Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Хидратация на домашния любимец – как да я осигурим?

06.07.2022 | 1 мин. четене


Правилната грижа за четириногите ни приятели следва да е основен приоритет за стопаните, а тя включва и добра хидратация на домашния любимец. Лятото е един от сезоните, в които към обгрижването на домашните любимци следва да се подходи с особено внимание. Това е сезонът на паразитите и високите температури, които неминуемо рефлектират върху комфорта и здравето на вашето животинче.

Темата за добрата хидратация на домашния любимец е особено важна. Както при хората, така и при четириногите, тя има определящо значение през лятото. Как обаче да сте сигурни, че домашният ви любимец е хидратиран? Какво е количеството вода, което вашето куче и/или коте следва да приема? На тези въпроси обръщаме внимание в следващите редове.

Хидратация на домашния любимец - препоръчителен прием на вода

Според специалистите, дневният прием на вода за кучето възлиза на 25-60 мл вода за килограм тегло в рамките на 24 часа. С други думи, куче, тежащо 5 кг например, следва да приема дневно между 125 мл и 300 мл вода.

Котките, от своя страна, имат нужда от минимум 50 мл вода на килограм на ден, за да бъдат напълно хидратирани. Ако котката тежи между 3 кг и 4 кг, дневният ѝ прием следва да е не по-малко от 150-200 мл.

Подходящата хидратация на домашния любимец може да варира, в зависимост от редица фактори. Такива са здравословното му състояние, възрастта, приемът на лекарства, консумираната храна и др. Ако кучето и/или котето ви са по-активни, количеството приемана вода логично се увеличава. 

При животните в напреднала възраст, честият прием на вода може да се дължи на патологично състояние, което изисква консултация с ветеринарен лекар. И все пак, описаните препоръчителни дози могат да ви дадат общи насоки за това как да поддържате своите пухкави приятели отлично хидратирани през лятото.

Хидратация на домашния любимец - признаци, че е недостатъчна

Загубата вода е съвсем естествен процес при животните. Това се случва при изхождане и учестено дишане. Както знаете, котките и кучетата не отделят пот. Състоянието, в което започват да дишат учестено, стимулира отделянето на слюнка, а това води до загуба на вода. Как обаче да установим липсата на добра хидратация на домашния любимец?

Проверете кожата на кучето или котката

За целта съвсем нежно щипнете кожата на животното в областта на раменете или врата и я отпуснете. Ако се прибере бързо на мястото си, няма повод да се притеснявате, че животното ви е дехидратирано. За добре хидратираната кожа е присъщо да се върне на мястото си бързо.

Симптоми за сериозна дехидратация имаме налице в обратния случай - кожата се връща на мястото си по-бавно. Този процес е известен още като образуване на кожна гънка.  Често причините кучето и/или котето ви да не приемат вода се коренят в проблем със здравословното им състояние, за който следва да се обърнете към ветеринарен лекар.

Проверете венците на домашния си любимец

Когато притиснете леко венците на кучето или котката с пръст, те бързо трябва да възвърнат розовия си цвят (за не повече от 3 секунди). Това показва, че времето за напълване на капилярите е в оптимални стойности, а това се случва само при добра хидратация. Ако промяната от бял към розов цвят на венците не е бърза (между 4 и 5 секунди), това е сигурен симптом, че любимецът ви е дехидратиран. Сухотата на лигавиците също е симптом, по който може да се съди за дехидратация.

Превантивни мерки и борба с дехидратацията

Осигурявайте купички с чиста и прясна вода на любимците си по всяко време и по възможност на няколко места у дома. Така те могат да приемат нужното им количество вода винаги, когато изпитат жажда. Котките предпочитат да приемат водата си от дълбоки купи, а когато водата се движи, тя представлява особено голям интерес за тях.

В резултат на естествения си начин на живот в природата, котките предпочитат водата да е позиционирана далеч от храната. Ето защо, ако преместите купичката или диспенсър за вода на котето си далеч от мястото му за хранене с около 5 метра например. Това може да накара котката ви да пие повече вода и да е напълно хидратирана.

В някои случаи може да се наложи да смените храната на домашния си любимец. Консервната храна, например, е по-богата на вода от гранулираната. Съвсем логично, мократа кучешка и котешка храна е по-добрият избор за оптимизиране на дневната хидратация на домашния любимец.

При разходка с кучето навън, особено в горещите дни, се постарайте да му давате вода по-често. Не чакайте да се приберете у дома, тъй като рискът от топлинен удар при кучетата  не е за пренебрегване. За да сте сигурни, че винаги имате съд за вода подръка, PetBuddy предлага удобни пътни купички, които са чудесен избор както при по-далечни пътувания, така и при разходки в квартала, благодарение на сгъваемата си функция.

Ако имате подозрение, че вашият любимец не е добре хидратиран, нашият опитен ветеринарен лекар ще се радва да ви консултира по този важен за здравето въпрос. Ще получите препоръки относно дневния прием на вода и храна, така че вашето куче или коте да се чувства в най-добрата си форма.

Виж още подобни статии