Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Разбиваме мита: домашни любимци и домашна храна

16.03.2023 | 1 мин. четене

Домашни любимци и домашна храна – звучи като съчетание, което е в хармония, но дали наистина е така? Можем ли да храним домашните си любимци с домашно приготвена храна специално за тях? И още по-наложителен въпрос – можем ли да им даваме огризки от масата, от нашата собствена домашно приготвена храна? Предстои да разберем в тази статия, така че останете с нас, днес разбиваме митове!

Наричаме кучетата и котките приятели на човека и няма спор, че връзката между видовете датира от векове. 80-те години окончателно променят ролята на кучетата и котките в обществото. Те все по-често започват да се превръщат от животни, които живеят в близост до хората, в домашни любимци. Едва ли в началото на тези нови връзки с животните, хората са изследвали връзката между домашни любимци и домашна храна. Но е сигурно, че кучетата и котките са започнали да се превръщат в наши верни и лоялни приятели. Освен това в емоционална подкрепа, другари на децата, компания за разходка и игри. С нарастването на популярността на домашните животни, стопаните все повече започнали да се разбират важността на правилното им отглеждане. А това включва и изследване на връзката между домашни животни и домашна храна.

Кога домашните животни са опознали домашната храна

Всъщност, в еволюционен план кучетата и котките са се адаптирали към консумацията на „човешка“ храна още преди векове. Това е бил ключов момент за оцеляването им. Те са започнали да се отдалечават все повече от корените си в дивата природа и да се сближават с човека. Домашните животни бързо разбрали, че притежават уникалното умение да измолват човешка храна само с миловидния си и тъжен поглед. Трябва да им го признаем – те са страхотни манипулатори и знаят как могат да вървят по най-тънките струни на сърцата ни! Но значи ли това, че трябва да се предаваме пред тъжния им и молещ поглед и да им даваме от храната на нашата маса?

Домашни любимци и домашна храна – огризки от масата

Няма спор, че кучетата и котките са умни животни, които умеят бързо да анализират и възприемат човешкото поведение. Те разполагат с десетилетия, в които да наблюдават как храненето на маса сближава хората и им помага да достигнат един до друг. Съвсем естествено, целият този ритуал по споделяне на обяда и вечерята привлича четириногите. Те искат активно да участват в процеса, за да създадат същия вид контакт със своето семейство. Ние хората, от своя страна, лесно се поддаваме на същата тази идея и често подаваме на Шаро или писана най-вкусното парче в чинията. 

Може би чувстваме, че така доставяме радост на нашите животни? Че ги възнаграждаваме за тяхната лоялност и приятелство? Че проявяваме любов? Е, време е да изясним нещо важно – кучетата и котките нямат нужда от нашата храна в контекста на оцеляване, задоволяване на апетита или вкусови качества. За тях човешката храна е повече емоционална връзка със стопаните, отколкото деликатес. Нещо повече – храната, която е сготвена за консумация от хора може да бъде крайно опасна за четириногите. Да доведе до неприятни последици. Ето защо домашни любимци и домашна храна не бива да се приемат като свързани понятия. 

Как да устоим на изкушението?

Ако наистина не може да устоите на молещия поглед на кучето или котката, трябва да сте абсолютно уверени, че им подавате храна, която не е токсична и опасна за тях. Дори и да сте запознати с това как различните хранителни продукти се отразяват на здравето им, призоваваме ви да ограничите малките „подаръчета“ под масата до минимум. Това поведение от ваша страна не само окуражава животното да продължава да моли за храна. То е и крайно опасно. Много от животните ще възприемат вашето поведение като зелена светлина и свободен достъп до всяка човешка храна в къщата. По този начин те лесно могат да достигнат до храна, която е опасна за тях, докато не сте наоколо, за да ги контролирате.

Домашни любимци и домашна храна – опасни продукти

Храненето на домашните любимци с храна от вашата чиния може да е израз на любов във вашите представи. Но е от изключителна важност да следите внимателно какво им давате. Ето кои са някои от най-опасните и токсични продукти и храни от нашата кухня и маса:

 • Шоколад, напитки и храни със съдържание на кофеин, включително кафе и чай – кофеинът е изключително токсичен както за котки, така и за кучета
 • Храни с високо съдържание на мазнини и сол – повишават риска от панкреатит
 • Продукти с високо съдържание на захари – захарта като общо много трудно се обработва от метаболизма на четириногите 
 • Всякакви алтернативи на захарта и подсладители – всички те са токсични за животните
 • Грозде и стафиди
 • Лук, чесън, див лук, праз
 • Ядки макадамия
 • Алкохол

Как да откажем домашните любимци да се молят за нашата храна?

В някои случаи домашни любимци и домашна храна не са взаимно изключващи се понятия, Ние все пак ви съветваме да им отказвате огризки от масата. Да, факт е, че някои продукти, които присъстват в нашето меню, всъщност са полезни за четириногите. Но те трябва да са приготвени по максимално прост и семпъл начин, или да се дават на животното в суров вид. Най-добрият подход да намалите желанието на кучето и котката да се молят за вашата храна е просто да игнорирате молбите им. Да, звучи трудно, звучи сърцераздирателно, но само това може да промени поведението на животното. Когато кучето или котето най-накрая се примирят, че няма да получат храна от масата, те ще се отдалечат. Тогава може да ги наградите с вкусно кучешко или котешко лакомство, за да поощрите това тяхно поведение. Още по-добре ще е да заместите наградата с лакомство с прегръдка, погалване или поощрителни думи, за да избегнете излишно прехранване.

Домашни любимци и домашна храна – гответе за тях

Домашни любимци и домашна храна могат да съществуват в едно и също измерение, стига вие да се грижите за приготвянето на храната за вашият опашатко. Имайте предвид, че това е начинание, което изисква изключително много време, енергия и добри познания по това кои човешки храни са подходящи и здравословни в менюто на кучето и котето. Освен това е необходимо да изградите балансирана диета, която да включва източници на всички необходими на животното хранителни групи в нужните му количества. 

Някои стопани са убедени, че домашно приготвената храна за животни е много по-добър и здравословен източник на енергия и микроелементи от специално разработените кучешки и котешки храни от магазинната мрежа. Всъщност това е погрешно схващане. Няма нито едно научно доказателство, че домашно приготвената храна е за предпочитане. Ако избирате висококачествена храна за животни от доверени производители, или се спрете на сигурни доставчици на BARF храна, то вие можете да сте напълно спокойни, че кучето ви получава всичко, което е необходимо за неговото здраве и правилно развитие. 

Ако все пак решите да приготвяте домашна храна за вашия любимец, уверете се, че първо сте се консултирали с ветеринарен лекар по въпроса. Никога не вярвайте на един-единствен източник на информация и се интересувайте от различни мнения и споделен опит от други стопани. Уверете се, че всяка хранителна дажба е балансирана и предлага всичко нужно като хранителна стойност на кучето и котето. Не разчитайте на няколко различни хранителни режима едновременно, за да запълните дефицитите на всеки един от тях. Избягвайте не само токсичните за животните продукти, но и такива, които могат да задълбочат рисковете от развитие на болести в дългосрочен план. Например, диетите, които са бедни на зърнени култури, но богати на бобови и фибри имат доказана връзка с риска от развитие на сърдечни заболявания.

Продукти, които домашният любимец може да консумира

Ето кои са някои от хранителните продукти, които присъстват на нашата маса, но са полезни и за домашния любимец. В най-добрия случай ви съветваме да давате тези продукти като лакомство, а не да замествате с тях балансираното и пълноценно хранене на вашето куче или коте.

 • Фъстъчено масло
 • Моркови
 • Сирене
 • Кисело мляко/чист йогурт
 • Боровинки
 • Варено пилешко месо, което не е овкусено
 • Риба и по-специално сьомга – винаги сварени, никога сурови
 • Тиква
 • Сладък картоф
 • Ябълки

Pet Buddy е ваш верен партньор в осигуряването на пълноценна и балансирана диета за всеки домашен любимец. Ние внимателно селектираме храната, която се предлага в месечните кутии Pet Buddy, които получавате. Сурова BARF диета, суха или мокра кучешка и котешка храна, лакомства – всички продукти в нашите кутии са висококачествени, сертифицирани и подбрани според индивидуалните нужди на твоя любимец. Дори когато времето и енергията ти не достигат за подготовка на здравословно меню за твоето коте и куче, Pet Buddy поема тези грижи. Ние осигуряваме всичко нужно за здравето и щастието на твоя любимец през месеца. Няма нужда да бягаш до зоомагазина по спешност, всичко за предстоящите тридесет дни вече е осигурено!

Виж още подобни статии