Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Среща с кучето след ваканция – какво поведение да очакваме?

28.08.2023 | 1 мин. четене

Всяка среща с кучето след ваканция е повод за вълнение, защото ние никога не можем да сме сигурни какво поведение да очакваме и как ще ни посрещне то. Наричаме кучето най-добрия приятел на човека и това е с основателна причина. Кучетата са изключително лоялни и обичливи животни, които винаги с вълнение и щастие очакват всяка среща със своите стопани. Въпреки това, една среща с кучето след ваканция може и да породи други емоции у него, а и у вас. Някои кучета може да развият тревожност, та дори и депресия, дори и след кратка раздяла със стопаните си. Те могат да бъдат непредвидими, а една среща с кучето след ваканция може да ви покаже, че за косматко е лесно да забрави доброто възпитание и да развие поведение, което в никакъв случай не окуражавате.

Чудите ли се как Шаро ще ви посрещне след ваканция?

Кучетата са социални животни и разчитат на своите стопани, за да изпитват комфорт, емоционална връзка и сигурност. Когато този контакт е нарушен, защото стопаните отсъстват за определен период от време, кучето може да се почувства изоставено и да развие страх от раздяла, който пук от своя страна да доведе до унищожително поведение. За стопаните е важно да разбират невербалните сигнали, които животното им подава и да предприемат необходимите стъпки, за да окуражат правилното поведение след среща с кучето след ваканция. Това включва допълнителна грижа и поведение в дните, когато се приберете у дома. Също и постепенно връщане на животното към ежедневната му рутина. Какво поведение да очаквате от домашния си любимец след среща с кучето след ваканция и как да се справите с неочакваното му държание може да научите в тази статия.

Среща с кучето след ваканция – как да се държат стопаните

Всяка среща с кучето след ваканция може да е вълнуваща за стопаните, но и стресираща за животните. Кучетата лесно се адаптират към рутината и всяко нарушение в ежедневните им навици може да им причини много стрес и тревожност. Като стопани на животни, за нас е важно да знаем как да се отнасяме с домашния си любимец, когато се върнем от почивка.

  • Търпение – нужно е да сме търпеливи, за да можем да помогнем на животното да се върне бързо към старите си навици и рутина. Избягвайте да наказвате и да викате на кучето за всяка промяна в поведението му. Вместо това се фокусирайте върху окуражително поведение и награди, когато кучето се справя добре.
  • Подкрепа – друг добър начин да помогнете на кучето да се възвърне към ежедневното си поведение е да му осигурите подкрепа. Прекарай възможно най-много време с животното, разхождайте го, играйте с него, прегръщайте го, давайте му от вниманието и любовта си. Това ще намали неговата тревожност.
  • Промени в рутината – завръщането от почивка често означава промени в рутината както за животното, така и за стопаните му. Важно е бавно и постепенно да помогнете на кучето да се върне към старата си рутина, вместо да правите резки и неочаквани промени. Това ще помогне на кучето да се почувства спокойно и сигурно по-бързо и да преодолее стреса.

Среща с кучето след ваканция – промени в поведението

Когато се завърнем от ваканция, важно е да следим за всякакви промени в поведението на нашия домашен любимец. Кучетата понякога изпитват страх от раздяла и това може да доведе до унищожително поведение.

  • Унищожаване на вещи – това е чест признак, че кучето страда от страх от раздяла и тревожност. Ако забележите, че кучето е започнало да унищожава мебели, да дъвче обувки, това обикновено значи, че то е стресирано. Вместо това го окуражете да играе със своите играчки, най-добре когато вие сте наоколо, за да се чувства то по-спокойно.
  • Загуба на апетит – стресът и тревожността също могат да доведат до загуба на апетит или пълен отказ да се храни. Тъй като кучетата може да откажат да се хранят в резултат от редица болести, важно е да следите за такова поведение и да заведете вашия домашен любимец до ветеринарния лекар, ако се притеснявате.
  • Прекомерен прием на вода – когато са притеснени и стресирани, кучетата може да започнат да пият повече вода от обикновено. Уверете се, че кучето има постоянен достъп до свежа вода, но и бъдете внимателни животното да не започне да препива.

Как да се справим с промените в поведението

Някои промени в поведението на кучето може да изискват нашата допълнителна грижа и усилия. Ето как да се справите с непредсказуемото и унищожително поведение:

Агресия

Агресията е често срещана промяна в поведението на животни, които са били разделени със своите стопани за определен срок от време. Кучетата могат да станат агресивни в резултат на страх от раздяла, тревожност и стрес. Важно е да намерите начин да контролирате агресивното поведение своевременно. Така ще предпазите други животни и хора от евентуален риск. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да научите за начини за контролиране и справяне с агресията. Избягвайте да сте твърде настоятелни и прибързани спрямо кучето, тъй като така може да предизвикате още по-агресивно поведение. Възнаграждавайте и окуражавайте кучето, когато прояви добро поведение. Дръжте кучето далеч от ситуации, които може да предизвикат агресивната му реакция.

Летаргия

Летаргията е друг вид често срещано поведение у животни, които са били оставени от стопаните си за определен период от време. Освен това, кучетата могат да станат летаргични при промяна в рутината им, заради болест, или при недостатъчно физическа активност. Ако се върнете от ваканция и откриете, че кучето ви е летаргично, най-добре го заведете при ветеринарен лекар. По този начин може да изключите медицински състояния, които да предизвикват летаргията. За да помогнете на животното, изградете му редовна рутина с тренировки и физическа активност. Постепенно повишавайте нивото на интензивност и продължителността. Осигурете ментална и интелектуална стимулация с помощта на игри и подходящи за целта играчки. Уверете се, че кучето има достъп до комфортно и усамотено място, където да си почива пълноценно.

Учестено дишане

Учестеното дишане е почти сигурен знак, че кучето преживява стрес и тревожност. Ако кучето често е задъхано и това не е резултат от медицински проблем или болестно състояние, уверете се, че му предоставяте комфортно и спокойно кътче, където да си почива и да релаксира. Постепенно помогнете на кучето да се върне към ежедневната рутина, която му е добре позната. Учете животното как да запазва спокойствие и да овладява емоциите си чрез правилните тренировки.

Хленчене и плач

Кучетата могат да започнат да хленчат извънредно често и силно, когато се завърнете от вашата почивка. За да отучите опашатко от това поведение, може да пробвате няколко трика. На първо място, отново е важно да осигурите на домашния любимец сигурно, спокойно и комфортно място, където да си почива. И в този случай могат да бъдат полезни тренировките за спокойно и овладяно поведение. Разбира се, важно е постепенно да помогнете на кучето да се върне към старата си рутина.

Кучетата обичат това, което им е добре познато. Любимата им храна, играчка или одеалце са важни за тяхната емоционална хармония и това да се чувстват комфортно и сигурно. Особено ако са разделени със своите стопани за определен период от време. За да помогнете на косматко да се придържа към добре познатата си рутина даже и по време на вашата почивка и докато не сте с него, поръчайте му месечна Pet Buddy кутия. Поръчката през нашата платформа е лесна и бърза и може да бъде направена дори и докато сте на плажа. През това време нашият екип ще подготви кутия с избраните от вас храни, лакомства, играчки, аксесоари и продукти за хигиена, които да достигнат до опашатко в момента, в който той се нуждае от любими вещи. Промо код FIRST10 осигурява 10% отстъпка за всяка първа поръчана кутия.

Виж още подобни статии