Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

За кучетата и децата: положителни влияния на кучетата върху развитието на децата

13.09.2022 | 1 мин. четене

Кучетата са онези любвеобилни и грижовни четириноги, които стоят в основата на радостта, милите и забавни спомени в живота на всяко семейство. Много родители изпитват колебания дали би било удачно, или не да си вземат куче у дома, когато имат малко дете. Притесняват се, че то може да им навреди и дори да бъде опасно за тях, предвид крехката им възраст. 

Тук е моментът да ви споделим, че наличието на куче у дома всъщност може да бъде изключително полезно. Домашните любимци са нещо много повече от пухкави топки с козина, които обикалят напред-назад. Кучетата са сред тези, които имат и положителен принос за възпитанието на децата.

Какви ползи имат кучетата върху развитието на малчуганите? Нека видим. 

Кучетата учат на отговорност 

Домашните любимци имат нужда от грижа - от прясна купичка с вода, редовен прием на храна, игра, разходка и внимание. Кучетата са изключително социални животни, те бързо ще се сприятелят с малчуганите у дома, а това ще ги накара да бъдат отговорни в грижата за тях. Така например децата бързо осъзнават, че кучето им има нужда от храна и вода и от тях зависи то да ги получава всеки ден. Пухкавият им приятел пък ще им се отблагодари с привързаност, неуморни игри и защита от неприятели.

Склонни са да възпитават емпатичност 

Кучетата са силно интуитивни същества - те знаят кога хората им изпитват болка, тъжни са или боледуват. Усещайки това, четириногите ще дойдат и ще се сгушат до вас, за да не се чувствате сами, а и да ви дадат кураж, че всичко ще бъде наред. Това чувство на състрадателност и емпатия е ключово в процеса на възпитание на децата ви. Те се научават, че другите живи същества също имат нужда от подкрепа, а тя следва да дойде отнякъде - независимо дали това ще са брат, сестра, мама, тате или пък техният домашен любимец. 

Кучето учи на приятелство така, както никой друг не може 

Дори детето ви да остане у дома само, когато кучето ви е там, то никога няма да се почувства самотно. Пухкавият ви приятел винаги ще бъде насреща, за да си играят заедно, да комуникират или просто да гледат филм на дивана. Неслучайно фразата “най-добър приятел” се приписва на кучетата - те винаги са насреща. В добро или лошо, те ще направят всичко по силите си, за да защитят детето ви, дори и с риск за собствения си живот. Това е истинското приятелство - качество,  което друго същество трудно би демонстрирало. 

Искате детето ви да бъде лидер - кучето ще го научи

Дресировката на четириногото е свързано с отправянето на команди и изпълнение от негова страна. Децата у дома виждат това поведение и започват да го прилагат сами върху животното, като при изпълнение на командата го награждават с лакомство. Те се чувства уверени и удовлетворени от свършеното. По този начин още от ранна детска възраст у малките се развиват ключови лидерски качества, които ще им помогнат в живота и занапред. 

Четириногите у дома подобряват функциите на имунната система

Неотдавнашно изследване на финландска болница в Куопио установи, че бебетата, които са прекарали първата си година в компанията на куче у дома, са с подобрена имунна функция. Данните показват, че деца са страдали по-рядко от респираторни инфекции и заболявания, спрямо тези, при които е липсвало присъствието на четириного. Причината е, че новородените, изложени на микроби от микрофлората на кучето, изграждат силен имунен отговор. 

Децата придобиват навици за здравословен живот

Грижата за домашния ви любимец изисква ежедневни разходки, спазване на определени правила за хранене, прием на вода, редовни прегледи при ветеринарен лекар и други. Малчуганите стават свидетели на това поведение и у тях се изграждат навици, които ще са им от полза и като възрастни.

Виж още подобни статии