Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Как да сме сигурни, че домашният ни любимец е хидратиран?

06.07.2022 | 1 мин. четене


Котките и кучетата са любимци на цялото семейство, а грижата за тях следва да е основен приоритет за стопаните. Лятото е един от сезоните, в които към обгрижването на домашните любимци следва да се подходи с особено внимание. Това е сезонът на паразитите и високите температури, които неминуемо рефлектират върху комфорта и здравето на вашето животинче.

Темата за хидратацията е особено важна, тъй като както при хората, така и при четириногите, тя има определящо значение през лятото. Как обаче да сте сигурни, че домашният ви любимец е хидратиран? Какво е количеството вода, което вашето куче и/или коте следва да приема? На тези въпроси обръщаме внимание в следващите редове.

Какъв е препоръчителният дневен прием на вода за кучето и/или котето през лятото?

Според специалистите, дневният прием на вода за кучето възлиза на 25-60 мл вода за килограм тегло в рамките на 24 часа. С други думи, куче, тежащо 5 кг например, следва да приема дневно между 125 мл и 300 мл вода.

Котките, от своя страна, имат нужда от минимум 50 мл вода на килограм на ден, за да бъдат напълно хидратирани. Ако котката тежи между 3 кг и 4 кг, дневният ѝ прием следва да е не по-малко от 150-200 мл.

Приемът на вода при кучетата и котките може да варира, в зависимост от здравословното им състояние, възрастта, приемът на лекарства, консумираната храна и много други. Ако кучето и/или котето ви са по-активни, количеството приемана вода логично се увеличава. 

При животните в напреднала възраст честият прием на вода може да се дължи на патологично състояние, което изисква консултация с ветеринарен лекар. И все пак, описаните препоръчителни дози могат да ви дадат общи насоки за това как да поддържате своите пухкави приятели отлично хидратирани през лятото.

Признаци, че домашният ви любимец е дехидратиран - за какво да внимавате?

Загубата вода е съвсем естествен процес при животните. Това се случва при изхождане и учестено дишане. Както знаете, котките и кучетата не отделят пот. Състоянието, в което започват да дишат учестено, стимулира отделянето на слюнка, а това води до загуба на вода. Как баче да идентифицираме дехидратацията при домашния си любимец?

Проверете кожата на кучето или котката

За целта съвсем нежно щипнете кожата на животното в областта на раменете или врата и я отпуснете. Ако се прибере бързо на мястото си, няма повод да се притеснявате, че животното ви е дехидратирано. За добре хидратираната кожа е присъщо да се върне на мястото си бързо.

Симптоми за сериозна дехидратация имаме налице в обратния случай - кожата се връща на мястото си по-бавно. Този процес е известен още като образуване на кожна гънка.  Често причините кучето и/или котето ви да не приемат вода се коренят в проблем със здравословното им състояние, за който следва да се обърнете към ветеринарен лекар.

Проверете венците на домашния си любимец

Когато притиснете леко венците на кучето или котката с пръст, те бързо трябва да възвърнат розовия си цвят (за не повече от 3 секунди). Това показва, че времето за напълване на капилярите е в оптимални стойности, а това се случва само при добра хидратация. Ако промяната от бял към розов цвят на венците не е бърза (между 4 и 5 секунди), това е сигурен симптом, че любимецът ви е дехидратиран. Сухотата на лигавиците също е симптом, по който може да се съди за дехидратация.

Превантивни мерки за отлична хидратация

Осигурявайте купички с чиста и прясна вода на любимците си по всяко време и по възможност на няколко места у дома. Така те могат да приемат нужното им количество вода винаги, когато изпитат жажда. Котките предпочитат да приемат водата си от дълбоки купи, а когато водата се движи, тя представлява особено голям интерес за тях.

В резултат на естествения си начин на живот в природата, котките предпочитат водата да е позиционирана далеч от храната. Ето защо, ако преместите купичката с вода на котето си далеч от мястото му за хранене с около 5 метра например, това може да накара котката ви да пие повече вода и да е напълно хидратирана.

В някои случаи може да се наложи да смените храната на домашния си любимец. Консервната храна например е по-богата на вода от гранулираната.

При разходка с кучето навън, особено в горещите дни, се постарайте да му давате вода по-често. Не чакайте да се приберете у дома, тъй като рискът от топлинен удар при кучетата  не е за пренебрегване.

Виж още подобни статии