Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

5 причини за агресивно поведение при кучетата

07.07.2022 | 1 мин. четене


Агресивно поведение при кучетата, проявено към на стопаните им и други хора и животни, е един от сериозните проблеми, с които можете да се сблъскате. Изявени признаци за агресивно поведение най-често са ръмжене, заемане на нападателна позиция, показване на зъби и други. Това поведение може да ескалира в ухапване от страна на кучето на определени части от тялото на стопанина, друг човек или животно.

Какви са причините за проява на подобно агресивно поведение при кучетата и кога е важно да потърсите съдействие от специалист? На тези важни въпроси обръщаме внимание в следващите редове.

1. Агресивно поведение при кучетата - ранно разделяне с майката

Първите 2 до 4 месеца са ключови за развитието на малкото кученце, тъй като тогава то опознава своите стопани и обкръжаващата го среда. В случай че малкото бива отнето от майка си твърде рано (преди горепосочения период), съществува риск то да прояви раздразнителност и да агресира към други животни и хора в обкръжението си.

Подобно отнемане от естествената му среда в твърде ранна възраст възпрепятства нормалната социализация на животното. Да се държи “нормално” с други животни и хора е много трудно за малкото кученце, което преживява своеобразен шок, бидейки отдалечено от майка си още съвсем невръстно.

2. Агресивно поведение при кучетата - патология

Също като при котките, така и при опашатите ни любимци, някои патологични състояния могат да възбудят агресивно поведение при кучетата. Ортопедични проблеми, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, надбъбречната функция, когнитивната дисфункция, сензорни дефицити и други са част от болестните състояния, които са отговорни за появата на агресия при кучетата.

Идентифицирането им и провеждането на правилното лечение на тези и ред други патологии при четириногите имат ключово значение. За целта е важно да се консултирате с ветеринарен лекар.

3. Агресивно поведение при кучетата - специфично отношение на стопанина

Действията или бездействията на стопаните също могат да бъдат причина за агресивно поведение при кучетата. Твърде грубото отношение, наказването на домашния любимец, изразяващо се в бой и т.н., могат да рефлектират върху поведението на кучето. Малките деца обичат да си играят с четириногите, но играта им понякога е твърде груба и несъобразена с факта, че става въпрос не за забавления с любимата им играчка, а с живо същество.

Агресията следва да бъде прекратена чрез правилна дресура на домашния любимец, а добрите постъпки - възнаграждавани. Само така животното ви ще знае кое е правилно и кое не е правилно. Важно е да не допускате кучето ви да има контакт с други агресивни животни, както и да не позволявате на децата да играят с тях по твърде груб начин.

4. Агресивно поведение при кучетата - страх

Чувство на опасност съвсем естествено провокира агресия при четириногите, тъй като те също имат вроден инстинкт за самосъхранение. Когато идентифицират опасност за неприкосновеността, здравето и живота си, те агресират в опит да се защитят от опасността.

Тя може да има много и различни проявления. Например когато кучето бива вързано или затворено в тесни пространства, когато друго животно и/или човек има нападателно отношение към него и много други. Важно е да се минимизират всички потенциални причинители на страх за кучето ви.

5. Агресивно поведение при кучетата - чувство за притежание

Това чувство е характерно за почти всички домашни кучета и се изразява в притежанието на храна, играчка, къщичка, купичка за храна/вода и ред други предмети, използвани от кучето. Ако непознат се опита да доближи предметите, които са негови, или пък него самото, животното може да агресира спрямо нарушителя. По време на хранене четириногото може да прояви агресия и към собствените си стопани, затова не бива да го обезпокоявате, когато се храни. Това собственическо поведение може да се развие и спрямо определени хора от домакинството.

Агресията при кучетата е сериозно състояние, което не бива да се пренебрегва. В случай, че кучето проявява агресия, потърсите съдействие от специалист - зоопсихолог, ветеринарен лекар, треньор на кучета.

Виж още подобни статии