Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Видове диети при кучетата – сравнителен анализ

29.09.2022 | 1 мин. четене

Спазването на различни видове диети при кучетата може да бъде от основно значение за тяхното физическо, психическо и емоционално здраве. Когато става въпрос за нашите четириноги приятели, подборът на правилния вид храна и хранителен режим е от съществено значение за благосъстоянието им. Познати са различни видове диети при кучетата, в зависимост от съдържанието на храната и начинът на нейното приготвяне.

Тук ще разгледаме основните видове диети при кучетата - стандартна, без зърнени култури, ветеринарна диета, домашно приготвена и BARF диета. 

Видове диети при кучетата - стандартна диета

Стандартните комерсиални видове диети при кучетата можете да намерите във всеки супермаркет или зоомагазин и както повечето видове храни съдържат няколко основни съставки:

  • Източник на протеин - според качеството и цената, количеството чисто месо може да варира. Често се използват субпродукти и остатъци от хранителната промишленост, негодни за човешка консумация
  • Източник на въглехидрати - най-често използваните са пшеница, царевица и ечемик и соя
  • Витамини и минерали - синтетично добавени към храната
  • Добавки - стабилизатори, овкусители, подобрители и т.н.

Храните от тази категория могат да варират както откъм цена, така и откъм качество на вложените суровини. Затова е важно да избирате доказани марки, чийто производствен процес е базиран на научни методи. 

Често храните от ниска ценова категория са силно ароматизирани и овкусени и животните много ги харесват, но нека това не ви подвежда за качеството им. Също така те са богати на пшеница или царевица и животните лесно се засищат с тях, което обаче в дългосрочен план би могло да доведе до метаболитни нарушения и затлъстяване.

Поради тази причина, е нужно внимателно да подбирате марката храна, с която ще храните любимецът си. Pet Buddy ви помага в избора като ви предлага само най-качествените храни на пазара.

Видове диети при кучетата - без зърнени култури 

Диетата без зърнени култури при кучетата изключва гореизброените обичайни източници на въглехидрати. 

При някои кучета се наблюдава повишена чувствителност към една или няколко от тези зърнени култури. Тя се изразява в появата на суха и зачервена кожа и уши, които започват да сърбят. По отношение на стомашно-чревния тракт също могат да настъпят неразположения, включващи диария, повръщане и метеоризъм. 

Прилагането на диета без зърнени култури при кучетата се счита за хипоалергенна и натурална от твърдите ѝ поддръжници. Причината е, че изключването им от менюто създава предпоставка за максимално доближаване до типа хранене, консумиран от предците им. 

Алтернативни източници на въглехидрати за кучето ви могат да бъдат картофите, морковите, леща и грах. 

Нещо, което си заслужава да се спомене е, че в последните години, съществуват известни доказателства и съмнения, че този тип диета би могъл да бъде причина за развитието на сърдечни заболявания при породи кучета, които нямат генетична предразположеност към тях. Все още тези твърдения са обект на проучване и няма достатъчно еднозначни мнения по въпроса.

Видове диети при кучетата - ветеринарна диета

Ветеринарните видове диети при кучетата се назначават от ветеринарен лекар и се прилагат, когато здравословното състояние на кучето го изисква. Такава може да включва приемът на точно определени видове храни, познати още като лечебни или функционални. Този тип хранителен режим може да бъде различен, в зависимост от състоянието на на животното и причината, която го изисква. 

Хранителният режим подлежи на контрол от страна на лекуващия лекар, който следи резултатите и в случай на нужда, може и да го коригира. Редица са заболяванията, които могат да наложат спазването на такава диета. Най-честите сред тях са:

  • Стомашно-чревни нарушения след продължителен прием на некачествена или неблагоприятна за организма на кучето храна. Такива могат да бъдат гастрит, язва, чревни инфекции и други; 
  • Чернодробни заболявания или такива на жлъчния мехур; 
  • Хранителна непоносимост към определени компоненти на диетата; 
  • Заболявания на пикочните пътища и бъбреците;
  • Наднормено тегло и диабет.

Животните, при които е налице симптоматика на гореизброените състояния, следва да спазват строг хранителен режим за определен период от време.

Сурова BARF диета 

BARF (от англ. ез. Biologically Appropriate Raw Food) е хранителен режим, включващ употребата на сурова храна. Той има за цел да осигури на четириногите ви другари храни, близки до тези, приемани в естествената им среда. В BARF диетата се включват сурови меса и ядливи кости, животински органи, плодове и зеленчуци. Не се допуска приемът на обработени зърнени храни. 

Много стопани прибягват до този метод на хранене за домашните си любимци, с оглед на това да осигурят свежи и натурални продукти на кучетата си. Храненето със свежа и сезонна храна носи редица ползи, както за нас самите, така и за животното ни. Четириногите, в чиято диета липсват преработени храни със съдържание на добавки, са по-здрави и енергични и живеят по-дълго. 

Негативите на тази диета са, че излиза значително по-скъпо на собствениците, затова много от тях избират друга алтернатива. Също така, поради факта че е съставена от сурово месо, изисква по-специален режим на съхранение и обработка. Важно е да се спазва изключително стриктна хигиена на купичките на животното и повърхностите, с които храната има контакт, за да се предотврати развитие на опасни бактерии. 

Трябва да се отбележи също, че не е достатъчно просто да купите килограм кайма от месарницата. Важно е диетата да съдържа всички групи хранителни вещества (белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, макро- и микроелементи). Съставянето на балансирана сурова диета изисква набор от знания, затова съветваме, ако искате да спестите време и усилия, да заложите на сертифициран доставчик на готови BARF менюта.

Домашно приготвена храна

Известна част от стопаните смятат, че най-доброто и полезното за техния любимец е домашно приготвената храна. Това включва закупуване на различни меса и субпродукти, които след това биват термично обработени (варени или печени). В някои случаи към тях се добавят и зеленчуци (моркови, картофи, чушка и др.) или зърнени култури (ориз, леща). 

Недостатъкът на този режим е, че трябва да имате достатъчно познания и време, за да създадете пълна и балансирана диета за вашия любимец. Нарушеното процентно съотношение между основните хранителни групи и недостатъчното съдържание на витамини и минерали в дългосрочен план може да има сериозни последствие за здравето на вашия любимец. 

За да ви улесни в избора на оптимална диета, Pet Buddy ви дава възможност да се консултирате с ветеринарен лекар, подбира най-подходящите храни и ви дава полезна информация. Абонирайки се за месечна кутия, можете да получавате най-добрата храна за вашето куче, само с един клик всеки месец.

Виж още подобни статии