Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 грешки на новите стопани при хранене на домашни любимци

06.03.2023 | 1 мин. четене

Появата на първото куче или котка в дома може да ни предизвика да допуснем редица грешки, в частност много такива при правилното хранене на домашни любимци. Всеки стопанин иска да се грижи по оптимален начин за косматия и опашат нов член на семейството. Но липсата на опит и информираност често води до допускане на грешки. Добрата новина е, че тези грешки обикновено са поправими. Можем да разчиташ на Pet Buddy за съвети и информация. Ние ще ти помогнем да отглеждаш пълноценно щастливи и здрави кучета и котки.

В случай, че си собственик на животинче за първи път, обмисляш покупка или осиновяване, или просто искаш да опресниш знанията си, ние ти помагаме да осъзнаеш къде допускаш грешки. Научи кои са десетте популярни грешки при хранене на домашни любимци и как Pet Buddy може да ти помогне да намериш ефективни решения.

Не си готов за домашен любимец

Осиновяването или закупуване на куче или котка е изключително важна стъпка и идва с редица отговорности. Преди да се сдобием с нов член на семейството е необходимо да сме напълно уверени, че имаме достатъчно време, желание и възможности да му предложим оптималните грижи. По повод пълноценното хранене на домашни любимци, необходимо е да се уверите, че имате достатъчно средства да закупувате качествена храна за вашето ново куче или котка. Качествената храна не е задължително да е изключително скъпа. Благодарение на Pet Buddy можете всеки месец да получавате висок клас суха или мокра храна за котки и кучета на по-ниска цена от тази в зоомагазините. Получавате допълнителна отстъпка от 10% за нови членове с промо код FIRST10.

Прехранване

Нов опашатко в семейството – това наистина е повод за много радост и усмивки. Съвсем нормално е всеки нов стопанин да се старае да направи най-доброто в контекста на хранене, грижи, лечение, забавления. Това често води до прехранване. Прехранването може да представлява даване на твърде голямо количество от специализираната храна. Но то може и да е даване на остатъци от масата или лакомства извън основните хранения. Според проучвания на Асоциацията за превенция на пълнота на домашните любимци, около 56% от кучетата по света са с наднормено тегло. Дори и малко килограми над нормата могат да доведат до редица болести, както и да повишат риска от развитие на такива. Такива включват проблеми със ставите, диабет, артрит. Умният алгоритъм на Pet Buddy пресмята точното количество храна необходима на твоя домашен любимец според неговите индивидуални характеристики. Така ние гарантираме, че твоето куче или коте са винаги добре нахранени, но никога преяли.

Огризки от масата

Еволюцията на нашите четириноги приятели е направила така, че те умеят по перфектен начин да ни манипулират, когато искат да измолят допълнително храна. Кой може да устои на влажния и умоляващ поглед? Изглежда като почти непосилна задача. Но всички стопани трябва да се научат да не се предават пред молбите на кучето да получи по някоя огризка от човешката храна на масата. Важно е да се отбележи, че човешката храна много често е неподходяща за животните. Много от продуктите и подправки, които са вкусни и полезни за хората, могат да бъдат вредни и дори токсични за животните. Ето защо когато става въпрос за хранене на домашни любимци е важно да се придържаме стриктно към диетата, която е препоръчана от ветеринар.

Твърде много лакомства

Лакомствата са голям помощник в обучението на всеки домашен любимец. Освен това те могат да бъдат и много полезни за почистване на зъбите, предпазване от натрупване на плака и зъбен камък, трениране на лицевите мускули. Опашатковците наистина са луди по лакомствата и ние често искаме да ги зарадваме с нещо вкусно. В това няма нищо лошо, стига да не се прекалява. Твърде много лакомства могат да доведат до бързо напълняване, затова е нужно да им ги даваме контролирано и в ограничени количества. Освен това е важно да подбираме лакомства, които са наистина полезни и висококачествени. Pet Buddy предлага голямо разнообразие от точно такива кучешки вкусотии и котешки лакомства.

Не броиш калориите

Както човешката, така и котешката и кучешката храна имат определена хранителна стойност, която се изразява в определен брой калории. От друга страна, всяко животно, в зависимост от индивидуалните му характеристики като възраст, пол, размери и т.н., има нужда от определен брой калории на ден. В най-добрия случай, храната, която им даваме за деня не бива да надвишава или да е под този определен брой калории. Консултация с опитен ветеринар ще ви помогне да пресметнете и научите какъв е необходимият брой калории на ден за вашия космат приятел. Отговорност на стопаните е да се грижат за това животното да получава точно този брой калории. Запишете час за консултация с нашия професионален ветеринар д-р Андреева, за да научите повече по темата и да изградите подходящ режим на хранене за вашия любимец.

Неправилно хранене според възрастта

Храната за животни се предлага в разновидности според възрастта на кучето или котката. Храната, от която има нужда едногодишно кученце е съвсем различна от тази, от която има нужда зрялото куче. Бременните животни често имат нужда от по-калорична храна в сравнение с останалите. Ето защо е важно да се уверим, че даваме правилната храна според възрастта на животното и неговото състояние. Храната за млади животни е специално разработена, за да подпомага правилното им развитие и растеж.

Даване на кокали

От детските книжки и филмчета добре си спомняме образа на кучето, което с удоволствие гризе кокал. Работата е там, че кучетата и кокалите трябва да останат именно там – в детското въображение. В реалния свят на отговорните стопани, даване на сготвени кокали на кучетата и котките е голяма грешка, ако целим правилно хранене на домашни любимци. Топлинно обработените кокали са твърди. Когато животното ги дъвче, от тях се отчекват малки и често много остри парченца. Тези остри късове крият огромни рискове, защото могат да перфорират червата и стомаха на кучето и котката.

Неправилна диета

За да се уверим, че сме подсигурили правилно хранене на домашни любимци е изключително важно да подберем правилната диета за техните нужди. Всяко куче и котка се отличава с индивидуалности на организма. Понякога те са обосновани от специфичната порода, друг път става въпрос за наследственост на определени болести и състояние, или пък хранителни алергии и непоносимости. Ето защо е изключително важно всеки нов за семейството косматко да бъде прегледан от ветеринарен лекар. Експертът ще определи какъв вид диета и режим на хранене са най-подходящи според състоянието и особеностите на организма на кучето и котето.

Хранене от обща купичка

Ако в къщата се отглежда повече от един домашен любимец, важно е да се уверите, че всеки един от тях има отделен съд за хранене. Дори и кучетата и котките в дома ви да са в приятелски отношения, храната често пъти може да стане повод за проява на агресия. Животните обичат да имат своя собствена купичка за храна и вода. Това е продиктувано от вродените им инстинкти за запазване на територията. Най-добре е да храните животните в различни стаи, за да предотвратите спорове за храна.

Котки вегетарианци

Може би смятате, че новата котка в дома ви е чудесен кандидат за преминаване на вегетариански режим на хранене? Голяма грешка! Котките не само обичат месо, те буквално не могат да оцелеят без него. Истината е, че поне 85% от котешката диета трябва да е съставена от протеини от животински произход. Това им дава възможност да получат достатъчно таурин, който те не могат да произведат самостоятелно. Тауринут е аминокиселина, която подпомага правилната функция на сърцето им. Важна е и за здравето на репродуктивната им система и зрението. Уверете се, че храните новото коте в дома с висококачествена котешка храна, която е богата на животински протеини.

Ние от Pet Buddy сме си поставили мисия да осигурим и подпомогнем правилното и пълноценно хранене на всички домашни любимци. Окуражаваме всеки нов стопанин на опашатко да се обръща към нас за съвети и помощ. Особено при изграждане на оптимален и пълноценен режим на хранене. Благодарение на нас, всеки член на разрастващото се Pet Buddy семейство има месечен достъп до висококачествена храна, здравословни лакомства и всичко, което е необходимо за правилната грижа за здрави и щастливи кучета и котки.

Виж още подобни статии