Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Интервю с ветеринарен лекар: Пълноценно хранене и качествена храна

03.03.2023 | 1 мин. четене

Доктор Симона Андреева е нашият ветеринарен лекар и от типа хора, за които американците казват, че носят енергия на Голдън ретривър. Още при първата среща с нея знаеш, че си открил верен приятел. Широката усмивка и добрината в очите не остават и грам съмнение, че си попаднал при човек, който е готов на всичко, за да помогне.

Но нека игривите къдрички и сякаш перманентно доброто настроение и позитивна енергия не са подвеждащи. Доктор Андреева е много повече от добър по душа човек. Тя е истински професионалист със завиден опит във ветеринарната медицина. За нея смело можем да твърдим, че професионалната титла ветеринарен лекар е тясно понятие. За нейната страст към животните и тяхното здраве и щастие не пише в учебниците и не се преподава в университета. Тя ги носи по рождение в голямото си сърце, в което има място за поне милион лапички и пухкави опашки. Доктор Андреева не просто помага на животните, тя говори на техния език и наистина ги разбира. Ето защо стопаните имат пълно доверие във възможностите ѝ и се обръщат към нея за съвети от всякакво естество, както и за правилното лечение на всякакви здравословни проблеми.

Щастливи сме, че доктор Симона Андреева е част от голямото семейство на Pet Buddy. С наближаването на най-женския празник в годината, бихме искали да отпразнуваме най-любимата жена в екипа ни и да ви помогнем да я опознаете по-добре. Симона Андреева – непоклатимият професионализъм с нежен подход. Силната жена, която се грижи за всеки четириног пациент с обич, разбиране и съчувствие. По-долу можете да прочетете нейните съвети и препоръки за един от най-важните аспекти в отглеждането на домашен любимец - храненето.

Pet Buddy: Доктор Андреева, по-горе си позволихме да те сравним с Голдън ретривър, но може би ти се откриваш повече в друга порода куче или коте?

Д-р Симона Андреева: Тъй като съм израснала с немски овчарки, може би най-много се припознавам в тях. Те са лоялни, интелигентни и винаги готови за приключения.

PB: Какво те накара да избереш тази благородна професия? Как повярва в идеята на Pet Buddy и защо се присъедини към голямото семейство на платформата за домашни любимци?

СА: Откакто се помня винаги съм искала да бъда близо до животните, да им помагам, да ги разбирам. Вярвам, че те са по-добри от хората, защото обичта им е чиста, първична и безкористна. Професията си избрах още преди да вляза в 1-ви клас. Целият ми живот до момента е бил посветен на това. С Pet Buddy се сблъсках съвсем случайно и идеята ми се стори освен интересна. Също и предизвикателна, тъй като е нещо ново и непознато за мен. На второ място след любовта ми към животните, ме движи желанието за промяна. Бих искала да бъда част от създаването на един по-добър свят, не само за животните, но и за хората. Както казва Ганди: “Бъди промяната, която искаш да видиш в света.”.

PB: Срещаш се с много стопани на домашни любимци ежедневно. Според теб какви са най-честите грешки, които българинът допуска, когато отглежда куче или коте?

СА: На първо място може би бих поставила пренебрегването на профилактиката и редовните посещения при ветеринарен лекар. Във времето по една или друга причина се е създало известно недоверие към ветеринарните лекари. Много хора смятат, че те практикуват за някаква лична изгода. Мога да ви уверя, че физическото, емоционално и психическо натоварване със сигурност надделява над “печалбите”. Съветът ми е да намерите доверен ветеринарен лекар, към когото да се обръщате с всички свои въпроси и проблеми, колкото и дребни да ви се струват те. Други често срещани грешки са неправилно и хаотично хранене и пренебрегване на възпитанието.

PB: Засегна въпроса с правилното хранене на домашните любимци. Март е Световен месец на храненето. Според теб кои са водещите фактори, които трябва да ни ръководят при избора на диета и храна за домашни любимци?

СА: Най-важното при избора на храна е нейното качество. Преди изобщо да се сдобиете с домашен любимец е редно да се образовате относно потребностите на вида и породата му. Също и с различните марки предлагани на пазара и тяхното качество. Съветът ми е преди да посегнете към лъскавата опаковка на щанда в магазина, първо да прочетете съдържанието й. Понякога очевидният избор не е най-добрият.

PB: Казват, че любовта често преминава през стомаха. Сигурни сме, че това важи с пълна сила и за четириногите ни приятели. Правилно ли е сами да им приготвяме домашна храна? Или е по-добре да се доверим на разработените от професионалисти храни за животни?

СА: Обикновено повечето хора избират готовите диети поради забързан начин на живот и удобството, което те предоставят. Няма нищо по-хубаво от това да храним домашния си любимец с прясна и домашно приготвена храна. НО тук наблягам на това, че тя трябва да е съобразена с неговите нужди и да е достатъчно разнообразна, за да му достави всички необходими хранителни вещества. Котките и кучетата имат различни потребности. Това просто да им сварим месо не е достатъчно. Преди да изберете тази диета, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар. Има и колеги, които биха могли да изготвят план за хранене.

PB: Редно ли е да даваме на кучето и котката от нашата човешка храна? Те често успяват да ни принудят с молещ поглед, но може би не бива да се предаваме? Има ли човешки храни, които са полезни за животните?

СА: Под “човешки” храни обикновено се има предвид готвени или преработени такива, с добавени подправки и сол. Поради тази причина отговора на този въпрос най-често е не. Има някои храни обаче, които могат да се дават от време на време под формата на лакомство. Например сирене, кисело мляко, фъстъчено масло. Може да ги черпите и с по някое сварено яйце. Повечето плодове и зеленчуци също са полезни за тях, например морков, ябълка, картоф, тиква, боровинки.

PB: В магазина се сблъскваме с огромно изобилие от различни марки храна за животни. Как да се уверим, че избираме правилната? За какво да внимаваме?

СА: Не се доверявайте на опаковката. Както и при човешките храни е важно винаги да четем съдържанието на храната, която купуваме. Важно е да знаем и какво да търсим. Шестте класа хранителни вещества са вода, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Също трябва да доставя и достатъчно енергия. Тя се измерва в килокалории (kcal). Тук може да видите хранителните нужди за кучета и котки.

PB: Важно ли е да спазваме стриктен режим на хранене – по едно и също време от деня, едно и също количество всеки ден, една и съща храна?

СА: Добре е за всяко животно да има редовен режим на хранене, не само от здравна гледна точка, но и по отношение на поведението. По този начин любимецът ви ще се чувства по-сигурен. Ще има и определена рутина - разходка, закуска, сън, игра, разходка, вечеря, сън. Някои животни страдат от тревожност и това би им дало структура. Други пък са склонни да преяждат и трупат килограми, ако се хранят нередовно. Това важи с изключителна сила за котките. При малките породи кучета и кученцата може да се получи рязък спад в нивото на кръвната захар. Дори да доведе до гърчове, ако има прекалено голям интервал между храненията. При големите породи обилното хранене след разходка може да доведе до превъртане на стомаха.

PB: Как да определим какво количество храна е необходимо на домашния ни любимец? Нужна ли е консултация с ветеринарен лекар?

СА: На гърба на всяка една храна, която купувате от магазина, е обозначено количеството, което е нужно на вашия любимец спрямо неговите килограми. Добре е да се придържате към тази инструкция дори да ви изглежда малко или много. Също е важно, ако съчетаваме сухата храна с консерви или готвено, да вземем това предвид при дозирането. Ако се чувствате несигурни или забележите загуба/ трупане на тегло, непременно се консултирайте с ветеринарен лекар.

PB: Как се вписват лакомствата в пълноценния режим на хранене на кучето и котката? Полезни ли са, редно ли е да им даваме от тях?

СА: Лакомствата са добър начин за стимулиране на добро поведение. Понякога са просто за глезене, но е важно да не прекаляваме и с тях. Ако прехранвате с лакомства, любимецът ви може да откаже да приема храната си. А тя му е нужна, за да се храни балансирано.

PB: Какво е мнението ти за храните, които са съобразени с възрастта и специфичното състояние на животното? Важно ли е диетата за бебета да е различна от тази за възрастни? За бременни да е различна от стандартната?

СА: Хранителните нужди на кучетата и котките варират през целия им живот. Подрастващите имат различни хранителни и енергийни нужди от възрастните и тези в напреднала възраст също. При кърмещите майки е нужна повече енергия за изхранване на малките чрез кърмата. Имайки предвид тези разлики е добре да изберем и подходяща храна.

PB: Как да разберем дали нашето куче или коте страда от хранителна алергия или непоносимост?

СА: Хранителните непоносимости се изразяват с няколко най-чести симптома. Това са чесане и зачервявания по ушите, лапите и нежните части на тялото. Също и чуплива и суха козина, пърхот. Не са рядкост храносмилателните проблеми като повръщане, диария, газове, къркорене на червата. Може да се стигне до загуба на тегло и дори някои поведенчески промени.

PB: Кои болести при животните изискват специализирана диета и храна?

СА: Специализираната ветеринарна диета е предназначена за корекция и поддържащо лечение на някои състояния. Например кристали в урината, бъбречни заболявания, диабет и наднормено тегло, чернодробни заболявания, храносмилателни разстройства и хранителни алергии. Има също и високоенергийни храни. Те подпомагат възстановяването след дълго боледуване или операции. Важно е да не назначавате на своя глава тези храни, защото при неправилна употреба те биха могли да доведат до други нарушения. Доверете се на преценката на вашия ветеринарен лекар.

Доктор Симона Андреева с радост ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с правилното хранене и грижа за домашните любимци. Нейна цел е да се увери, че всяко куче или коте от семейството на Pet Buddy се храни по балансиран начин, напълно съобразен с неговата порода, възраст, пол и редица други характеристики. Можете да се свържете с д-р Андреева при нужда. Всеки член на Pet Buddy получава възможност за безплатна консултация един път месечно. През платформата можете лесно и бързо да запишете час за преглед в удобен за вас ден и час.

Виж още подобни статии