Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Куче с наднормено тегло – 10 начина да контролираме теглото му

22.05.2023 | 1 мин. четене

Куче с наднормено тегло вероятно не звучи като най-сериозният проблем, с който можеш да се сблъскаш при отглеждането на четириног любимец. На вашето куче съвсем не му пука дали е качило по някой допълнителен килограм и ще се чувства ли уверено лятото на плажа. Естествено, че ще се чувства! Стига да може да преследва съседската котка и да скача върху дивана, където обикновено му е забранено, всичко в неговия свят е перфектно и място за суета няма.

Вероятно и на теб не ти пука, че Шаро може да се е сдобил със закръглени форми. Дори по-добре, така е още по-пухкав и приятен за гушкане. Само че истината е, че куче с наднормено тегло е проблем, на който най-добре да се обърне внимание достатъчно рано. Добрата новина е, че лесно можете да помогнете на своя четириног приятел да влезе във форма. От друга страна, излишните килограми при косматковците могат бързо да доведат до някои сериозно заболявания и дискомфорт.

Какво сочи статистиката

Проучванията показват, че кучетата с наднормено тегло по-често и по-рано развиват артритни заболявания. Те допълнително ги обездвижват и им причиняват болка. Кучетата, които поддържат тегло в нормите за тяхната порода и възраст живеят 15% по-дълго и развиват артрит на много по-късен етап в живота.

В такъв случай, ако любимият ти опашатко е започнал да качва излишни килограми, време е да се погрижиш за него. Представяме ти десет ефективни начина за решаване на проблема с куче с наднормено тегло. Така ще можеш да помогнеш на Шаро да води по-качествен и щастлив живот и да се радвате на приятелството си възможно най-дълго.

Повече протеини и по-малко въглехидрати

Разбира се, когато става въпрос за загуба на тегло, най-ефективният начин да се постигнат добри резултати е с помощта на хранителен режим. Точно както и при нас хората, диетата с по-голямо количество протеини и по-малко въглехидрати е успешен начин за топене на излишните калории. В повечето готови храни за кучета, особено такива с по-ниско качество, производителите често добавят по-голямо количество въглехидрати. Това се прави, защото те са евтин и бърз източник на енергия. Въпреки че въглехидратите са важна част от менюта на кучето, с тях не бива да се прекалява. Ето защо е важно да подберете храна, която е по-богата на протеини и с по-малко количество въглехидрати. На пазара се предлагат различни формули висококачествена суха и мокра кучешка храна. Те са с балансирано количество хранителни групи, които да помогнат на домашния ви любимец да свали килограми и да поддържа здравословно тегло.

Повече фибри

Наблегнете повече на храни и лакомства, които са богати на полезни фибри. Повечето кучета обичат да похапват моркови и парчета ябълка. Те могат да са чудесен източник на фибри. Сушените зеленчуци и такива сготвени на пара също са чудесен вариант за четириногите. Освен това те обичат да ги похапват. Пюрето от тиква не само че засища апетита на четириногото, но и успокоява раздразнения стомах.

Следете количествата храна

Освен че е важно да се уверите, че храната, която предлагате, е бедна на въглехидрати и богата на протеини, важно е и да се уверите, че предлагате точните количества. Идеята тук е вашият четириног приятел да не гладува и да се храни балансирано. И все пак да приема по-малки количества храна. На опаковките на повечето готови храни ще откриете ориентировъчни количества дневни дажби, които производителят препоръчва. Имайте предвид, че тези количества са само препоръчителни, но не и задължителни. Освен това, обикновено са завишени. Важно е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на вашето куче. На базата на тях ветеринарният лекар да препоръча оптимален и балансиран режим на хранене за загуба на тегло. Като по-универсален съвет, лекарите препоръчват редуциране на дневната дажба с около 5%. Ако в рамките на месец кучето не започне да губи тегло, продължете с плавно редуциране на дажбата с още 5%. Така продължавате до постигане на желаните резултати. Умният алгоритъм на Pet Buddy също пресмята оптималното количество храна за вашия домашен любимец на базата на индивидуалните му характеристики.

Хидратация

Точно както и при нас хората, в много случаи животните не са гладни, а всъщност жадни. Предотвратете преяждането и допълнителната консумация на храна, от която могат да се качат килограми. Уверете се, че Шаро има постоянен достъп до свежа вода. Добрата хидратация има и допълнителни ползи за здравето на кучето.

Повече физическа активност

Наравно с режимът на хранене, по-високата физическа активност също е предпоставка за горене на калории. Независимо дали става въпрос за дълги разходки, или пък за игра с фризби, със сигурност твоят опашатко има любима дейност навън. Възползвай се от всеки момент с хубаво време и дори тези с лошо време, за да се забавляваш навън с твоя косматко, със сигурност ще се отрази добре и на теб. Упражненията трябва да се превърнат в ежедневна рутина за домашния ти любимец. Бързо ще се увериш, че много занимания навън са вродени на кучетата и те имат инстинкти да преследват, ловуват, търсят и преследват следа. Общата ви цел трябва да бъде по две 20-минутни сесии с упражнения всеки ден.

Добавки за загуба на тегло

Твоето куче няма нужда от добавки, за да започне да губи тегло. Но ако кучето е започнало да губи тегло чрез хранителен режим и повишена физическа активност, може да решите да му давате добавки, за да подкрепите този процес. Например глюкозамин и хондротин могат да се отразят добре на куче с наднормено тегло и в напреднала възраст, като му дават енергия за повече физическа активност. Л-карнитин е друга добавка, която може да подпомогне процеса по загуба на тегло при кучета.

Ограничете лакомствата

Свикнали сме да възнаграждаваме кучетата с вкусни лакомства, когато проявяват добро поведение и отбелязват напредък в тренировките и възпитанието. Добре е да се научите да възнаграждавате кучето по други начини и да ограничите лакомствата до минимум. Прекомерното предлагане на лакомства неусетно може да доведе до качване на допълнителни килограми. Ето защо се препоръчва да подбирате лакомства, които са с ниски калорийни стойности и здравословни алтернативи. Може да предлагате и плодове и зеленчуци като награда, но се уверете, че избраните от вас храни не са токсични или опасни за кучето. Най-добрият вариант би бил да заместите лакомствата с прегръдка, погалване или окуражаващи думи.

Други източници на храна

За да предпазите кучето от напълняване, уверете се че имате контрол над всички източници на храна, до които кучето може да се добере. Кучетата са доста лакоми по природа и имат много начини да измолят или намерят храна извън дневната им дажба. Следете дали няма други хора, които се изкушават да подадат нещо за хапване на опашатко. Или пък че той не е намерил начин да се добере до човешката храна в кухнята и на масата. Много кучета се изкушават и да похапват от храната на други животни в къщата, например котешката.

Възможно заболяване

Възможно е покачването в теглото на кучето поради здравословен проблем. Добре е да елиминирате тази възможност, преди да пристъпите към каквито и да е действия към загуба на тегло на кучето. Някои медицински проблеми и болести изискват индивидуален и по-плавен и щадящ подход към отслабването. Ето защо се препоръчва да посетите ветеринарен лекар, който да снеме пълна анамнеза на домашния любимец и да прецени какво е общото му състояние. Запишете час за консултация с нашия ветеринарен лекар Симона Андреева още днес!

Търпение

Запомнете, че загубата на тегло е процес, който е нужно да се случва бавно и плавно, за да е здравословен. Имайте търпение и проявете упорство, дори и кучето ви да се моли за лакомства, дори и да има дъждовни дни, в които не ви се излиза на разходка навън. Развитието на добри хранителни и физически навици ще помогне на домашния ви любимец не само да се отърве от излишното тегло, но и да поддържа здравословно такова в дългосрочен план.

Pet Buddy се грижи за доброто здраве на твоя домашен любимец. Стани член на голямото семейство на Pet Buddy и ще получиш постоянен достъп до висококачествени сухи и мокри кучешки храни, които са част от балансираната диета за поддържане на здравословно тегло. Всеки месец можеш да избереш да получаваш разнообразни кучешки играчки, с които да повишиш физическата активност на твоя любимец и да му помогнеш да се забавлява докато отслабва неусетно. Възползвай се от 10% намаление за нови членове с промо код FIRST10.

Виж още подобни статии