Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Куче на парти – защо не е добра идея?

30.08.2022 | 1 мин. четене

Време е за парти, но можем ли да заведем куче на парти? Лятото е онова време от годината, в което много собственици на кучета, решават да отидат на почивка, парти или концерт, като споделят тези моменти именно с най-добрите си четириноги приятели. 

И ако това да отидете на плажа с кучето си може да бъде безопасно, спазвайки някои правила, не така стоят нещата със ситуацията с куче на парти. Особено когато става въпрос за шумно и многолюдно парти. Въпреки че у нас заведенията, в които ще ви допуснат с кучето, все още са ограничени, идеята да отидете с куче на парти вероятно ви е минавала през ума. А може дори и да имате опит.

Независимо дали само планирате да отскочите до някой купон след вечерната разходка, или възнамерявате да вземете кучето на тридневен музикален фестивал, в следващите редове обобщаваме защо не е препоръчително и какви са вредите. Вашето забавление може да се окаже истински ужас за домашния ви любимец.

С куче на парти - пречи ли силният шум? 

Според скорошно изследване, около 40% от кучетата проявяват признаци на фобия към различни видове шум. Те могат да се появят в много и различни етапи от живота на четириного. Кучетата имат много по-чувствителен слух от нас, хората, това е и причината да се плашат от високите нива на шум.  

Звук, който е силен за нас, е с много по-голяма интензивност за четириногия ни другар. Той долавя звуци с много по-високи честоти и височини. Някои видове шум често събуждат у животните инстинкта за самосъхранение, който неминуемо ги кара да влязат в режим на страх и самозащита. 

Спомнете си как кучето ви се плаши, когато навън има гръмотевична буря или още по-страшно - фойерверки? Всички животни изпитват истински ужас от тях. Всяка година около новогодишните празници ставаме свидетели на случаи на изгубени животни, издирвани от собствениците им, избягали в търсене на спасение от феерията от звуци и светлини. 

Същият този стрес е възможно да изпита кучето ви, когато е с вас на оживено парти. Шумовите фобии нерядко се появяват спонтанно и се характеризират с изключително висока интензивност. Те вредят изключително много на психоемоционалното състояние на животното ви, затова апелираме да не му го причинявате. За съжаление, те почти винаги придружават начинанието "с куче на парти".

Силната музика може да е причина и за увреждане на слуха на вашето животно. Такива вреди съществуват и за хората, които, изложени продължително на шум.

С куче на парти - промяна в режима

Всяко нарушение в режима на кучето ви влияе върху здравословното му състояние. Попадайки с куче на парти, ние нарушаваме изградения му режим.

Режимът на кучетата по отношение на съня и бодърстването е по-различен от този на хората. Нормалното здраво куче се нуждае от между 12 и 14 часа сън в денонощието. При по-малките индивиди или по-възрастните кучета часовете необходим сън, достигат близо 20 часа. 

По-голямата част от нужната доза сън, също като при нас, те получават през нощта. Ето защо не е добра идея да вземете кучето си на нощен бар. По този начин ще нарушите установения му режим, лишавайки го от ценните му часове за почивка. Наред със силната музика, която го стресира, нанасяте двоен удар върху емоционалното състояние на животното. 

С куче на парти - ярки светлини като екстра стрес

Очите на кучетата са до пет пъти по-чувствителни на светлина от човешките. Ярките светлини в бара могат да допринасят за атмосферата, но те допълнително стресират домашния ви любимец. Светлините, използвани за ефекти в нощните барове или на концерти, в комбинация със силните шумове, имат влияние сходно на това на фойерверките. 

Ярките светлини влияят силно върху зрителните функции на вашия домашен любимец и при силна интензивност го правят почти сляпо. Това засилва стресиращия им ефект и кара кучето ви да изпитва силен дискомфорт. 

Докато вие се забавлявате с приятели, кучето ви скучае

Кучетата имат различно разбиране за забавление от нас хората. Те имат нужда да тичат, да душат и опознават околната среда, както и да бъдат умствено стимулирани чрез различни игри

Единственото, което им остава в подобни ситуации е да търсят вашето внимание и близост докато са закотвени за крака на някой стол или маса. Може да забележите как някои кучета лаят или искат да се качат в скута ви докато вие се забавлявате с приятели.

Следващият път, когато получите покана за парти, било то и на открито, по-добре оставете кучето си вкъщи за няколко часа. Това със сигурност ще му се отрази по-малко негативно.

Виж още подобни статии