Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 грешки, които допускаме в отглеждането на домашния си любимец

06.07.2022 | 1 мин. четене

Привързаността на стопаните към четириногите им приятели е сред най-силните емоционални връзки, създавани между човешкия вид и животинския свят. Кучетата и котките оценяват грижата и любовта, които полагаме и ни се отблагодаряват всеки ден - с нежно мъркане или пък защита от неприятели и опасности.

Знаем ли обаче какво не бива да правим, отглеждайки своето куче[1]  или коте? Тук обобщаваме 10 често допускани грешки в отглеждането на домашния ни любимец, споделяни от експертите в областта.

1. Гушкаме и целуваме кучето/котето си твърде често

За човешкия вид е характерно да изразява обичта си с целувки, прегръдки и отношение, но за животните тези действия са особено стресиращи. Няма нищо лошо да галим кучето или котето си, но не бива да прекаляваме. Важно е да научим животните си да изпълняват определени команди, след изпълнението на които да получават прегръдка или целувка.

2. Нарушаваме почивката им

Погрешно е да будим кучето и/или котката си, когато ни скимне. Това поражда силен дискомфорт и стрес у животното. Ето защо не бива да смущаваме почивката на домашния си любимец без да има основателна причина за това.

3. Караме им се за “открадната” храна

Погрешно е да се караме на кучето и/или котката си, защото са откраднали храната, която сме оставили на масата, на кухненския плот, навън или където и да е. Животните имат вродени инстинкти, които не можем да контролираме в пълнота. В случая не те, а ние сме виновниците за това, че храната ни вече я няма.

4. Използваме различни думи за една и съща команда

За да дресираме кучето или котето си, винаги следва да използваме едни и същи думи, с които да провокираме желаното действие. Животните не умеят да разбират една и съща команда, казана с различни думи.

5. Позволяваме на домашните си любимци да мързелуват

Физическата активност е не по-малко важна за любимеца ни от пълноценната почивка. Важно е да осигуряваме игри за котката си и разходка за кучето си, за да се радват на отлично здраве.

6. Даваме на любимците си от своята храна

Човешката храна не е полезна за животните, нейният състав носи вреда за тях. Колкото и да не успяваме да устоим на умилителните им погледи и звуци, кучетата и котките трябва да консумират храната, предназначена за тях самите.

7. Оставяме на любимците си твърде много храна

С оглед на това да има от всичко по много, много често осигуряваме обилни количества храна за четириногите. Това не е правилно, тъй като животните нямат адекватна мяра и често продължават да ядат дори и да не са гладни. Следва да им даваме толкова, колкото е препоръчителната дневна доза, за да им спестим излишни килограми.

8. Оставяме любимците си сами за дълго време

Веднъж станали част от нашия живот, любимците ни трудно преживяват продължителните периоди на самота. Някои породи обичат да бъдат сами, но в общия случай кучетата и котките изпитват потребност от това да ни виждат и да комуникират с нас. Ние сме тяхната утеха и фактор за спокойното им и здравословно съществуване.

9. Опитваме се да ги възпитаваме късно

Миловидният вид на малкото животинче често ни кара да си спестим забележката, но това ще ни изиграе лоша шега. Кучетата и котките трябва да са наясно кое е правилно и кое не, учейки се още от малки. Това е причината същите да се дресират от ранна възраст. Когато пораснат, всеки опит за дресура би бил труден, а в някои случаи и невъзможен.

10. Караме им се за всяка беля

Животните ни разбират кога им се караме и изпитват вина за случилото се. Както стана ясно, важно е да отделим време за възпитанието им отрано. Ако постоянно крещим на животното си, когато вече е възрастно, няма да променим нищо, освен да го стресираме излишно.

Виж още подобни статии