Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Домашният любимец не се храни – как да се справим със злояди животни?

20.03.2023 | 1 мин. четене

Независимо дали си стопанин на куче или котка от години, или си се сдобил с първия си четириног наскоро, обяснимо е да изпиташ притеснение, когато домашният любимец не се храни. Има множество причини, поради които твоят домашен любимец не се храни. В много случаи става въпрос за моментно състояние, което е предизвикано от болест или дискомфорт. Много често причината се свежда и до емоционалното състояние на кучето или котката. Не е изключено и да става въпрос за случай на опашатко, който по природа е злояд и придирчив към храната. Важно е да се определи точната причина за отказа от храна. Така ще може да се премине към правилния подход за възвръщане на апетита. 

Защо смяташ, че домашният любимец не се храни?

Преди да решите, че кучето или котето ви са се превърнали в придирчиви гастрономи, помислете по какъв начин оценявате апетита на животното като цяло. Решаваш, че домашният любимец не се храни само защото не се храни с количествата, които са дадени като ориентир на опаковките с храна? Успокой се, няма повод за притеснение. Тези количества са препоръчителни и осреднени, но в никакъв случай не са задължителни за всяко животинче. Много ветеринарни лекари съветват стопаните да дават не повече от 70% от препоръчаното на опаковката с храна количество. 

И все пак, ако твоето куче или коте принципно има добър апетит, но в последно време подминава купичката с храна без интерес, може би става въпрос за някакъв проблем. Добре е да се обърнеш към опитен ветеринарен лекар. Възможно липсата на апетит да е предизвикана от заболяване. 

Въпреки че повечето животни могат да се справят спокойно с два дни без храна, все пак препоръчваме да обърнеш внимание на проблема, когато домашният любимец не се храни. Разглеждаме някои от възможните причини в тази статия и ти даваме съвети как да възвърнеш апетита на твоя косматко. Остани с нас!

Домашният любимец не се храни поради заболяване

Липсата на апетит при животните невинаги е резултат от факта, че те рязко са станали злояди. Достатъчно често се касае за някакво заболяване или дискомфорт. Особено ако забелязвате други тревожни симптоми и промени в поведението, безапетитието най-вероятно не е каприз, а симптом. Въпреки че загубата на апетит не е задължително да се свързва със сериозно заболяване, консултацията с ветеринар е силно препоръчителна. В някои по-сериозни случаи е възможно липсата на апетит да се дължи на онкологично заболяване, инфекция, проблеми с черния дроб или бъбреците. Не е изключено и проблемът да е дентален. Лошият дъх, подутите и зачервени венци, кървенето и натрупването на зъбен камък, заедно с нежеланието да се храни, могат да бъдат признаци на някакъв дентален проблем или болка.

Домашният любимец не се храни след лечение и ваксина

Домашният любимец не се храни и след ваксинация или скорошно медикаментозно лечение, споделят експертите в областта. Този сценарий е напълно възможен, особено след прием на медикаменти, които са разстроили стомаха на четириногото. Антибиотиците и други противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства често дразнят стомасите на нашите любимци. Много от задължителните и препоръчителни ваксини за кучета и котки също имат временни странични ефекти. Загубата на апетит е един от най-честите. Не се безпокойте, този проблем ще отшуми бързо и вашият опашатко съвсем скоро ще започне да хапва с охота отново.

Домашният любимец не се храни поради емоционален проблем

Всяка голяма промяна в ежедневието на косматко може да се отрази на емоционалното му състояние и да доведе до безапетитие. Точно както и при хората, загубата на приятел, смяната на къща, както и редица други промени могат да бъдат сериозен стрес. И всички те могат да предизвикат нежелание да се хапва дори и най-любимата храна. Продължителната липса на собственика също е достатъчно стресираща за кучетата и котките. Някои животни се изнервят, когато попаднат сред нови хора и в нова среда. На други им прилошава при пътуване и движение в превозно средство.

Домашният любимец просто е злояд

Ако сте отхвърлили всички възможни причини и обяснения на проблема и домашният любимец не се храни все още, то най-вероятно сте попаднали на четириног с доста изтънчено небце, на което биха завидели редица кулинарни критици. Това означава, че съвместното ви съжителство може и да се превърне в мини вариант на телевизионно кулинарно състезание, в което вие сте губещият участник постоянно. Ако вашето куче или коте не се муси на всяка храна, а само на определени, то най-вероятно става въпрос за случай на злояд опашатко. Не всяко злоядо куче или коте се ражда такова. В много случаи придирчивостта се развива след като сте хранели животното с различни диети за кратък период от време и без плавни промени. Злоядостта може и да е причинена от често даване на „човешка“ храна от масата на животното. Също и нередовно хранене и неспазване на часове. Всички тези популярни грешки на стопаните са причина за липсата на развитие на хранителна култура и режим на любимеца. 

Малките кученца са известни със своята придирчивост. Но не винете тези космати топчици щастие. Те просто се опитват да се адаптират към новата за тях среда, в която всичко е съвсем ново, вълнуващо и често плашещо. Дайте им време и експериментирайте с различни храни, докато откриете тази, която им се услажда най-много.

Съвети за злояди домашни любимци

  • Пробвай да редуваш различни марки кучешка/котешка храна – Можеш да пробваш да редуваш суха с мокра храна, или различни марки храна. Само се увери, че всяка храна, която предлагаш на своя четириног приятел, е балансиран източник на всички хранителни групи, от които се нуждае. Услугата на Pet Buddy може да бъде изключително полезна при този подход. Всеки месец можеш да променяш храната, което получаваш в твоята кутия Pet Buddy. По този начин се предпазваш от инвестирането на големи суми в храна, която ще стои недоизядена у дома.
  • Добави нещо вкусно към храната – Можеш да смесиш стандартната котешка и кучешка храна с „човешки“ продукти като пилешко месо, риба, тиква, домашен месен бульон, сладки картофи. Увери се, че продуктите са сварени и че няма добавени подправки и други овкусители.
  • Затопли храната – Добави съвсем малко количество топла вода или затопли кучешката/котешката храна в микровълновата. Животните също предпочитат топли и уютни ястия.
  • Разходка преди хранене – Изгарянето на енергия преди хранене може да отвори апетита на твоя домашен любимец. 
  • Придържай се към график на хранене – Винаги храни своя опашатко в определени часове от деня и се придържай към графика редовно.
  • Намали количеството лакомства, които даваш.

Дори и най-претенциозните опашати и четириноги гастрономи имат любима храна. Открий коя е тя. Pet Buddy ти предлага възможността всеки месец да избиращ между впечатляващо разнообразие от висококачествени сухи и мокри храни за кучета и котки. Всяка месечна кутия може потенциално да съдържа деликатесите, от които твоят любимец да си оближе лапите. Освен това селекцията от храни, които Pet Buddy предлага е абсолютно здравословна и чудесен източник на всички необходими хранителни групи. При нас можеш да откриеш и огромно разнообразие от полезни лакомства, апетитни кокали и деликатесни вкусотии. Всяка първа кутия Pet Buddy получава допълнителна отстъпка от 10% при използване на кода FIRST10.

Виж още подобни статии