Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Порода куче според начина на живот – коя е подходяща за вас?

07.07.2022 | 1 мин. четене

Как да изберем правилната порода куче според начина на живот, който водим? Да, може би звучи като малко претенциозен въпрос, но в крайна сметка, кучетата са като човешките ни приятели. Темпераментът на някои от тях резонира по-добре с нашия собствен.

Неслучайно кучетата са си спечелили славата на най-добри приятели на човека. Те са мили създания, които ни отвръщат с любов и грижа, когато демонстрираме същите към тях. Те са верни другари в редица неволи и успехи, страдат и се радват със своите стопани, защото за едно куче светът - това сте вие.

В търсене на своя домашен любимец хората често се фокусират върху точно определени породи кучета. Те основават избора си на база различни характеристики, сред които външни белези, характер, начин на живот. Много често се отсява и порода куче според начина на живот на стопаните му.

Тук ще обърнем внимание на избора на порода куче, базирайки се на вашия начин на живот. С други думи, със следващите редове ще ви улесним в направата на избор, тъй като ще отговорим на въпроса: как да изберете куче според начина на живот?

Обичате активния начин на живот - доверете се на средно големи породи кучета

Кучетата по принцип обичат разходките. Някои породи обаче се радват на това занимание повече от всички други. В случай че искате да имате четириног другар, който да споделя с вас радостта от дългите планински преходи, ежедневните ви тренировки и чести разходки, е важно да се доверите на средно големите породи. Тук се включват доберман, ротвайлер, пойнтер, далматинец и други.

Куче, което обича малчуганите - вземете си дакел, лабрадор или санбернар

Когато премисляме избор на порода куче според начина на живот, със сигурност включваме и отношението му към децата като фактор. Кучетата са мили създания, които независимо от породата си обичат децата, склонни са да ги пазят и да ги даряват с пухкавите си ласки непрестанно. Има обаче породи, които са много по-любвеобилни спрямо децата и дакелът е един от тях. Бигълите и боксерите биха били чудесна компания на малчуганите, за които щурите игри и лудуване са приоритет. Лабрадорът и санбернарът обожават децата и освен че ще ги забавляват, ще бъдат и особено грижовни към тях.

Твърде ангажирани сте - нужна ви е независима порода куче

Домашните любимци държат да получават внимание от страна на стопаните си. Много хора желаят да отглеждат четириног приятел, но се притесняват от липсата на време, което да му посветят. Ето защо, когато избираме порода куче според начина на живот, заетите стопани е добре да се спрат на по-независима порода. Ако сте твърде заети, но все пак държите да имате другар, с който да споделяте свободните си вечери и уикенди, доверете се на аляски маламут, борзой или китайски шар пей. Тези породи кучета са по-самостоятелни от други и целодневното ви отсъствие от дома няма да ги притесни особено. 

Обичате домашния уют - вземете си померан или пудел

Ако сте склонни да отделяте повече време за своите пухкави другари, работата ви го позволява или просто работете от уюта на дома си, споменатите породи са идеалният избор за вас. Домашният ви любимец може да бъде и добър пазач на дома, ако изберете гонче, хрътка или американски кокер шпаньол.

Социализацията е основен приоритет за вас - вземете си правилната порода куче

Ако за вас партита и срещите с много и различни хора са неразделна част от начина ви на живот, а бихте искали кучето ви да е неизменно до вас, то можете да се доверите на породи като ирландски сетер, лабрадор, сибирско хъски или кокер шпаньол. Тези породи кучета са много социални и е малко вероятно да проявят характер или склонност да хапят непознати. В списъка с бързо социализиращи се кучета бихме могли да включим още голдън ретривър и бигъл. Въпреки че тези кучета са душата на компанията, препоръчваме ви да не ги водите твърде често на партита.

Искате да дарите и да получите любов - осиновете си куче от приют

Независимо от породата, която търсите, в случай че бихте искали да дарите любов, която да ви се върне стократно, осиновете си куче от приют. У нас има достатъчно приюти за котки и кучета, между които да избирате. Тези животни прекарват всеки ден сами в очакване на своя спасител, който търси породата “любов”. Освен че ще си спестите средства, ще направите и едно добро дело.

Виж още подобни статии