Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Купуване или осиновяване на домашен любимец – какво да изберем?

13.03.2023 | 1 мин. четене

В случай, че се замисляте за прибавяне на нов четириног член на семейството, вероятно се питате на какъв вариант да се спрете – купуване или осиновяване на домашен любимец. Факт е, че и двата варианта идват със своите плюсове и минуси. Изборът между купуване или осиновяване на домашен любимец следва да бъде съобразен с редица индивидуални фактори и индивидуалната ситуация. Независимо кое от двете ще изберем, важното е да се спрем на варианта, който най-добре пасва на моментната ни ситуация и така да се уверим, че ще изберем животинче, за което да се грижим дълго, пълноценно и с отговорност.

Ситуацията по света и в България

Няма ясна статистика какъв е броят на домашните любимци в страната ни. Оценката на европейски организации като Euromonitor предлага една доста изненадваща бройка от почти един милион домашни любимци. От друга страна, имаме данните от ветеринарните клиники, които отразяват едно значително по-малко число. Истината вероятно е някъде по средата. Една предполагаема бройка от около 100-200 хиляди домашни кучета и вероятно още толкова котки се приема за достатъчно реалистична. Със сигурност не сме нацията с най-голям брой четириноги членове на семействата, но смело можем да твърдим, че българите обичат животните и много голям брой от тях се грижат за поне едно такова.

Въпреки това, не е изключение неприятната ситуация, при която хора решават, че не могат да се грижат повече за своя домашен любимец и го изоставят. В най-добрия случай, това куче или коте ще попадне в приют за бездомни, където на много малък процент от тях се дава втори шанс да бъдат осиновени. Не е нужна официална статистика, за да се досетим, че по-голям брой домашни любимци в България са купени, а не осиновени. 

Осиновяването на куче или котка е чудесно дело, което дава на тези любвеобилни същества втори шанс да бъдат обичани и щастливи. Въпреки това ние ясно осъзнаваме, че не всеки човек е склонен да осинови по една или друга причина. В случай, че се двоумите между вариантите за купуване или осиновяване на домашен любимец, ние от Pet Buddy бихме искали да ви представим всички плюсове и минуси. По този начин ще можете да направите най-правилния и добре информиран избор. Останете със следващите редове, за да научите основните разлики между купуване или осиновяване на домашен любимец.

Купуване или осиновяване на домашен любимец – разликите

Преди да можете да изберете между купуване и осиновяване на домашен любимец е редно да си изясним тези понятия. Осиновеното животно обикновено се взима от приют за животни. В такъв приют попадат както бездомни животни, така и такива, които са били домашни, но са били тормозени, неглижирани или изгонени на улицата от стопаните им. От друга страна, животните, които можем да закупим, обикновено идват с родословие, което може да се проследи. Това са кучета и котки, отглеждани в лицензирани и сертифицирани развъдници и официални зоомагазини. Тези животни идват с необходимите документи и с необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

За незаконното и нелицензирано развъждане

Уви, съществува и втори вариант за закупуване или сдобиване с домашен любимец. Той е чрез незаконни развъдници или хора, които предлагат бебетата на техните собствени домашни любимци. Този вариант е най-порочен и неморален, защото при него обикновено вие ще закупите животно с неясно родословие. Тези животни, както и техните майки, не се отглеждат в оптималните условия, което често води до развитие на редица хронични заболявания. 

За тези от вас, които държат да се сдобият с животно от определена порода и с ясно родословие, най-добрият вариант е да потърсите такова от лицензиран развъдник. Нашият съвет е да потърсите такъв, който е максимално близо до вашия дом. Животните, които се внасят в страна и идват от далечни точки много често пътуват при недобри условия, които причиняват допълнителен стрес и дискомфорт за тях. Ако породата не е от огромно значение за вас, осиновяването на куче или коте от приют остава чудесен вариант. В приютите можете да откриете огромен избор от любящи животни, които мечтаят за вашата обич и грижа. Някои от тях могат да са представители на порода, повечето са непородисти. 

В някои случаи изборът на конкретна порода животно не е въпрос на прищявка. Много треньори на животни избират конкретна порода куче, например, защото то е подходящо за обучение като куче водач, спасител или с друга цел. Много семейства търсят куче или коте с определен темперамент, който да отговаря на динамиката на семейния им живот и ежедневие. Ако всички тези индивидуални изисквания не са важни за вас, препоръчваме ви да се спрете именно на опашатко от приют, който със сигурност ще ви дари със същото количество обич и приятелство, както което и да е породисто куче или коте.

Купуване или осиновяване на домашен любимец – плюсове на осиновяването

Осиновяването на домашен любимец може да бъде решение, което със сигурност променя животи – както вашия, така и на животното. Всяко животно се нуждае от семейство, което да го дари с любов и нужните грижи. Има твърде много изоставени животни по приютите. Осиновяването е решение, което е проява на добрина и благородство. Със сигурност е възнаграждаващо и страхотно решение. Ето кои са някои от плюсовете на този избор:

 • Спасявате живот
 • Много от животните от приют вече са чипирани, ваксинирани и обезпаразитени
 • Приютите често могат да предоставят информация за характера на животното, така че няма да има неочаквани и неприятни изненади в този контекст
 • Спестявате време, защото животните от приют обикновено са научени на базови навици, например ходене до тоалетна
 • В случай, че животното не се окаже най-правилният избор за вашето семейство, много приюти са склонни да го вземат обратно
 • Животните от смесени породи обикновено попадат под по-нисък риск от генетични болести и наследственост на такива
 • Разходите по осиновяване са значително по-малки от тези за закупуване
 • Няма еквивалент на любовта и благодарността, която ще получите от спасеното от вас животно
 • От приютите често можете да получите много полезна информация по отглеждането и грижата за здравето на всяко животно
 • Множество проучвания по света затвърждават предположението, че осиновяването влияе изключително положително на менталното и емоционално здраве на човека

Минуси на осиновяването

 • Не е сигурно какво ще е поведението на животното, когато попадне в дома ви. Дайте му време, то преминава през големи промени.
 • Има ограничен избор, ако сте в търсене на определена порода, а много често и определена възраст
 • Може да няма възможност да осиновите веднага, защото много приюти предпочитат да осигурят период на изчакване, така че да се уверите, че решението ви не е прибързано и необмислено
 • Осиновяването често изисква попълване на документи
 • Някои животни за осиновяване може да имат специфични нужди и изисквания за отглеждане и трябва да се съобразите с това

Купуване или осиновяване на домашен любимец – плюсове на купуването

 • Реномираните развъдници правят редица изследвания на малките, с които да се уверят, че животното не е наследник на генетични болести
 • Обикновено имате възможност за поне една среща с животното, преди да го закупите окончателно
 • Разполагате с много повече информация за това какво е типично за породата и какво може да очаквате
 • Може да се уверите, че породата е правилният избор за начина на живот на вашето семейство
 • Може да имате ясни очаквания за физическото развитие на животното, както и това на поведението му

Минуси на купуването

 • Обикновено купувате младо животно, което предполага много работа – приучване за ходене до тоалетна, възпитание, специфична диета и т.н.
 • Ваша е отговорността да се погрижите за социализацията и тренировките на малкото кученце или коте
 • Цената на желаното от вас четириного може да бъде наистина висока
 • Поради селективното развъждане и редуцираното генетично разнообразие при породистите кучета и котки, много такива животни страдат от генетични заболявания
 • По-високият риск от генетични и вродени заболявания обикновено означава по-високи разходи за чести ветеринарни прегледи, превенция и лечение

Независимо дали изберете да осиновите или закупите бъдещият четириног член на семейството, едно е сигурно – той ще се нуждае от правилните грижи. Pet Buddy може да помогне в пълноценните грижи за всеки домашен любимец. Ние предлагаме голямо разнообразие от висококачествени храни, полезни лакомства, необходими аксесоари, забавни играчки и редица продукти за хигиената и грижата за здравето на всяко коте и куче. Можете да получавате всичко нужно на достъпни цени всеки месец и в удобно за вас време. По този начин у дома винаги ще разполагате с необходимото за отглеждането на щастлив и здрав опашатко. Всяка първа Pet Buddy кутия е с 10% по-евтина при използване на промоционалния код FIRST10.

Виж още подобни статии