Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Кучешка храна – предимства и недостатъци на скъпите и евтините варианти

12.06.2023 | 1 мин. четене

Един от най-важните аспекти в отглеждането на всеки четириног любимец е правилният избор на подходяща и здравословна кучешка храна. Бидейки стопанин на опашатко, вероятно неведнъж сте разглеждали и обмисляли всички налични на пазара опции за кучешка храна. А те със сигурност не са малко. Обикновено попадат в различни категории като такава, предназначена за различни възрасти, за специални здравословни нужди, за специални хранителни нужди. Но изключвайки специализираната кучешка храна, обикновено сме поставени пред избора между евтина и скъпа. Може да бъде доста натоварващо и дори стресиращо да изберете правилната марка и разновидност, особено ако не знаете какво точно трябва да търсите. Пазара предлага толкова широк спектър от кучешка храна на различни цени, че вероятно се чувствате объркани. Може би ще се насочите към най-скъпите опции, защото се предполага, че те са най-добрите? Или пък ще предпочетете нещо по-бюджетно?

В крайна сметка, скъпата храна за кучета наистина ли си струва? Наистина ли е по-здравословния и качествен избор и за всички предложения ли се отнасят тези определения? Колкото до по-евтините варианти – наистина ли са толкова некачествени и дори опасни? Могат ли да застрашат здравето на твоя любим Шаро? Въпросите са десетки и всеки стопанин си ги е задавал поне веднъж.

Добрата и качествена кучешка храна, независимо от цената, е тази, която дава на животното достатъчно висока хранителна стойност, която да го зарежда с енергия и да е питателна за всички функции на организма. Лошата и некачествена храна, от друга страна, е тази, която наричаме „празни“ калории. И на двата ценови полюса могат да бъдат намерени от двете споменати по-горе разновидности – питателна и с „празни“ калории. Имайки всичко това предвид, нека разгледаме какви са предимствата и недостатъците както на евтината, така и на скъпата кучешка храна.

Скъпа кучешка храна – струва ли си?

Средната цена на голям чувал с добро качество храна за кучета се движи в порядъка на 90-130 лв. Когато говорим за големи чували с кучешка храна, която е премиум качество, цените обикновено достигат до 180-200 лв., а често и надминават тази горна граница. За някои разликата в цената може да не е значителна. Но много стопани на четириноги следват стриктен бюджет за всички разходи, свързани с отглеждането на домашния любимец. В рамките на година тази разлика в цените ще се натрупа и ще се достигне до по-значителна сума. Истината е, че всеки един от нас иска да даде на своя любимец възможно най-добрата грижа. Разбира се, оптималната грижа включва и висококачествена и здравословна храна.

Това е и една от мисиите на Pet Buddy. Ние се стараем да предлагаме висококачествена селекция от суха и мокра кучешка храна на достъпни цени. Спестяването на пари е най-осезаемо на годишна база, когато всеки месец се възползвате от нашата услуга с доставка на Pet Buddy кутия. Във всяка месечна кутия ще откриете храна, която е напълно съобразена с индивидуалните характеристики и актуални нужди на вашето куче. И то на преференциална цена. И въпреки че се стараем да поддържаме цените ниски, няма спор, че някои марки и видове храна за кучета са сериозно перо от бюджета. Така че е нормално да се запитаме дали високата цена наистина е оправдана? Краткият отговор на този въпрос е, че зависи от различни аспекти.

Какво трябва да съдържа храната за кучета?

За да разберете дали наистина си струва да отделяте повече средства за премиум качество храна за кучета, просто погледнете гърба на чувала. Проверете какво е съдържанието. Най-важните продукти и компоненти, които трябва да присъстват във висококачествената храна са кучета са:

 • Месо
 • Месни продукти
 • Зърнени (полезни въглехидрати)
 • Зеленчуци
 • Плодове
 • Полезни мазнини
 • Витамини и минерали

Месото винаги трябва да бъде първата съставка, която е изписана на етикета. Особено ако ще плащате високата цена на премиум марките. Ако предпочитате да закупите храна, която е изцяло от натурални съставки, може да очаквате още по-висока цена. Само че е важно да се спомене, че натуралните храни обикновено са създадени с много по-висококачествени и здравословни продукти и не съдържат консерванти и други ненужни добавки. Именно ненужните добавки като овкусители, оцветители, аромати и т.н. може да доведат до затлъстяване на кучето, както и различни проблеми със здравето му.

Кучешка храна при специални хранителни нужди

Разбира се, ако животното има специални хранителни нужди, необходимо е да се съобразите с това и да го храните със съответната храна, която е подходяща. Такива нужди могат да включват избягване на определени продукти и съставки при някои болестни състояния, хранителни алергии или непоносимост към някои продукти и съставки. Не е изненада, че тези специализирани храни често се предлагат на по-висока цена. В такива случаи си струва да се заплати по-високата цена, защото това е инвестиция в здравето на вашия любимец.

Някои кучета, например, не се справят добре с преработката на зърнени храни. В такива случаи се препоръчва избор на храна без зърнени култури. Ако на вашето куче не понасят добре зърнените култури, преминаването на храни без съдържание на зърнени култури ще се отрази чудесно както на физическото му здраве, така и на поведението му. Да, диетичните храни често са по-скъпи, но ако такива са най-добрата опция за Шаро, то си струва да инвестирате в неговото здраве и щастие. Освен това, това е много по-рентабилния избор пред заплащането на високи сметки за консултации с ветеринарен лекар и различни медицински процедури.

Има ли скъпата храна за кучета някакви недостатъци? Да, има, но не всеки вид на пазара. Отново, тук трябва да знаем какви продукти влизат в състава на конкретна марка. Ако цената на храната е висока само защото опаковката е по-интересна, или пък производителят твърди, че има полезни добавки, то по-добре не се залъгвайте. Но ако съдържа натурални съставки, от които кучето наистина има нужда, както и множество витамини, но високата цена определено си струва.

Евтина кучешка храна – опасна ли е за кучето?

По-евтините варианти не са задължително опасни за домашния любимец. Но както и при скъпата храна, тук отново най-важно е съдържанието. Някои по-евтини варианти на храна за кучета също включват месо като част от списъка със съставки. Именно това са храните, които искате да купувате, ако сте с по-ограничен бюджет.

И все пак, не бързайте да заключвате, че щом една евтина храна съдържа месо, тя задължително е полезен и пълноценен избор за вашия Шаро. Бъдете нащрек за някои от следните съставки, които задължително искате да избягвате:

 • Царевичен и пшеничен глутен
 • Месни субпродукти
 • BHA
 • BHT
 • Изкуствени оцветители
 • Преработени мазнини

Някои хора мислят, че мократа храна за кучета, дори и по-евтина, е по-добър вариант за техните любимци. За жалост това не е истина. Само защото съдържанието на консервата прилича на парченца месо, това в никакъв случай не означава, че тя съдържа истинско месо.

В крайна сметка, с какво да храним кучето?

Няма да се изморим да го повтаряме! Най-добрият начин да се уверите, че домашният ви любимец е добре нахранен с правилната храна е да подбирате такава, която го снабдява с всички необходими и полезни хранителни групи. Някои стопани се уморяват от постоянното четене на етикети и списъци със съставки. Ето защо ние от Pet Buddy се опитваме да решим този проблем и предоставяме избор сред богата селекция на храни, които са предварително проверени и одобрени от нашия екип от специалисти.

Може да се изкушите да приготвяте домашна храна за вашия любимец. Това е един от добрите варианти. Но той е достатъчно времеемък и изисква много дълбоки познания за това какви хранителни продукти са подходящи и как трябва да бъдат приготвяни.

Услугата Pet Buddy се стреми да ликвидира всички главоболия и предизвикателства, през които стопаните на кучета преминават. С нас е лесно и бързо, а Шаро ще е гарантирано добре нахранен с високоакчествени вкусотии. Разгледайте нашия богат избор от полезни и здравословни мокри и сухи храни за кучета. Освен това, при нас ще откриете и BARF опции, както и здравословни месни деликатеси и дентални лакомства. Промо код FIRST10 ви дава 10% отстъпка от всяка първа поръчана кутия.

Виж още подобни статии