Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 породи кучета, подходящи за семейства с деца

19.06.2023 | 1 мин. четене

Питате кои са най-добрите породи кучета, подходящи за семейства с деца? Ако искате да се сдобиете с нов космат член на семейството е важно да се спомене, че кучетата, така както и хората, идват с различен темперамент и характер. Много често тези различия са обосновани от тяхната порода. Факт е, че някои породи са по-дружелюбни от други. Някои са по-игриви от други. Някои предпочитат детската компания повече от други. Така че за да се уверите, че всички са щастливи, доволни и усмихнати, добре е да съобразите кучешката порода с това колко добре се вписва в среда с деца.

Основни критерии

Когато избирате ново семейно куче, може да бъде доста сложно и объркващо да се спрете на подходяща порода. В такива случаи е необходимо да сте запознати с всички породи кучета, подходящи за семейства с деца. Когато избирате между породи кучета, подходящи за семейства с деца, важно е да имате предвид няколко основни аспекта:

  • Темперамент – Темпераментът е характерът на кучето. Трябва да се спрете на кучешки породи, които са склонни да дресировка и като общо имат по-приятелски, приятен и позитивен характер. Спокойните кучета са тези, с които децата по-лесно могат да създадат дълбока емоционална връзка и приятелство.
  • Размери – Разбира се, когато избирате измежду породи кучета, подходящи за семейства с деца, важно е да вземете предвид и размера на животното. Самият размер не може самостоятелно да определи дали кучето ще се отнася добре с децата и ще свикне с тях. Въпреки това, размерът понякога може да бъде индикация за темперамента на животното. По-едрите кучета обикновено са по-кротки. От друга страна, по-дребните породи са често по-шумни, палави и пъргави.
  • Енергия – Нужно е да знаете колко енергично е кучето, за да прецените дали то ще се впише добре във вашия начин на живот. Бъдете реалисти, когато обмисляте колко време може да отделите на кучето за разходки и тренировки. Някои породи се нуждаят от ежедневни разходки и игра в рамките на часове. Други обичат да поспиват повечко и предпочитат домашния уют.

А ето и кои са десетте породи кучета, подходящи за семейства с деца. Не забравяйте, че въпреки че някои общи характеристики на определени породи ги правят по-подходящи за живот с деца, всяко едно куче се нуждае от ежедневна социализация и тренировки, за да се впише перфектно в семейната среда.

Осиновени

Да, знаем, че това не е чистокръвна порода, но ни изслушайте! Кучетата, които са смеска от няколко породи са чудесен избор за семейна среда. На първо място, осиновяването на куче е прекрасен и много благороден жест, с който можете да научите вашите деца на добрина, съчувствие и отговорност. Освен това, нечистокръвните кучета обикновено са по-устойчиви и носят характеристиките на повече от една порода. Осиновеното животинче ще ви е благодарно завинаги, ще толерира всички изблици на шумна радост и прегръдки на малките в семейството и ще ви обича въпреки всичко и всички.

Голдън ретрийвър

Изобщо не е случайност, че Голдън ретрийвър оглавява всички класации за породи кучета, подходящи за семейства с деца. Ако има кучешка порода, която гордо да носи медал за доброта, позитивизъм и толерантност, то това е точно тази. Голдън ретройвърите са приятелски настроени, изключително умни, лесно социализиращи се, добродушни и лоялни животни. Неспособни да проявят агресия, тези кучета са изключително търпеливи, което ги прави чудесен избор за семейства с деца. Особено малки деца. Тези кучета нямат нужда от безкрайни тренировки и разходки, но обожават да играят. Освен това са изключително обичливи и не пропускат възможност да го покажат.

Лабрадор ретрийвър

Стигаме и до близкия роднина на Голдън ретрийвърите. Лабрадор ретрийвърите са най-популярната кучешка порода в световен мащаб и то не без добра причина. Те са обичливи, игриви, търпеливи. На тях може да се доверите напълно, те винаги ще защитят своето семейство. Освен това се социализират изключително лесно и са невероятно интелигентни. Тези кучета обожават да се движат и особено много да плуват, така че се уверете, че семейството ви може да им осигури дълги разходки и весели игри всеки ден. Лабрадорите лесно се разбират с други животни и хора извън семейната среда.

Пудел

Пуделите са невероятно нежни и интелигентни кучета. Пуделът е куче, който се отдава на своето семейство и се грижи за него. Изключително лоялни са и рядко може да ги хванете раздразнени или скучаещи. Въпреки че има различни разновидности пудели, всички те са обединени от някои общи характеристики. Това са тяхната игривост, интелект, лесни за дресировка. Често са срамежливи с непознати, но обичат семейството си с целите си сърца. Освен това козината им капе в много малки количества, което ги прави чудесен избор за деца с алергии.

Ирландски сетер

Ирландският сетер е енергично и игриво куче, което е изключително общително, обожава компанията на хора и по-специално на деца. Тези кучета не обичат да остават насаме, което означава, че с удоволствие ще толерират всичката любов, прегръдки и игри, на които ги подлагат вашите деца. Ирландският сетер има нужда от много движение, активност и игри, което ги прави добър избор за енергични деца.

Унгарска визла

Унгарската визла е една от най-подходящите породи за семейства с активен начин на живот и по-големи деца. Визлата обожава да се движи и да играе, така че е необходимо да сте от вида стопани, които прекарват много време навън и сред природата. Унгарската визла може би има по-шумен и ярък характер, но в същото време е много нежна. Към семейството си това куче е изключително лоялно и обичливо. Като общо, това е интелигентна порода, която е лесна за дресировка и особено бързо учи нови трикове.

Нюфаундленд

Често наричат кучетата от порода Нюфаундленд „природните бавачки“. Смята се, че това е една от най-интелигентните кучешки породи в света. Огромен бонус е, че те обожават децата и ги защитават с цената на живота си. Нежни, добри и търпеливи, Нюфаундлендите са грижовните майки сред кучешките породи.

Бултериер

Не се подвеждайте по незаслужената слава на бултериерите като страшни и агресивни кучета. Това няма нищо общо с добродушната им природа и благ нрав. Бултериерите са еднакво дружелюбни както към възрастни, така и към деца. В миналото те са развъждани като кучета за компания. Имайте предвид, че бултериерите са изключително енергични кучета и имат нужда от много физическа и ментална стимулация. В противен случай те ще започнат да замислят поредната беля, като понякога могат да уплашат децата и другите животни в къщата. Но те никога не правят бели умишлено и с лоши намерения, просто са изключително игриви.

Бигъл

Бигълите са спокойни по природа кучета, но в същото време обичат игрите с деца. Много се наслаждават на разходките сред природата, а ако и вашето семейство обича излетите през уикенда, комбинацията е перфектна. Умни, дружелюбни и щастливи кучета, бигълите обикновено се разбират добре и с други домашни любимци.

Булдог

Ако сте в търсене на спокойно и изключително търпеливо куче, то булдогът е вашият най-добър избор. Да, може и да не е най-енергичният и да предпочита дремките пред редовните игри навън, но булдогът е изключително любвеобилен и толерантен и ще позволи на вашите деца да правят всичко с него. Без да протестира, горкият той. Булдозите обикновено се разбират чудесно с други домашни любимци и с непознати хора.

Независимо каква кучешка порода ще изберете за вашето семейство, едно е сигурно, трябва да осигурите достатъчно грижи и обич за вашия четириног. Pet Buddy помага с тази задача. Всеки месец можеш да получаваш кутия пълна с храна, лакомства, аксесоари, играчки и добавки, които са съобразени изцяло с индивидуалните нужди на твоето куче. А промоционален код FIRST10 ти дава 10% намаление на цената на първата поръчана Pet Buddy кутия.

Виж още подобни статии