Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Раздяла с кучето – как да му осигурим подходящи грижи докато сме на почивка

21.08.2023 | 1 мин. четене

Всяка раздяла с кучето, колкото и кратка да е тя, е в някаква степен стрес както за животните, така и за стопаните. Планирате почивка, на която не смятате да взимате и Шаро? Неминуемо ще се стигне до раздяла с кучето. От своя страна това води до редица въпроси как да му осигурите пълноценни грижи докато отсъствате. Много стопани решават да не пътуват заедно със своя домашен любимец, когато отиват на почивка. Това решение може да е резултат от редица причини. Една от най-честите от тях е нежеланието да създадете дискомфорт и стрес за животното. Няма спор, пътешествието, колкото и да е вълнуващо, е достатъчно стресиращо за едно куче. Адаптацията му към новата среда също. Така че често най-добрият избор се свежда до това да оставите кучето у дома, въпреки че ще ви липсва безкрайно много.

Особено ако кучето изпита тревожност, когато не е с вас, страда от страх от раздяла, или има проблеми с поведението, всяка раздяла с кучето, дори и да трае броени дни, е нещо, което трябва добре да се обмисли предварително. Нужен ви е ефективен план, който да вкарате в действие. По този начин ще можете да се отдадете на почивка без да се тревожите. Ще имате сигурността, че Шаро е в добри ръце и щастлив.

В тази статия говорим за някои от аспектите, които да обмислите и как добре да планирате всяка раздяла с кучето, докато сте във ваканция.

Раздяла с кучето – ще си помисли ли то, че съм го изоставил?

Ако ще пътувате извън града, даже и да е за уикенда, неминуемо ще изпитате притеснение от факта, че кучето може и да си помисли, че е изоставено завинаги. Това може да е особено тревожно когато става въпрос за кучета, които страдат от страх от раздяла. Кучетата са силно социални животни. Дори и кратката раздяла с техните стопани им се отразява в някаква степен. И все пак, кучетата са и също толкова адаптивни. С добра и внимателно обмислена подготовка, те бързо и лесно могат да свикнат със ситуацията.

Друга важна подробност е, че кучетата са много добри в това да долавят нашето емоционално състояние. Ако сме притеснени и разтревожени, те бързо ще усетят това. В резултат на това, те също се почувстват тревогата и стреса.

Някои от нещата, които можем да направим, за да се подготвим за раздяла с кучето включват това да му отделим повече време и внимание в дните преди заминаване. Ако обмислите да оставите кучето на грижите на професионалист или непознат човек докато отсъствате, уверете се, че кучето предварително се е срещнало с този човек. Опашатко ще изпита двойно повече стрес, ако бъде оставен на напълно непознат. И то в деня, в който се разделя с вас. Ако кучето няма да бъде в дома ви, докато отсъствате, уверете се, че в багажа му присъства вещ с позната миризма, например одеяло.

Тревожност от раздяла с кучето

Както вече споменахме, всяка раздяла с кучето може да предизвика у вас тревожност и притеснение. Но кучетата долавят веднага тези емоции и бързо поемат от тази енергия. Трябва да дадете най-доброто от себе си, за да не показвате признаци на тревога пред животното. Ако почувствате, че не можете да контролирате емоциите си, намерете начин да се разсеете от тъмните мисли. Например излезте на дълга разходка с животното. Отделете време за игра и прегръдки с него. По този начин ще успеете да разсеете тревогата. В същото време ще прекарате екстра време в компанията на косматко.

Когато оставя кучето у дома

Да оставиш кучето у дома, докато си на почивка, определено е добра идея. Освен самата раздяла с вас, адаптацията на кучето към нова среда ще му донесе допълнителен стрес. Затова е най-добре то да остане у дома, ако има такава опция. Оставайки в познатата му среда, кучето ще има постоянен достъп до места, вещи и миризми, които са му познати. Това може да му донесе много комфорт и спокойствие. Има вариант, в който някои стопани решават да оставят кучето само у дома. Ние мислим, че няма нужда да подчертаем колко опасно е животното да остава без надзор за дълги периоди, дори и да е в познатата си среда. Дори и да му оставите достатъчно храна и вода, кучето няма да може да отида регулярно до тоалетна, ако е оставено без надзор. Освен това има редица неща, които могат да се объркат и да поставят опашатко в опасна ситуация.

Раздяла с кучето – да го поверя на роднина/приятел

Чудесна опция е да поверите кучето на грижите на роднина или приятел. Не са много хората, които са готови да поемат такъв ангажимент, но ако във вашето обкръжение има съгласни – вие сте късметлии. Това най-вероятно ще са хора, с които кучето ви вече се познава. Така няма да има нужда от период на адаптация и опознаване. Ако решите да оставите домашния любимец на грижите на познат човек, уверете се, че му давате много ясни и подробни инструкции по повод това как да се грижи за животното. Също се уверете, че ясно подчертавате колко е важно временният гледач на опашатко да се придържа към установените от вас правила и норми. Всяко отклонение, всяка пробойна във възпитанието може да доведе до промяна на навиците на косматко и развиване на поведение, което вие не искате да окуражавате.

Да го поверя на грижите на професионалист

Може би едно от най-добрите решения при всяка раздяла с кучето е да го поверите на професионалист в сферата. На територията на нашата страна вече съществуват компании, които предлагат професионални услуги за отглеждане на домашни любимци за определени периоди. Работата с такава компания ще ви донесе спокойствие. Така ще успеете да се насладите на почивката си, докато сте уверени, че за вашия домашен любимец се грижат опитни и отговорни специалисти.

Това, че заминавате на почивка, не бива да се отрази на поведението и състоянието на кучето, ако се уверите, че то си придържа към своята рутина. Това включва достъп до любимата му храна, играчки, легло, одеяло, аксесоари и т.н. Всички тях можеш да получаваш всеки месец в твоята Pet Buddy кутия. Използвай промоционален код FIRST10, ако правиш поръчка през платформата за първи път, за да получиш допълнително намаление от 10%.

Виж още подобни статии