Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Промяна на диетата на домашния любимец – колко често и как?

06.07.2022 | 1 мин. четене

Храненето е един от моментите, на които собствениците на куче и/или котка е важно да обръщат особено внимание, особено когато са изправени пред дилема за промяна на диетата. Изборът на храна , нейният състав и съобразността ѝ спрямо възрастта и здравословното състояние на животното имат определящо значение за благосъстоянието му.

В много случаи на стопаните се налага да прибягват до промяна на диетата на домашните си любимци. Причините за тази стъпка могат да бъдат различни - от промени, свързани с развитието на домашния любимец, до препоръка от ветеринаря или пък по лично усмотрение.

Всеки стопанин на куче или котка следва да е наясно със спецификата на процеса по промяна на диетата на четириногите. Трябва да се вземат предвид и неблагоприятните последици от честата и рязка смяна на храната на домашните животни. В следващите редове разглеждаме подробно тази тема и споделяме важни насоки за промяна в храненията на кучетата и котките.

Защо да не променяме храната им твърде често?

Всяка рязка промяна в състоянието на животинския организъм може да бъде стресираща. Една от най-честите неблагоприятни последици за четирикракия ви любимец е появата на стомашно разстройство. Състоянието се наблюдава при рязка промяна на диетата или вида храна на любимеца ви.

За да се избегнат тези и други рискове за кучето или котката ви, е важно всяка промяна на диетата да се направи постепенно. Необходимо е стриктно следване на насоките на ветеринарния лекар. Не бихте искали да стресирате животното си или пък да му причинявате какъвто и да било дискомфорт и болка, нали?

Промяна на диетата - какво може да я наложи?

Няколко са основните причини, поради които се налага промяна на диетата на любимеца ви в даден момент:

  • промени в развитието и растежа на кучето или котето;
  • промяна в теглото на домашния любимец;
  • здравословен проблем, налагащ прием на друг тип храна;
  • решение на стопанина в търсене на разнообразно хранене.

Промяна на диетата при растеж

Естественото развитие на кучетата и котките е процес, който налага преминаването от един към друг тип храна. Това е необходимо, за да се задоволи потребността им от хранителни вещества. Нарастващото тегло, вследствие на развитието им, предполага прием на по-голяма доза храна.

Промяна на диетата при здравословен проблем

При диагностициране на здравословен проблем с временен, прогресиращ и/или постоянен характер, често се налага и промяна в състава на храната. Този тип промени обикновено стават по препоръка на ветеринарен лекар. Нерядко собствениците на кучета и/или котки сами решават да сменят храната на своите любимци. Решението им идва в резултат на търсенето на по-висококачествена, разнообразна и полезна храна за пухкавите им другари.

Как да осигурим плавен преход?

Независимо каква е била причината да смените храната на домашното си животно, като грижовен стопанин е важно да се ръководите от няколко основни правила.

И при кучетата, и при котките схемата за смяна на храната с нова е една и съща. В никакъв случай не бива да сменяте храната от днес за утре. Преминаването към новата храна следва да стане плавно и под непрекъснато наблюдение на кучето или котето.

Миксирането на двата вида храни е най-правилният подход. Най-добре е това да се случи по следния начин:

  • В първите два дни добавете около 25% нова и 75% от досегашната храна, като не забравяте да наблюдавате поведението на животното си;
  • В случай че липсва необичайна симптоматика при животното в рамките на следващите два дни, увеличете съотношението “нова - стара храна” 50% на 50%;
  • Между 5-ия и 6-ия ден съотношението става 75% нова и 25% досегашна храна;
  • Между 7-ия и 8-ия ден, при условие че животното се чувства добре, можете да замените менюто му със 100% от новата храна.

Добре е да поддържате еднакъв режим на хранене за своите любимци. За целта опитвайте да ги храните в едни и същи часове всеки ден, по възможност на едно и също място. По този начин осигурявате на пухкавия си приятел спокоен и здравословен живот. Важно е и да се уверите, че вашият домашен любимец е добре хидратиран и не се нуждае от допълнителни течности, което може да бъде наложително при преминаване от някои типове храна на други.

PetBuddy прави преходите от един тип хранене на друг много по-плавни и осъществени правилно, така че животинският организъм да изпита минимум стрес. Всеки регистриран стопанин в платформата има възможност да се консултира безплатно с нашия опитен и ветеринарен лекар и да получи правилни насоки при избора на оптималната суха храна или мокра храна. Всеки индивидуално определен хранителен режим се базира на характеристиките и спецификите на вашето животно и неговата порода. В абонаментната кутия PetBuddy можете да променяте съдържанието на хранителни продукти и лакомства за котки и кучета всеки месец.

Виж още подобни статии