Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Защо е важно да осигуряваме качествена храна за любимците си?

20.06.2022 | 1 мин. четене

Сред най-важните аспекти, свързани с грижата на вашия домашен любимец - куче или котка, неминуемо се нарежда храната. Нейното качество е основен фактор за това домашният ви любимец да бъде щастлив и обгрижван. 

Качествената кучешка и/или котешка храна оказва влияние върху цялостното развитие и благосъстояние на любимеца ви. Инвестицията в такава всъщност е инвестиция в здравето на вашия четирикрак приятел. 

Какво отличава качествената кучешка и котешка храна от другата? Защо нискокачествената храна влияе неблагоприятно на любимите ви животни? Върху тези ключови въпроси фокусираме вниманието ви в следващите редове. 

Кучетата и котките - как се сближават с човека и с какво са се хранили предците им?

Преди да обърнем внимание на добрите храни за кучетата и котките си струва да споменем няколко интересни неща, свързани със сближаването им с човешкия вид и храненето на предците им.

Кучетата са едни от първите животни, които биват опитомени от хората и започват да им служат вярно. Благодарение на добре развитите си слух, обоняние и т.н., кучетата стават верни помощници в ловуването, пасищното животновъдство и много други. 

Котките стават част от живота на хората преди повече от близо четири хилядолетия. Макар че остават по-малко опитомени от човека, те също са влизали в редица полезни роли. В Древен Египет те са пазили от мишки и други дребни гризачи съхраняваното зърно.

Обединяващо за храненето и на двата вида е хищничеството. Видовете, от които произхождат домашните ви любимци, са се хранили с месо, посредством ловуване. Това им е осигурявало хранителни вещества като протеини, вода и ниско количество въглехидрати. Месото им гарантирало и балансирано съдържание на минерали и мазнини

Опитомяването на кучетата и котките е довело до промяна в начина им на хранене. Днес кучетата не ловуват, за да се нахранят. Котките също не го правят, дори и да продължават да ловят мишки или малки птици понякога. Кучетата и котките днес разчитат на своите стопани за осигуряването на дневния им прием на храна.

Качествена храна за четириногите - какво я отличава и защо да им я осигурите?

Качествената храна за кучета и/или котки задоволява в пълнота хранителните им потребности. В нея се съдържат балансирани хранителни вещества. Комплексен е наборът  от фактори, които благоприятстват употребата на качествена храна за домашния ви любимец. 

Храната е отговорна за предпазването на кучето и/или котето от различни заболявания. Това ще спести дискомфорт и страдание на четириногото, а на вас средства за последващо лечение. Пухкавите ви приятели ще бъдат здрави, активни и ще имат добър външен вид. Поддържането на добро здраве е предпоставка и за по-дългия им живот

Производителите им дори разработват хранителни продукти, предназначени за определена възраст на различните породи кучета и котки, отглеждани у дома. Това се прави, за да бъде храната съобразена с физиологичните нужди на четириногото.

Нискокачествена храна - особености и защо да я изключим от менюто на любимеца си? 

Нискокачествената храна предлага далеч по-бюджетен избор за стопаните на кучета и котки, но тя далеч не е най-доброто, което можете да им предложите. При тях липсва търсената балансираност на хранителните вещества. 

Месото в състава им е силно преработено, а често не отговаря и на производствените стандарти за този тип храни. Обработката и използването на оцветители и други вещества компенсират за сметка на полезните хранителни вещества, от които животното ви се нуждае. Те съдържат и много въглехидрати, които вредят на здравословното състояние на четириногите. 

Наличните изкуствени съставки са трудноусвоими за организма на кучетата и котките и затрудняват храносмилателните им процеси. Сухата храна е с ниско количество на вода, което може да доведе до дехидратация. Мократа храна е по-добрата алтернатива, ако става въпрос за по-нисък клас животински храни. Тя съдържа повече вода, което обаче не премахва вредното влияние на другите съставки.

Виж още подобни статии