Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Разбиваме мита: Обезпаразитяване – може ли да се отглежда здрав любимец без него?

13.04.2023 | 1 мин. четене

Паразитите могат да се превърнат в истински кошмар, а ефективното и редовно обезпаразитяване на твоя домашен любимец е единствения начин да се преборите с тях. Докато някои паразити са толкова миниатюрни, че са видими само под микроскоп, други имат плашещи размери. Някои се прикрепят към кожата и козината на твоето куче или коте, а други живеят вътре в организма му. Независимо за какви паразити говорим, добрата превенция е задължителна. Тя се изразява в избора на подходящи и качествени продукти за обезпаразитяване и на редовното им прилагане.

Кърлежите и бълхите са най-популярните паразити, за които се сещаме, когато говорим за обезпаразитяване. Уви, те не са единственият проблем. Съществуват различни видове червеи, въшки, краста, комари, мухи и какви ли още не гадинки. Всяка една от тях може да крие потенциални сериозни рискове за здравето и живота на твоя опашатко. Ето защо няма как да се избегне добрата превенция и редовното обезпаразитяване. В днешната статия ще научиш повече за това какво представлява обезпаразитяването и защо е толкова важно.

Обезпаразитяване и добра хигиена

Обезпаразитяването и добрата хигиена са изключително важни и необходими за поддържане доброто здраве на твоя четириног приятел. С напредъка на ветеринарната медицина, повечето паразитни инфекции могат да бъдат предотвратени и лекувани, което е чудесна новина за всички стопани. Въпреки това е необходимо да се вземат необходимите превантивни мерки, за да не се стига до лечение, което понякога е продължително и достатъчно скъпо.

На първо място, добрата хигиена играе ключова роля. Редовното почистване и грижи за козината и хигиената на твоя домашен любимец намалява риска както за него да бъде заразен, така и опасността от пренасяне на инфекцията върху други животни у дома и върху хора. Тъй като редица вътрешни паразити се пренасят в организма на животното от лаври и яйца, които да се закачили за муцунката му, необходимо е тя да се почиства редовно, особено след разходка. Същото се отнася и за лапите. Редовното преглеждане на кожата и разресване на козината пък помага за установяване на външни паразити като кърлежи навреме.

Разбира се, наравно с добрата хигиена, обезпаразитяването е изключително важно. Необходимо е да се придържаш към редовен график на обезпаразитяване на твоето куче или коте още когато те са малки. Повечето паразитни инфекции водят началото си от градината, парка и други места, където животното често се разхожда, или от контакт с други животни. Поне четири пъти годишно е задължителния график за обезпаразитяване на възрастни животни. За малките се препоръчва по-честа употреба на такива препарати. Обезпаразитяващите препарати предлагат различна по времетраене защита от вътрешни и външни паразити. В зависимост от вида препарат, някои действат само моментно, докато други са активни в рамките на няколко месеца. Има различни видове обезпаразитяващи продукти на пазара – таблетки, пипети, нашийници, шампоани, спрейове и т.н.

Обезпаразитяване – колко често е необходимо?

Обезпаразитяването не е еднократен процес. Погрешно е също да се смята, че обезпаразитяването е необходимо един път годишно, или пък само когато се съмнявате за заразяване. Повторното заразяване с един и същ паразит е напълно възможно в много краища на света, включително и България. Докато пикът на заразявания с много паразити е през по-топлите дни, т.е. през пролетта и лятото, това не означава, че животното не може да се зарази и през останалите сезони. Ето защо целогодишната защита и превенция е необходима и дори задължителна, ако искате да отглеждате щастлив и здрав четириног. За тази цел се препоръчва да използвате обезпаразитяващи продукти с продължително действие. Такива например са каишките, някои от които защитават животното до осем месеца. Освен това, съвременната ветеринарна медицина разработва продукти, които да се активизират тогава, когато в организма попадне паразит.

Обезпаразитяване – защо е важно?

Много ветеринарни лекари подкрепят идеята, че превенцията на заразяване с паразити е много по-евтина и лесна в сравнение с лечението при налична зараза. Добрата превенция, освен това, предпазва вашето животно от това да трябва да преминава през неудобства и понякога болка. Да не говорим, че заразата от някои видове паразити понякога причинява нелечими и опасни промени в организма. Когато става въпрос за дирофилариоза (сърдечен паразит), добре известно е, че обезпаразитяването е най-добрият и ефективен начин да запазите живота на своята любима котка или куче.

От кои паразити можеш да защитиш твоя любимец?

Почти всички видове външни и вътрешни паразити подлежат на превенция. Отново напомняме, че превенцията е много по-добрият избор пред лечението, когато вече има налична зараза. Ето кои са и някои от най-популярните паразити, от които успешно можем да защитим нашия косматко с добри превантивни мерки и ефективен график за обезпаразитяване.

Външни паразити

 • Бълхи – заразата с бълхи се разпространява много бързо и вашето животно лесно може да ги пренесе у дома. Тогава отърваването от тях става изключителен труден и дълъг процес.
 • Кърлежи – кърлежите пренасят редица заболявания, някои от които са наистина опасни за здравето на твоя любимец, а и за хората.
 • Ушни акари – тези малки гадинки живеят в ушния канал на твоя любимец, а могат да бъдат пренесени и върху хора. Ако не се третират, ушните акари могат да причинят ужасен сърбеж, инфекция, хематом и дори нарушения на слуха.

Вътрешни паразити

 • Дирофилариоза – това е вид кръгъл червей, който живее в сърцето на животното и може да причини редица перманентни усложнения, включително смърт.
 • Нематоди – това са вид кръгли червеи, които спадат към най-честите паразитни заразявания за домашни любимци. Този вид червеи могат да достигнат огромни размери и да доведат до загуба на тегло, подут стомах, диария, повръщане и болки.
 • Анкилостома – това са кръвосмучещи червеи, които заживяват в тънките черва на кучетата и котките. Те предизвикват анемия и заразяването с тях може да бъде фатално, особено за малки котенца и кученца.
 • Камшичен червей – много популярна опасност за котките, но и кучетата могат да бъдат заразени. Обикновено не водят до тежки усложнения, но ако се неглижират дълго време и не се лекуват, могат да доведат до дискомфорт и някои заболявания.
 • Тения – тези паразити са сред най-честата причина за поведение, при което вашия любимец започва да „влачи“ дупето си по земята.

Решението

Решението не е едно, много са. Ето какво може да предложи Pet Buddy, за да ти помогне да защитиш своя любимец:

 • Обезпаразитяващи таблетки – на нашата платформа можеш да откриеш голямо разнообразие от таблетки за третиране на вътрешни паразити. Повечето таблетки са разработени за третиране на широк спектър от паразити, но има и такива, които са създадени да се борят с конкретен вид паразити. Различните таблетки имат различен срок на действие. Обикновено повторен прием на таблетка се препоръчва след три месеца.
 • Спот-он пипети  - тези обезпаразитяващи продукти са разработени за външно приложение. С тях се третира голям спектър от външни паразити. Ако има налична зараза, разтворът от пипетата я третират и лекуват моментално. Успоредно с това, продуктът има продължително действие и защита в рамките на няколко седмици.
 • Противопаразитни каишки – един от най-честите избори за този тип продукти от стопаните, заради удобството, което предлагат. Някои от тези каишки са създадени да защитават кучето и котето от редица външни паразити в рамките на до осем месеца. Информирайте се подробно с какъв срок на действие е каишката, която сте закупили за своя любимец, за да я смените навреме.
 • Обезпаразитяващ спрей – удобен вариант, който се използва за моментално третиране и унищожаване на паразитите, но рядко има дълготрайно защитно действие. Чудесен избор за нанасяне в труднодостъпни зони.
 • Противопаразитен шампоан – обезпаразитяващите шампоани имат моментално действие за унищожаване на налични външни паразити, например кърлежи. Отново, тези продукти нямат или рядко имат дълготрайно превантивно и защитно действие.

Дните стават все по-топли и ти все по-често излизаш на разходка с твоя любимец. Време е да се погрижиш за неговото здраве още по-отговорно и да го защитиш от редица възможни паразитни инфекции. Във всяка Pet Buddy кутия можеш да добавиш обезпаразитяващи продукти за третиране на външни и вътрешни паразити за котки и кучета. Освен това, всяка поръчана кутия ти носи възможност за една безплатна консултация с нашия страхотен ветеринарен лекар Симона Андреева. Ако си нов член на платформата, възползвай се от промоционален код FIRST10, който ти дава 10% намаление от стойността на първата поръчана кутия.

Виж още подобни статии