Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Зъбен камък при кучета и котки – какво е нужно да знаем

03.02.2023 | 1 мин. четене

Точно както и при хората, образуването на зъбен камък при кучета и котки е разпространен дентален проблем, който се нуждае от адекватна реакция, за да не прерасне в по-сериозна болест. Зъбен камък при кучета и котки се образува след втвърдяването на зъбната плака. От своя страна, плаката е смесица между слюнка, бактерии в устната кухина, както и миниатюрни парченца храна. Сам по себе си зъбният камък не представлява опасност или заболяване. Проблемът се заражда тогава, когато започне натрупването на опасни бактерии в порестата структура на зъбния камък. Проблемът се задълбочава още повече, когато има наличие на неправилна захапка, или пък някои от млечните зъби не са сменени.

Образуването на зъбен камък при кучета и котки и ненавременното му премахване може да прогресира до развитие на болести като гингивит и периодонтит. От своя страна, двете състояния са честа причина за кървящи и инфектирани венци, отдръпване на венците и дори загуба на зъби. В някои много сериозни случаи могат да засегнат дори и сърцето и бъбреците на вашия любимец. Ето защо е от изключителна важност да се уверим, че зъбният камък се почиства редовно от ветеринарен лекар. Превенцията на образуването му също играе ключова роля в защитата на денталното здраве на нашия четириног приятел.

Останете със следващите редове, за да научите какво е нужно да знаете за образуването, симптоматиката, премахването и превенция на зъбен камък при кучета и котки.

Зъбен камък при кучета и котки и връзката му с храната

Образуването на зъбен камък в устите на нашите любимци не е рядко срещано явление. При нас, хората, контролът на образуването на плака се осъществява чрез редовно и старателно почистване на зъбите. Уви, когато говорим за домашни любимци, такава рутина е много трудно изпълнима.

Ето защо е важно да направим и някои други промени в ежедневието на нашия любимец, за да осигурим доброто му дентално здраве. Тези промени касаят и избора на храна.

Изборът на балансирана диета и качествена храна влияе цялостно на благосъстоянието и поведението на нашето куче или коте. По-конкретно може да е важен аспект за чисти зъби и здрави венци. Специалистите препоръчват на всяка цена да се избягва консумацията на захар. Точно тя действа като гориво за бактериите, които причиняват сериозни инфекции. По същия начин действат и зърнените храни. Дадена зърнена диета може бързо да доведе до развитие на огромни бактериални колонии.

Резкият преход от суха към мокра храна също може да е причина за образуването на зъбен камък. Това е така, защото гранулираната храна обикновено работи като фин абразив, който почиства деликатно кучешките и котешки зъби.

Зъбен камък при кучета и котки - как да го разнознаем?

За да установите образуването на зъбен камък при кучета и котки и да разберете дали е време за посещение на ветеринарния лекар, необходимо е да огледате добре устата на вашия любимец. Зъбният камък обикновено променя цвета на зъбите на животното. Те добиват сивкав или кафеникав оттенък. Ще забележите оцветяването обикновено в основата на зъба до венеца.

Лошият дъх е още един показател за образуването на зъбен камък. Ако забележите кървене на венците, то вероятно се касае за по-тежък случай, който е прераснал в инфекция. При такива състояния можем да говорим и за зъбобол. Домашните ни любимци са доста добри в замаскирането на слаби и умерени болки. Вероятно ще е трудно да установите дали те изпитват болка. Въпреки това, ако забележите, че вашият приятел се храни по-малко и по-рядко, това може да бъде в резултат именно на зъбобол.

Как се премахва зъбният камък?

Установяването на наличие на зъбен камък трябва да ви отведе до предпочитания от вас ветеринарен лекар или клиника. Състоянието не е за пренебрегване. Освен това не се препоръчват опити за отстраняване на зъбния камък в домашни условия. Единствено опитен специалист може да се погрижи за проблема адекватно и с минимален риск за животното. Ветеринарният лекар ще премахне натрупаните плака и зъбен камък с помощта на специално разработен за целта ултразвуков апарат. Най-вероятно ще се наложи поставянето на обща анестезия на животното, за да може то да не мърда по време на процедурата.

Превенция на зъбен камък при кучета и котки

Превенцията и ограничаването на образуване на зъбен камък и плака, разбира се, са най-добрия подход. Ето как е нужно да се погрижите за денталното здраве на вашето куче или котка:

  • Редовно почистване на зъбите на кучето – препоръчва се четкането на кучешките зъби да се случва веднъж дневно или поне един път седмично. За целта са необходими четка и паста за зъби, които са разработени специално за кучешката уста. Ако досега не сте почиствали зъбите на кучето си, то може да се чувства заплашено и стресирано от процеса. Ето защо е необходимо да въведете тази рутина плавно в ежедневието му.
  • Дентални лакомства и храна – тези лакомства са специално разработени за премахване на плаката от кучешките зъби, така че да предпазят тях и венците от сериозни усложнения. Освен това са апетитни и вашето куче ще се наслади на забавната „гимнастика за уста“.

Редовни прегледи при ветеринарен лекар

Рутинните прегледи при ветеринарен лекар и зъболекар са изключително важни за поддръжката на доброто здраве на домашните любимци и за превенция на сериозни и болезнени състояния. Ако няма причина или препоръка да са с по-голяма честота, специалистите съветват да водите любимеца си на зъболекарски преглед веднъж годишно. Това е и чудесен момент натрупаната плака и зъбен камък да бъдат почистени.

Искате да се уверите, че не пропускате годишния рутинен преглед и почистване на зъбите на вашите домашни любимци? PetBuddy може да помогне! Използвайте виртуалния профил на домашния си любимец в PetBuddy. Така няма да забравяте за посещението при ветеринарния лекар. Нашият ветеринарен лекар с радост ще ви консултира по повод денталното здраве на вашето куче или коте. В случай, че е време за рутинен преглед и почистване на зъбите, запишете удобен час за консултация през онлайн формата тук. Ние сме насреща, за да направим всичко за вас по-комфортно и всичко за кучето и котката по-висококачествено и пълноценно!

Виж още подобни статии