Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 вида човешки храни полезни за кучето

30.03.2023 | 1 мин. четене

Съществуват ли човешки храни полезни за кучето? Да, точно така, продукти от нашата кухня, които са не само вкусни и могат да се консумират от опашатко, но и са полезни за здравето му? Може би е време да разчупите стереотипа. Този, който гласи, че четириногите трябва да бъдат хранени само с храна, която е разработена специално за тях. Да, факт е, че ветеринарите препоръчват основното меню на домашния любимец да се състои от висококачествена специализирана храна. Но това съвсем не означава, че не можем да допълним основното му хранене с човешки храни полезни за кучето. Дори и да ги даваме под формата на лакомство вместо стандартните такива. 

Може би сте чували популярната поговорка: „Една ябълка на ден държи ветеринарният лекар далеч от мен“. Добре де, не звучи точно така, но е факт, че кучетата могат да се възползват от витамините и микроелементите в някои човешки храни, а освен това и да харесват вкуса им. Без съмнение, много стопани обичат да споделят храната си със своите косматковци. И докато в общия случай даването на храна от масата не е препоръчително, защото тя или не е сготвена по подходящия начин, или е буквално токсична и опасна за стомахчетата на кучетата, някои човешки продукти всъщност за изключение.

Кои са десетте полезни човешки храни полезни за кучето, които можем а споделим с опашатко? Нека научим в тази статия!

Пилешко месо

Доброто старо пилешко месо. То е богато на протеини и бедно на мазнини. Това го прави перфектен пример за човешки храни полезни за кучето. Възможно е да заместите по някоя и друга дажба кучешка храна с порция сварено пилешко месо и да сте уверени, че правите добро за здравето на вашия любимец. Чистото пилешко месо е чудесен елемент от балансираната и здравословна диета на кучетата. Особено подходящ избор е и за кучета, които са на диета с цел сваляне на излишни килограми.

Риба

Изберете риба, която е богата на омега 3 и 6 мастни киселини, защото кучешкият организъм има нужда от тях също толкова, колкото и човешкият. Добър вариант е сьомгата, но нейната цена е висока. Затова можете да се спрете и на по-евтини варианти риба, които също са мазни и са богат източник на необходимите омега киселини, които да подкрепят имунната система на кучето. Избягвайте да давате сурова риба на косматко, защото в месото могат да бъдат открити опасни бактерии. Нека рибата винаги минава през топлинна обработка и да не бъде овкусявана.

Боровинки

Те са малки, сладки и наистина апетитни, така че кучетата ги обичат. Освен това са и много полезни за домашните любимци. Боровинките са малки бомбички с полезни антиоксиданти, които помагат в борбата срещу редица заболявания. Освен това са и чудесен източник на витамини, минерали и фибри, от които кучетата могат да се възползват пълноценно. Боровинките не са твърде калорични. Така че успешно можете да ги използвате за заместител на класическите кучешки лакомства, когато възпитавате и тренирате своят четириног приятел.

Фъстъчено масло

В умерени количества, фъстъченото масло е не само вкусно, но и полезно лакомство за кучетата. То е богато на протеини, полезни мазнини, ниацин, витамини В и Е. Но не забравяйте, че фъстъченото масло е доста калорично. Затова не бива да се дава в неограничени количества. Давайте в малки количества и не всеки ден, за да предпазите опашатко от затлъстяване. И избирайте фъстъчено масло без никакви добавки, защото изкуствените подсладители могат да бъдат много опасни за кучето.

Моркови

Както суровите, така и приготвените на пара, печени или сварени моркови са безопасно и здравословно лакомство за косматковци. Морковите дават на твоя четириножко добра доза витамин А, бета-каротин и фибри. Освен това са с много ниска калорийна стойност. Това ги прави чудесна алтернатива на лакомствата, особена за кучета с наднормено тегло, които са на режим за отслабване.

Кисело мляко/йогурт

Кучетата обичат кисело мляко, а вие трябва да се уверите, че давате такова без добавки и подсладители, които могат да бъдат токсични за кучешкия организъм. Киселото мляко е богато на протеини, калций и полезни бактерии, които подпомагат перисталтиката и се грижат за доброто здраве на стомаха и чревната флора. Преди да дадете на кучето си йогурт или кисело мляко е нужно да се уверите, че лактозата му понася и то не страда от непоносимост. Запишете час за консултация с нашия ветеринарен лекар Симона Андреева, за да научите какви са признаците на лактозна непоносимост и как такава може да бъде установена с изследвания.

Ябълка

Ябълките са изключително полезни не само за хората, но и за четириногите. Те са източник на сериозно количество витамини, фибри, минерали и антиоксиданти, които да поддържат кучето в добро здраве и да подпомагат имунната му система. Освен това, ябълките са много полезни за подпомагане работата на стомаха и червата. Не давай цели ябълки на своя косматко, а винаги ги режи на парчета.

Тиква

Сварената и пюрирана тиква е не само изключително вкусна според кучешкото небце, но и чудесна алтернативна храна за кучета с разстроен и раздразнен стомах. Освен това е изключително полезна и добър източник на витамин А и фибри.

Яйца

Дори едно средно по размер яйце е достатъчно, за да снабди кучешкия организъм с чудесна дневна доза протеини, витамини и минерали. Можеш да допълниш дневното меню на косматко с поне едно сварено яйце на ден. Много стопани, които хранят кучетата си според съветите на BARF режима често използват сурови яйца заедно с черупките за дневните дажби на своите любимци. Препоръчително е да избягвате употребата на сурови яйца поради риска от салмонела, освен ако яйцата не са домашни, пресни или със сигурен произход.

Овесена каша

Овесените ядки са чудесен хранителен и енергиен източник не само в твоите утрини, но и в диетата на твоят опашатко. Стига кучето ти да не е чувствително или с непоносимост към зърнени храни, можеш да му предлагаш овесена каша през седмицата. Овесените ядки засищат за продължителен период от време и са чудесен избор за кучета с чувствителни стомаси. Освен това са богат източник на витамини, минерали и фибри.

Можеш да добавиш някои от тези човешки храни полезни за кучето през седмичната му диета съвсем спокойно. Въпреки това не забравяй, че то се нуждае основно от специализирана храна, която е създадена, за да е балансирана и да задоволява нуждите му от всички хранителни групи. Висококачествена суха и мокра кучешка храна можеш да откриеш в платформата Pet Buddy. Всеки месец можеш да избираш какви марки и видове храна да присъстват в кутията, която поръчваш за своя любимец. Умният алгоритъм на нашата платформа допълнително пресмята какви са оптималните количества и хранителни качества, от които се нуждае твоето куче според индивидуалните му характеристики. Така ние можем да ти препоръчаме храна, която е напълно подходяща за него. Партнираме си с Divus, за да предлагаме и сурови BARF порции с доказан произход на всички продукти.

Виж още подобни статии