Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Деца и домашни любимци – защо кучето и котето не са плюшени играчки

05.06.2023 | 1 мин. четене

Широко разпространено е схващането, че деца и домашни любимци са чудесна комбинация. Да, вярно е че връзката между деца и домашни любимци може да бъде много смислена, възпитателна, дълбока, основана на взаимна обич и приятелство завинаги. Само че понякога се случва така, че децата не успяват правилно да разчетат сигналите, които животното им изпраща. И това може да доведе до някои опасни и стресиращи ситуации, дори и дребни инциденти. Под особен риск са малките деца, които все още нямат разработени когнитивните умения да разбират кога животното ги предупреждава да отстъпят. Още повече, че в съзнанието на мъниците, котето и кучето често са забавни плюшени играчки. И те не бива да роптаят при силното и постоянно гушкане, бъркането в уста, очи, уши и всевъзможни други навлизания в личното пространство на четириногото.

Само че...

Кучетата и котките рядко се наслаждават на малки, шумни, настъпателни и неспособни да се спрат пред нищо човешки същества. И ще помолят любезно за малко спокойствие. Обикновено молбата им остава игнорирана, затова и може да прибягнат до сплашващи техники. След това настъпва детски рев, а нещастния четириног е главният обвиняем. За да се избегнат подобни добре познати сценарии, необходимо е да научите вашите деца как безопасно да общуват с домашните животни.

Тъй като ние вярваме, че връзката между деца и домашни любимци е наистина красива, стойностна и важна, искаме да ви предоставим някои ценни съвети. С тях ще ви окуражим да създадете и съблюдавате правилния контакт между вашите деца и домашни любимци. Освен това сме сигурни, че ще избегнете редица инциденти за една от двете страни, или пък и за двете.

Деца и домашни любимци – какво е позволено

Децата обикновено се учат, попивайки примера на по-големите. Затова е необходимо да се превърнете в добър модел за подражание. Освен това, децата имат нужда от ясни и недвусмислени насоки, за да се научат как правилно да общуват, играят, тренират животните и да показват радостта и обичта си към тях. Задължително отделете време, за да обясните на детето как е правилно да се отглежда един домашен любимец и от какво има нужда. Ето какво поведение да окуражавате:

 • Позволявайте на животното да се измъкне от лапите на детето – Не е нужно насилствено да връщате котето и кучето в ръцете на детето всеки път, когато то иска да тръгне. Всички деца и домашни любимци трябва да имат връзка и контакт, изградени на взаимно желание, не принуда.
 • Позволете на животното да има свое кътче далеч от детето – Децата могат да бъдат изморителни както за възрастните, така и за животните. Затова е нужно да осигурите на вашия четириног приятел кътче, където да може да се усамоти и да си почива.
 • Научете детето как правилно да се отнася към животното – Животните са тези, които трябва да инициират контакт с децата и да изберат колко да контактуват с тях. Ако непознато куче или коте приближи вашето дете, научете го да изчака спокойно, за да може животното да го прецени. Ако детето се хвърли в радостна прегръдка, животното ще се уплаши и може да реагира с ухапване или драскане.
 • Винаги е необходимо присъствие на възрастен – Винаги се уверете, че възрастен е наблизо и наблюдава, когато детето ви е в близост до котето или кучето. Инцидентите могат да се случат за секунда невнимание.

Деца и домашни любимци – какво не е позволено

Лесно е да предпазите както детето, така и животното от редица инциденти. Просто е необходимо да научите детето как правилно да подхожда спрямо домашния любимец. Окуражете детето винаги да се отнася с добрина и състрадание към котките и кучетата и така може лесно да създадете приятелски отношения. Ето какво да избягвате задължително:

 • Не позволявайте на детето да притеснява спящо животно, или да прекъсва хранещо се животно
 • Научете детето, че не бива да дърпа кучето и котето за опашката, ушите и мустаците
 • Научете детето, че не бива да бърка в очите, ушите и устата на животното
 • Научете детето да не прегръща твърде силно котето и кучето, или да не стиска силно частите на тялото му
 • Научете детето, че по време на игра с животното не бива да го дразни и предизвиква
 • Детето не бива да притиска животното в ъгъла на стаята, или да го преследва под маси, легла, столове. Животно, което се почувства притиснато в ъгъла и без опция за бягство, вероятно ще се уплаши силно и ще се реагира с драскане и хапане.

Запознанство с котката

Връзката между деца и домашни любимци дава незаменим опит и преживяване на малките. Няма спор, че много родители избират да вземат домашен любимец на своето дете, за да го научат на състрадание, обич и отговорност. Това е чудесно решение. Но нека не забравяме, че животното не е неодушевен предмет, който да служи с учебни цели. Котките и кучетата имат своите индивидуални нужди и навици, които следва да уважаваме. И да научим децата ни също да ги уважават. Ако сте решили да вземете коте в семейството, ето как да навигирате запознанството му с малките вкъщи плавно, за да сте сигурни, че няма да стресирате опашатко. Спокойната среда и спокойното дете ще осигурят възможно най-доброто и безболезнено аклиматизиране на новия космат член на семейството. Котките лесно се плашат, когато попаднат в нова среда. Затова се уверете, че запознавате котето и детето плавно и спокойно. Когато котките се страхуват, те съскат и драскат, а това е поведение, което не бива да провокирате.

Най-добрият вариант е да накарате детето да повика котето, а не да допуснете то да преследва опашатко из къщата. Нека детето нежно погали котето. Най-добре е първите срещи на детето и котето да са по-кратки, за да се избегне стрес за животното. Освен това „запознавайте“ котето с всеки член на семейството по отделно и избягвайте струпването на много хора около него.

Запознанство с кучето

Вместо коте сте решили, че кученце е чудесен нов член на семейството? Чудесно, ето как да го приобщите към вашия дом. Ако вземете куче, което е било малтретирано и показва поведение на страх и тревога трябва да знаете, че може да отнеме години, докато това поведение се промени. Детската радост, макар и добронамерена, често може да провокира паника у вече стресирани кучета. За да се адаптира кученцето по-лесно към новия си дом и семейство, вземете нещо, с което то е свикнало в предходния му дом – одеялце, играчка. В първите дни на кучето у дома, може би ще е добра идея да го държите на каишка. Да, дори и на закрито. Така по-лесно ще го отдалечавате от стресиращи ситуации и шумни деца, ако е необходимо. Научете детето да стои спокойно и тихо. Кученцето рано или късно само ще дойде да го подуши, защото тези животни са природно любопитни. Детето трябва да говори тихо и нежно да гали кучето по рамото и гърба, не по главата или опашката. Ако кученцето също запази спокойствие, поощрете доброто му поведение с лакомство. По този начин ще помогнете на четириногото да асоциира децата с нещо хубаво и позитивно.

Деца и домашни любимци – когато кучето и котето са вкъщи преди детето

Ако сте родители на куче или коте дълго преди да станете родители на дете, може би е добра идея да се погрижите за това животното да възприеме новия член на семейството без възражения. Ето някои добри подходи в случая:

 • Започнете да учите животното да бъде по-самостоятелно, за да му е по-лесно в последствие да дели вашето внимание и обич и да не ревнува
 • Бебешкият плач може да уплаши животното. То трябва да свикне с новите шумове, така че периодично пускайте да слуша такива звуци преди появата на бебето.
 • Преди да се приберете от родилния дом с бебето, донесете у дома дрешка, която бебето е носело, за да може животното да я подуши и да свикне с аромата му.
 • Създайте кътче, където животното да може да се усамотява далеч от бебето.
 • Не позволявайте животното да остава да спи във вашата спалня, ако бебето също спи там. Не го оставяйте и в стаята на бебето.
 • Никога не оставяйте животното и бебето насаме и без надзор.

Ако малчовците у дома наистина са разгневили опашатко, лесно може да го омилостивите с Pet Buddy кутия. В нея ще откриете разнообразие от висококачествена суха и мокра храна, вкусни лакомства, забавни играчки, необходими аксесоари и още. Промоционален код FIRST10 пък ви дава 10% отстъпка от първата поръчана кутия.

Виж още подобни статии