Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Незаконно развъждане – какви рискове крие?

06.07.2022 | 1 мин. четене

Нерегламентираната търговия и незаконно развъждане на животни е проблем не само у нас, но и в целия Европейския съюз. Тази дейност съществува от дълго време и усилията на евродепутати и местните власти са насочени към това да се минимизира тази порочна практика.

Отглеждането на породистите кучета и котки се е превърнало в бизнес, от който може да се забогатее лесно. Много собственици на породисти животни се възползват от практиките за незаконно развъждане. Други, които купуват такива животни от обяви и отделни хора, дори не се замислят за рисковете, които крие тази практика.

Какви са рисковете от разпространеното незаконно развъждане на животни предстои да разберем в следващите редове.

Незаконно развъждане - нехуманни условия на отглеждане

Хората, които отглеждат животни у дома, с цел незаконно развъждане и продажба, често гледат на тях като източник на лесен доход. Практически те създават незаконни развъдници за кучета и котки. Така допринасят за развитието на незаконния трафик на животни в рамките на страната и цяла Европа.

Незаконните развъдници много често са свързани с нехуманнно отношение при отглеждането на животните. Наред с това, потомството на кучетата и котките е твърде рано отделяно от майките си. Транспортирането им от точка А до точка Б често е дълго и реализирано при изключително тежки за животните условия. Това включва липса на храна и вода, тесни пространства и без спазване на каквито и да било правила.

Незаконно развъждане - риск за животното и общественото здраве

Всяко незаконно развъждане на кучета и котки с цел търговия и реализиране на печалба носи реален риск за общественото здраве. Животните често не са ваксинирани и могат да пренасят бяс, паразити и ред други инфекциозни заболявания. Генетичната обремененост при някои породи също е резултат от безразборното размножаване на котки и кучета в домашни условия.

Много хора купуват породисти животни от домашни развъдници и отделни хора без дори да се замислят за риска, който поемат с това си действие. Освен че стават съпричастни към подобна нехуманна практика в отглеждането на животни, те рискуват собственото си здраве, това на близките си и на животното. 

Незаконно развъждане - липса на ваксинации

Заболяванията, срещу които кучетата задължително се ваксинират, са гана, парвовироза, хепатит, параинфлуенца, лептоспироза и бяс. Парвовирозата може да предизвика смърт при кучетата между 24 и 72 часа след проявата на симптоматиката. В случай че не се лекува адекватно, смъртността вследствие на развитие на болестта може да стигне над 90%. Лептоспирозата и бесът са заболявания, които могат да бъдат предадени на човека от нелекувано куче. Бесът се характеризира със 100% смъртност. Много хора, занимаващи се с незаконна търговия и развъждане не поставят нужните ваксини на новородените.

Липса на контрол и гаранция за здравния статус на животното

Липсата на контрол и каквито и да било гаранции за животните, получавани от незаконни развъдници или отделни хора, е проблем, който не бива да се пренебрегва. Всъщност от тук произтичат и всички рискове, които в частност споменахме.

Липсата на контрол води до твърде ранно отделяне от майката, което възпрепятства нормалната социализация на животното. Непоставянето на всички ваксини, съобразно ваксинационния календар, е предпоставка за риск от развитие на заболявания, които в много от случаите са смъртоносни за кучетата и котките.

Нередовното обезпаразитяване също има негативен ефект, включително и за хората, които отглеждат такива животни. Неналичието на паспорт и микрочип не дава възможност за проследяване на произхода и здравния статус на животното, когато това е необходимо. Липсата на проследимост прекратява и възможността продавачът да понесе отговорност, съгласно нормите на закона. Хора, развъждащи и продаващи незаконни породисти кучета например, твърдят, че след като кучето бъде закупено, не е задължително то да се регистрира на новия собственик. Истината е, че още преди да бъдат купени, животните следва да са идентифицирани и регистрирани, а едва след това да се “причислят” като собственост на купувача. Това правило не се спазва, тъй като би разкрило порочната схема, от която и вие ставате част, купувайки кученце по този начин.

Виж още подобни статии