Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 начина за изграждане на емоционална връзка с кучето

14.02.2023 | 1 мин. четене

Приоритет за всеки стопанин трябва да бъде изграждането на емоционална връзка с кучето, наравно с добрите грижи и пълноценното хранене. Кучетата са животни с наистина впечатляващ интелект и богат емоционален свят. Точно както и при хората, те имат нужда от емоционална подкрепа, обич и разбиране също толкова, колкото се нуждаят и от материална грижа. Може би дори и повече.

Връзките са важни за всеки социален вид, а такива са както кучетата, така и хората. Независимо дали това разбиране у вас се е заформило в резултат на реални ситуации и опит, или пък сте го добили от литературата, киното, няма спор, че здравите връзки изискват здрава работа. Необходимо е да развием проактивно отношение към любовта. Това означава, че трябва да се стараем не само на сме подходящи за обичане, но и да се научим как да обичаме. Ето защо изграждането на емоционална връзка с кучето ще отнеме известно количество работа. Но тези ваши усилия ще бъдат добре възнаградени. Все пак добре знаем, че няма по-лоялна, безкористна и трайна обич от тази, която едно куче може да дари на своя стопанин.

Празнувайки месеца на любовта, няма как да изберем по-подходящо време от това, за да се запитаме – как можем да изградим и подобрим една здрава емоционална връзка с кучето? Предлагаме ви 10 идеи в следващите редове.

Време заедно

Ако имате нужда от извинение за това да откажете всякакви други ангажименти и да прекарате деня в гушкане с опашатко… ами, ето го! Нищо не може да създаде по-силна емоционална връзка с кучето от споделеното с него време. Pet Buddy също има своя принос тук. Нашата абонаментна кутия спестява на стопаните ежемесечното пазаруване в зоомагазина. По този начин, всеки освободен час може да бъде инвестиран във време с косматко.

Ясна комуникация

Кучетата са изключително умни и досетливи, но те не умеят да четата между редовете. Ето защо е необходимо да комуникирате с тях ясно и без недомлъвки. Грешките в комуникацията са врагове на всяка една връзка, дори и тази между хората и техните любимци. Ето защо е необходимо да се придържате към избора на думи и сигнали, когато общувате с опашатко. Кучетата много внимателно следят езика на тялото ни, затова и той трябва да хармонизира с изречените към тях команди.

Тренировки

Добре тренираното куче е куче, на което всеки стопанин има доверие. А доверието, разбира се, е в основата на всяка здрава връзка. Може би си мислите, че вашето куче може да ви намрази, ако пожелаете да го научите да е по-дисциплинирано? Това съвсем не е така, стига да се научите да го тренирате и възнаграждавате по правилния начин. В YouTube канала на Pet Buddy можете да откриете някои безценни съвети от професионалните ни треньори.

Игривост

Всички опашатковци са природно игриви и обичат забавленията. Ако искате да изградите здрава емоционална връзка с кучето, научете се да бъдете винаги готови за малко игра с него. Съвместните игри и споделеното забавление заздравяват връзката между родител и дете, установили са учените в областта. Връзката между стопанин и куче е същата, затова и това правило важи и за нея. В Pet Buddy можеш да откриеш богат избор от подходящи играчки за Шаро и да добавяш такава във всяка месечна кутия.

Любовта минава през стомаха

Да, това правило важи и за кучетата с пълна сила. Ние от Pet Buddy често поставяме акцент върху важността на правилното хранене на всеки домашен любимец. Качествената храна и ефективният график на хранене са важни не само за физическото здраве на кучетата, но и за тяхното емоционално такова. Заздрави своята емоционална връзка с кучето, като всеки месец го изненадваш с кутия Pet Buddy, която съдържа отлично селектирани храна и полезни лакомства.

Запази спокойствие

Кучетата са деца по душа. Освен това са и деца по начин на мислене, както доказват изследванията в областта. И като всяко дете, всяко куче изпитва страх и се стресира от викове, крясъци и наказания. Когато отглеждаш куче е изключително важно да не подхождаш към него с агресия. Без значение колко изнервен се чувстваш и каква беля е направил опашатко, запази спокойствие и му помогни да осъзнае своята грешка с добър тон и правилна техника за възпитание.

Научи повече за тяхното поведение

Ключ към изграждането на здрава емоционална връзка с кучето е познаването на механизмите, по които тяхното съзнание работи. Важно е да разпознаваш езика на тялото и мимиките на твоето куче. Еволюцията е позволила на този вид да запази голяма част от лицевите си мускули, с които те ясно комуникират и показват усещанията си. Проучи кои са начините, с които ти показват, че са стресирани, тревожни, страхуват се. И просто бъди до тях, когато имат нужда.

Галене

Има множество научни доказателства, че редовното галене и физически контакт с кучето намалява нивата на стрес. Галенето носи спокойствие, утеха и щастие както на косматко, така и на теб, като активизира производството на хормона окситоцин. Окситоцин е известен като антистрес хормон.

Какво харесва и какво не

Кучетата също проявяват предпочитания към определени храни, игри, животни, хора, звуци, аромати. Знаейки какво се харесва на твоя любимец, ти ще можеш да му даваш тези радости и по този начин да изградиш емоционална връзка с кучето. От друга страна е важно и да знаеш какво опашатко не харесва, за да го отбягваш в негово присъствие. Ето няколко универсално недолюбвани неща от всички кучета: цитруси, силни флорални аромати, потупване по главата, задушаващи прегръдки, силен шум, дрехи, които ограничават движенията им, да ги наблюдават втренчено.

Дай му пространство

Кучетата са натурално социални животни, но това не означава, че и те понякога нямат нужда да се усамотят. Позволи им да имат тези свои моменти. Недей автоматично да се притесняваш, че кучето ти е болно, или депресирано. Причината за неговото желание да остане само за кратко обикновено е съвсем прозаична.

Pet Buddy се надява, че си научил нещо полезно от тази статия. Отдели време и енергия, за да се сприятелиш истински с твоето куче. Това е приятелство за цял живот, което мнозина имат щастието да изпитат. Мнозина, защото кучетата са такива в своята същина – създадени да даряват цялата си обич. Pet Buddy обича кучетата също толкова, колкото и ти. Затова сме се погрижили те да получават качествена храна, апетитни лакомства, забавни играчки, професионални ветеринарни грижи и всички необходимо за тяхното щастие.

Виж още подобни статии