Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 грешки в отглеждането на домашен любимец

06.07.2022 | 1 мин. четене

Дори и най-добрите и опитни стопани допускат някои грешки в отглеждането на домашен любимец понякога. Привързаността на стопаните към четириногите им приятели е сред най-силните емоционални връзки, създавани между човешкия вид и животинския свят, в това няма спор. Кучетата и котките оценяват грижата и любовта, които полагаме и ни се отблагодаряват всеки ден - с нежно мъркане или пък защита от неприятели и опасности. Въпреки тази дълбока приятелска връзка, никой не е застрахован от допускането на грешки в отглеждането на домашен любимец.

Знаем ли какво не бива да правим, отглеждайки своето куче[1]  или коте? Тук обобщаваме 10 често допускани грешки в отглеждането на нашите четириноги приятели, споделени от експертите в областта.

1. Гушкаме и целуваме кучето/котето си твърде често

За човешкия вид е характерно да изразява обичта си с целувки, прегръдки и отношение, но за животните тези действия са особено стресиращи. Няма нищо лошо да галим кучето или котето си, но не бива да прекаляваме. Важно е да научим животните си да изпълняват определени команди, след изпълнението на които да получават прегръдка или целувка.

2. Нарушаваме почивката им

Погрешно е да будим кучето и/или котката си, когато решим. Това поражда силен дискомфорт и стрес у животното. Ето защо не бива да смущаваме почивката на домашния си любимец без да има основателна причина за това.

3. Караме им се за “открадната” храна

Още една от популярните грешки в отглеждането на домашен любимец е да им се караме, защото са откраднали храната, която сме оставили на достъпно за тях място. Животните имат вродени инстинкти, които не можем да контролираме в пълнота. В случая не те, а ние сме виновниците за това, че храната ни вече я няма.

4. Използваме различни думи за една и съща команда

За да дресираме кучето или котето си, винаги следва да използваме едни и същи думи, с които да провокираме желаното действие. Сред популярните грешки в отглеждането на домашен любимец е употребата на различни думи за една и съща команда.

5. Позволяваме на домашните си любимци да мързелуват

Физическата активност е не по-малко важна за любимеца ни от пълноценната почивка. Важно е да осигуряваме игри за котката си и разходка за кучето си, за да се радват на отлично здраве. В противен случай допускаме още една от много възможни грешки в отглеждането на домашен любимец.

6. Даваме на любимците си от своята храна

Човешката храна не е полезна за животните, нейният състав носи вреда за тях. Колкото и да не успяваме да устоим на умилителните им погледи и звуци, кучетата и котките трябва да консумират храната, предназначена за тях самите.

7. Оставяме на любимците си твърде много храна

С оглед на това да има от всичко по много, много често осигуряваме обилни количества храна за четириногите. Преяждането е по вина на стопаните и е една сред многото грешки в отглеждането на домашен любимец. Животните нямат адекватна мяра и често продължават да ядат дори и да не са гладни. Следва да им даваме толкова, колкото е препоръчителната дневна доза, за да им спестим излишни килограми.

8. Оставяме любимците си сами за дълго време

Веднъж станали част от нашия живот, любимците ни трудно преживяват продължителните периоди на самота. Някои породи обичат да бъдат сами, но в общия случай кучетата и котките изпитват потребност от това да ни виждат и да комуникират с нас. Ние сме тяхната утеха и фактор за спокойното им и здравословно съществуване.

9. Опитваме се да ги възпитаваме късно

Миловидният вид на малкото животинче често ни кара да си спестим забележката, но това ще ни изиграе лоша шега. Кучетата и котките трябва да са наясно кое е правилно и кое не, учейки се още от малки. Това е причината същите да се дресират от ранна възраст. Когато пораснат, всеки опит за дресура би бил труден, а в някои случаи и невъзможен. Не оставяйте сладкия им вид да ви провокира да допускате грешки в отглеждането на домашен любимец.

10. Караме им се за всяка беля

Животните ни разбират кога им се караме и изпитват вина за случилото се. Както стана ясно, важно е да отделим време за възпитанието им отрано. Ако постоянно крещим на животното си, когато вече е възрастно, няма да променим нищо, освен да го стресираме излишно.

Виж още подобни статии