Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

5 причини за агресивно поведение при котките

07.07.2022 | 1 мин. четене


Котките са тихи и гальовни създания, които трудно могат да бъдат асоциирани като нападателни и агресивни. Поне привидно е така, но истината е, че те са склонни да проявяват агресия, а това може да се случи неведнъж.

Когато станем свидетели на нещо подобно, е  нормално да се притесним за състоянието на своето коте. Всяка форма на агресия сред домашните любимци е обусловена от един или няколко фактора. Тук ще обобщим 5 най-вероятни причини, основавайки твърденията си на научните изследвания на етолози.

1. Инстинкт за самосъхранение

Котките имат вроден инстинкт за самосъхранение. Той се активира, когато животното идентифицира заплаха за живота и здравето си. Заплахата може да е от различно естество.

Ако домашният ви любимец ви изгуби от поглед за момент и се появите зад или пред него изведнъж, той може да реагира импулсивно и да ви одраска. Изпускането на предмет в близост до котката също може да я провокира.

Първосигналната реакция на котката е да се защити. За целта тя използва зъби и нокти и е вероятно да скочи към крака, ръката или друга част от тялото ви в опит да “елиминира” опасността.

Внезапният стрес е вреден за котката. В такъв момент не бива да се доближавате до нея. Оставете я “да разбере” ситуацията и моментът на афект да отмине. Едва тогава можете да се доближите и да се опитате да я успокоите като я галите и ѝ говорите нежно.

2. Патологично състояние

Ако не са налице други провокиращи фактори, то следва да търсите причината за състоянието на котката именно в потенциално патологично състояние. Някои котки и кучета развиват и емоционални разстройства.

Когато котето ви не се чувства добре, наред с агресията, то може да демонстрира още летаргично поведение, липса на апетит, повръщане, диария, течение от очите, носа, косопад, кашлица и т.н.

Дискомфортът, породен от здравословен и/или емоционален проблем, може да е причина котката да е раздразнителна и да проявява агресия към други животни и/или към стопаните си. Цялата анамнеза следва да бъде сведена до знанието на ветеринарен лекар, за да се започне лечение, с което патологичните симптоми, в т.ч. и агресията, да отминат.

3. Външен дразнител на собствена територия

Този тип агресия е резултат от естествената реакция на котката да защитава собствената си територия от външни дразнители. Това състояние е типично при животни, които са отглеждани сами и цялата любов на стопанина е била само за тях. Идентифицирайки друго животно, те се чувстват физически и емоционално застрашени, затова и реагират по този начин.

4. Ловен инстинкт

Ловуването е в естествената природа на котките. Още в ранна възраст малките котенца си играят като ви захапват леко и/или ви закачат с нокти. Това е израз на вродения им ловен инстинкт.

Ето защо е препоръчително котетата да си играят с предназначените за тях играчки. Образно казано, по този начин те ще възприемат вас не като “плячка”, а като другар, докато тематичните играчки ще изземат ролята на плячка.

Имайте предвид, че домашните котки минизират влиянието на ловния си инстинкт, бидейки между хората, но той няма как да бъде изкоренен. Това е причината домашните котки, главно тези, живеещи на двора, да ловят малки птици и мишки.

5. Периодът на полова зрялост и разгонване

Достигайки полова зрялост, мъжките и женски котки, които не са кастрирани, могат да проявяват агресия. Бушуващите им хормони вземат превес. 

Котката започва да се държи неадекватно, издава дразнещи мяукащи звуци, започва да маркира територия и т.н. Тя прави това неосъзнато, затова избягвайте да ѝ крещите. След като процесът на разгонване отмине, котката ще започне да се държи нормално.

Най-добрият начин да предотвратите подобно състояние е да кастрирате котката си. Ако и след интервенцията тя продължава да се държи агресивно през определени периоди, вероятно причината за агресията ѝ е провокирана от друг фактор, който следва да се идентифицира и премахне.

Виж още подобни статии