Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Качествена храна за домашни любимци – защо е важна?

20.06.2022 | 1 мин. четене

Сред най-важните аспекти, свързани с грижата за вашето куче или котка, неминуемо се нарежда изборът на качествена храна за домашни любимци. Нейните хранителни качества са основен фактор за това домашният ви любимец да бъде щастлив и в добра форма. 

Правилният избор на качествена храна за домашни любимци оказва влияние върху цялостното развитие и благосъстояние на четириногия ви приятел. Инвестицията в такава всъщност е инвестиция в здравето на опашатко. 

Какво отличава правилно подбраната качествена храна за домашни любимци от останалите опции на пазара? Защо нискокачествената храна влияе неблагоприятно върху любимите ви животни? Върху тези ключови въпроси фокусираме вниманието ви в следващите редове. 

С какво са се хранели предците на нашите любимци?

Преди да обърнем внимание на добрите примери за качествена храна за домашни любимци към днешна дата си струва да споменем няколко интересни неща, свързани със сближаването им с човешкия вид и храненето на предците им.

Кучетата са едни от първите животни, които биват опитомени от хората и започват да им служат вярно. Благодарение на добре развитите си слух, обоняние и т.н., кучетата стават верни помощници в ловуването, пасищното животновъдство и много други. 

Котките стават част от живота на хората преди повече от близо четири хилядолетия. Макар че остават по-малко опитомени от човека, те също са влизали в редица полезни роли. В Древен Египет те са пазели от мишки и други дребни гризачи съхраняваното зърно.

Обединяващо за храненето и на двата вида е хищничеството. Видовете, от които произхождат домашните ви любимци, са се хранили с месо, посредством ловуване. Това им е осигурявало хранителни вещества като протеини, вода и ниско количество въглехидрати. Месото им гарантирало и балансирано съдържание на минерали и мазнини

Опитомяването на кучетата и котките е довело до промяна в начина им на хранене. Днес кучетата не ловуват, за да се нахранят. Котките също не го правят, дори и да продължават да ловят мишки или малки птици понякога. Кучетата и котките днес разчитат на своите стопани за осигуряването на дневния им прием на храна.

Качествена храна за домашни любимци - какво я отличава?

Правилно подбраната качествена храна за домашни любимци следва да задоволява в пълнота хранителните им потребности. В нея се съдържат балансирани хранителни вещества. Комплексен е наборът  от фактори, които благоприятстват употребата на качествена храна за домашния ви любимец. 

Качествена храна за домашни любимци - подпомага здравето

Храната е отговорна за предпазването на кучето и/или котето от различни заболявания. Това ще спести дискомфорт и страдание на четириногото, а на вас средства за последващо лечение. Пухкавите ви приятели ще бъдат здрави, активни и ще имат добър външен вид. Поддържането на добро здраве е предпоставка и за по-дългия им живот

Производителите на храна за животни дори разработват продукти, предназначени за определени здравословни състояния и възраст на различните породи кучета и котки, отглеждани у дома. Това се прави, за да бъде храната съобразена с физиологичните нужди на четириногото.

Нискокачествена храна за домашни любимци - защо да я изключим от менюто 

Нискокачествената храна предлага далеч по-бюджетен избор за стопаните на кучета и котки, сравнявайки я с почти всяка качествена храна за домашни любимци на пазара, но тя далеч не е най-доброто, което можете да им предложите. При нискокачествената храна липсва търсената балансираност на хранителните вещества. 

Месото в състава им е силно преработено, а често не отговаря и на производствените стандарти за този тип храни. Обработката и използването на оцветители и други вещества компенсират за сметка на полезните хранителни вещества, от които животното ви се нуждае. Те съдържат и много въглехидрати, които вредят на здравословното състояние на четириногите. 

Наличните изкуствени съставки са трудноусвоими за организма на кучетата и котките и затрудняват храносмилателните им процеси. Сухата храна е с ниско количество на вода, което може да доведе до дехидратация. Мократа храна е по-добрата алтернатива, ако става въпрос за по-нисък клас животински храни. Тя съдържа повече вода, което обаче не премахва вредното влияние на другите съставки.

Качествена храна за домашни любимци - къде да я открием?

Макар и разнообразието на хранителни продукти за четириногите на българския пазара да е сравнително голямо, откриването на качествена храна за нашите приятели невинаги се оказва лесна задача. PetBuddy улеснява тази задача за всички стопани. Нашата мисия е да осигурим правилните грижи за домашните ви любимци, а голяма част от тях се свеждат именно до подбора на правилен режим на хранене, който задължително да включва подходящите продукти съобразно възрастта, степента на физическа активност и здравния статут на всяко животно. Ето защо PetBuddy селектира само висококачествени хранителни продукти и лакомства, които можете да добавите към всяка абонаментна кутия.

Избирайте от впечатляващо разнообразие от суха и мокра храна за вашите котка и куче с наша помощ. Ние се грижим за доброто здраве и доволно стомахче на всеки домашен любимец, който регистрирате в платформата PetBuddy. Осигурили сме здравословни и пълноценни лакомства дори и за най-изтънченото небце, като едновременно с това предлагаме и подбор на правилния хранителен режим и дневен порцион след консултация с нашия опитен ветеринарен лекар.

Виж още подобни статии