форма за тренировки едно куче или коте, то трябва да загрее преди това. Всички мускули, които не са загрети преди тренировка, попадат под по-висок риск от нараняване. Адаптирай загрявката на животното според специфичните мускулни групи, които ще бъдат ангажирани в последващата тренировка и упражнения.

Не позволяваш достатъчно почивка

Почивката след физическа активност е също толкова важна, колкото и самата активност. Ако тренираш много и усилено с твоето куче, например, нужно е да осигуриш достатъчно време за възстановяване след това. Това включва разтягане на мускулите, охлаждането, за да се намали риска от възпаления и нараняване и дори масаж на крайниците му.

Пропускаш добрата хидратация

След всяка разходка и упражнения, твоето животно се нуждае от достатъчно количество вода. Добрата хидратация поддържа здравето на косматко, предпазва го от топлинни удари през топлите дни и му дава енергия за още физическа активност. Ето защо ти препоръчваме да се снабдиш с преносима купичка за вода. Такава можеш да носиш навсякъде с теб. Така ще се увериш, че твоя четириног приятел има достъп до вода независимо кога и къде.

Наказваш

Някои стопани се изкушават да се развикат, или дори да ударят своя любимец, ако не изпълнява команди по желания начин, или не слуша по време на разходка. Хората смятат, че животните имат менталните възможности на човек и могат да свържат наказанието с белята, която са сътворили. Следователно, животното вече няма да повтаря допуснатата грешка. Но това е напълно погрешно мислене. Виковете, крясъците и ударите не учат животното на нищо по-различно от това просто да го е страх от теб. Ако хванеш кучето или котето „в действие“, докато прави беля, или просто ако отказва да те слуша по време на разходка и тренировка, най-добрият вариант е да използваш команди. Едно просто „Не!“ или „Долу!“ са много по-лесни за възприемане от твоя любимец. Така той ще разбере, че прави нещо, което не е правилно.

Пролетта е време за повече разходки и физическа активност. Ние от Pet Buddy искаме да сме сигурни, че можем да ти предложим всичко необходимо за по-приятни разходки и игри навън. Ето защо при нас можеш да откриеш чудесна селекция от висококачествени поводи и нагръдници, играчки за хвърляне и ментална стимулация, торбички за почистване след изхождане, пътни купички за вода и храна и какво ли още не. Можеш да добавиш всеки избран продукт към твоята месечна кутия Pet Buddy. Ако си нов член на услугата, използвай промоционален код FIRST10 за 10% намаление от цената на първата кутия.

Виж още подобни статии