Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Кучета и деца – положителни влияния върху детското развитие

13.09.2022 | 1 мин. четене

Връзката между кучета и деца остава представлява интерес за учените в областта. Кучетата са онези любвеобилни и грижовни четириноги, които стоят в основата на радостта, милите и забавни спомени в живота на всяко семейство. Много родители изпитват колебания дали би било удачно, или не да си вземат куче у дома, когато имат малко дете. Притесняват се, че то може да им навреди и дори да бъде опасно за тях, предвид крехката им възраст. 

Тук е моментът да ви споделим, че наличието на куче у дома всъщност може да бъде изключително полезно. Изграждането на връзка между кучета и деца може да бъде изключително благоприятна за нас, хората. Домашните любимци са нещо много повече от пухкави топки с козина, които обикалят напред-назад. Кучетата са сред тези, които имат и положителен принос за възпитанието на децата.

Какви ползи имат кучетата върху развитието на малчуганите? Какви са плюсовете на изграждането на връзка между кучета и деца? Нека открием в следващите редове.  

Кучета и деца - учене на отговорност 

Домашните любимци имат нужда от грижа. Те включват прясна купичка с вода, редовен прием на храна, игра, разходка и внимание. Кучетата са изключително социални животни, те бързо ще се сприятелят с малчуганите и това ще ги научи да бъдат отговорни в грижата за тях. Децата бързо осъзнават, че кучето им има нужда от храна и вода и от тях зависи то да ги получава всеки ден. Пухкавият им приятел пък ще им се отблагодари с привързаност, неуморни игри и защита от неприятели. Връзката между кучета и деца учи вторите на поемане на отговорност и емпатия. развивайки емоционалната им интелигентност.

Кучета и деца - развиване на емпатия

Кучетата са силно интуитивни същества - те знаят кога хората им изпитват болка, тъжни са или боледуват. Усещайки това, четириногите ще дойдат и ще се сгушат до вас, за да не се чувствате сами. Така те ни дават кураж, че всичко ще бъде наред. Това чувство на състрадателност и емпатия е ключово в процеса на възпитание на децата. Те се научават, че другите живи същества също имат нужда от подкрепа, а тя следва да дойде отнякъде - независимо дали това ще са брат, сестра, мама, тате или пък техният домашен любимец. 

Кучета и деца - урок по приятелство 

Връзките между кучета и деца могат да се опишат с една основна дума - приятелство. Дори детето ви да остане у дома само, когато кучето ви е там, то никога няма да се почувства самотно. Пухкавият ви приятел винаги ще бъде насреща, за да си играят, да комуникират или просто да гледат филм на дивана. Неслучайно фразата “най-добър приятел” се приписва на кучетата - те винаги са насреща. Те ще направят всичко по силите си, за да защитят детето ви, дори и с риск за собствения си живот. Това е истинското приятелство. И е качество,  което друго същество трудно би демонстрирало. 

Искате детето ви да бъде лидер - кучето ще го научи

Дресировката на кучето е свързана с отправянето на команди и изпълнение от негова страна. Децата наблюдават това и също взимат участие във възпитанието, като при изпълнение на командата го награждават с лакомство. Те се чувства уверени и удовлетворени от свършеното. По този начин още от ранна детска възраст у малките се развиват ключови лидерски качества. 

Кучета и деца - засилена имунна система

Неотдавнашно изследване на финландска болница в Куопио установява, че бебетата, които са прекарали първата си година в компанията на куче, са с подобрена имунна функция. Данните показват, че тези деца страдат по-рядко от респираторни инфекции и заболявания, спрямо останалите. Причината е, че новородените, изложени на микроби от микрофлората на кучето, изграждат силен имунен отговор. 

Децата придобиват навици за здравословен живот

Грижата за домашния любимец изисква ежедневни разходки, правилно хранене, прием на вода, редовни прегледи при ветеринарен лекар и други. Наблюдавайки това поведение и взимайки участие, у децата се изграждат навици, които ще са им от полза и като възрастни.

Виж още подобни статии