Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 често срещани проблеми на новото куче у дома

08.05.2023 | 1 мин. четене

Има безброй проблеми на новото куче у дома, с които то ще се сблъска. Може би за теб най-големият проблем ще е фактът, че опашатко е твърде сладък и просто не можеш да се сдържиш да не го гушкаш всяка секунда. Но за него предизвикателствата са много повече. От адаптиране към новата среда и семейството, до усвояване на нови навици - тази малка и космата топка щастие има дълъг път за изминаване. Твоята задача е да направиш всичко възможно, за да е този път максимално безоблачен и лек. За тази цел е необходимо да си запознат с основните десет проблеми на новото куче у дома.

Ти се учиш заедно с кучето

Факт е, ще ти се наложи да превъзмогнеш цялата сладост и невинност на пухкавата опашка, смешната походка, мокрото носле и близващото те езиче. Само така ще успееш да въведеш правила и да създадеш навици. Но щом веднъж успееш, целият труд ще ти се отплати. Защото опашатко и ти ще живеете в хармония и общо щастие. Не забравяй, че правиш всичко за неговото добро и за перфектното му физическо и емоционално здраве. Не е лека задача, но е необходимо за предотвратяване на евентуалните проблеми на новото куче у дома. Ако изградиш базата на вашите отношения по правилния начин, ще се радваш на чудесни отношения и взаимна любов и разбирателство с твоя четириног любимец през целия му живот. Така че нека обсъдим кои са най-често срещаните проблеми на новото куче у дома. Как да се справиш с тях и как Pet Buddy може да ти помогне?

Липса на социализация

Има дълъг списък със социални умения, които всяко кученце трябва да усвои, за да живее в хармония със заобикалящия го свят. А и за да се чувства добре. За едно младо животно е от изключително значение да може да общува с други животни и хора. Нужно е да социализирате кученцето постепенно, плавно и по правилния начин. Така то няма да изпитва страх, ужас от раздяла, тревожност, или пък да не проявява агресивно и неконтролируемо поведение. Особено в нови и непознати за него среди и обстоятелства. Кучетата са природно умни животни. И все пак, ваша задача е да помогнете на малките да умеят да разчитат и разбират социални сигнали и да могат да общуват. Ако искаш куче, което да е твой верен и лоялен партньор и приятел, тогава му осигури нужната социализация. Ако не си сигурен какво да правиш, съветваме те да се консултираш с ветеринарен лекар или професионален треньор, за да получиш нужните насоки.

Ваксинация

Кученцата се нуждаят от поставяне на редица ваксини, като първата обикновено се поставя между 6-тата и 8-мата седмица от живота им. Следват поставянията на бустерни дози ваксини поне до 16-тата седмица. Базовата ваксинация покрива и предпазва от широк спектър от заболявания, с които твоето пале може да се сблъска. Ако си се сдобил с нов четириног член на семейството, приготви се да инвестираш достатъчно време, енергия и средства в следването на ваксинационния график. Не пропускай поставяния на ваксина. Много от разпространените проблеми на новото куче у дома се коренят именно в заплахите за здравето му. Можеш чувствително да минимизираш всички тези рискове за него с поставянето на всички необходими ваксини.

Свикване с новия дом

Заживяването в напълно нов и непознат дом е изключително голямо и сериозно събитие в живота на всяко пале. Колкото и да е дружелюбен и игрив малчо, можеш да си сигурен, че преместването в нов дом ще го стресира. Ето защо е необходимо да му осигуриш кътче, където малкият опашатко ще може да се уединява. Да си почива и да се чувства спокоен, когато емоциите и стреса му дойдат в повече. Добре е да инвестираш в клетка или къщичка, която да поставиш на уединено и уютно място в дома. Приучването към прибиране в клетка или къщичка е еднакво важно както за комфорта на стопаните, така и на кучето. Неприученото животно, което е оставено без надзор, е един от често срещаните проблеми на новото куче у дома. Приучването към клетка ще помогне на малчо да не развие тревожност от разделяне със стопаните. Освен това ще има свое собствено място за отделяне и почивка, което ще го предпази от правенето на бели в къщата. Тук можеш да разгледаш нашата селекция от клетки и къщички.

Приучване към тоалетна

Едно от най-сериозните предизвикателства за палето е да се научи да ходи до тоалетна на определените за целта места или в определените интервали за разходка. Процесът е дълъг и трябва да се подготвиш за това. Добре изградената система и график за преучване и обръщането на достатъчно внимание на малкия определено ще доведат до успех по-бързо. Иначе рискуваш да переш килими всяка седмица и да изхабиш доста нерви. Успешни помощници по време на процеса са пелените за кучета и спрейовете за обучение за хигиенни нужди, които Pet Buddy предлага.

Дъвкане и унищожение на мебели

Кученцата са изключително сладки, но в същото време са мощни машини за унищожение на мебели, обувки и какво ли още не. Трудно е да им се сърдим, а и не бива, защото това поведение е поправимо. Тъй като никой не иска да сменя дивани и да купува нови обувки всеки месец, необходимо е да отучим малчо от унищожителното му поведение. Обикновено това поведение е продиктувано от скука. Един от основните проблеми на всяко младо куче е, че разполага с тонове енергия, а няма къде и как да я изразходва. Ето защо е необходимо стопаните да осигуряват достатъчно физическа активност и ментална стимулация на палето. Ние ти предлагаме чудесна селекция от забавни и интересни играчки, от които малчо ще бъде заинтригуван и бързо ще забрави за любимия ти чифт обувки.

Тревожност от раздяла

За едно малко кученце, неговите стопани са целият му свят. Взимайки пале у дома, ти автоматично се превръщаш в негов родител, стопанин, приятел, играчка, източник на храна и грижи и какви ли още не роли. Където тогава грешиш, че кучето ти е развило тревожност от разделяне? До каква степен кучето ти ще се чувства комфортно да остава само зависи изцяло от теб. Ето защо е необходимо да разговаряш със специалист или професионален треньор, ако забележиш, че кучето ти изпитва паника при раздяла с теб дори и за един час. Превъзмогването на тези страхове е изключително важно за менталното здраве и стабилност на твоя опашатко.

Всеки член на семейството има различна тактика

Ако не живееш сам, то вероятността всеки член на семейството ти да се отнася по различен начин с кученцето е огромна. В такива случаи, колкото и да искаш да тренираш кучето по определен начин и да наложиш определен вид поведение и навици, това ще бъде невъзможно. Когато кученцето се учи на нови навици и правилно поведение, необходимо е всички около него да се придържат към рутината. Ако ти си строг, а друг тайно глези малчо и му позволява да прави каквото реши, всичките ти усилия няма да дадат никакъв резултат. Затова е важно всички у дома да спазвате еднакви правила във възпитанието на новото куче.

Липса на нужните аксесоари

Необходимо е да се снабдиш с всички необходими аксесоари за отглеждането на палето. И то още преди то да е пристигнало в дома ти. Това включва закупуване на нашийник и каишка, купички за храна и вода, меко легълце, играчки, които са подходящи за възрастта. Разбира се, трябва да закупиш и храна, която е подходяща за възрастта на кучето.

Зараза от друго животно в дома

Ако в дома си отглеждаш и други животни, увери се, че всички те са в перфектно здраве преди пристигането на новото куче. Малките кученца са много по-уязвими на зарази и болести, към които възрастните животни са доста по-устойчиви. Срещата с новото куче може да е също толкова стресираща и предизвикателна и за настоящите ти любимци. Както добре знаем, стресът може да намали силите на имунната система и също да отключи болести. Важно за всички е да се увериш, че любимците ти са в отлично физическо и емоционално здраве. Запиши час за ветеринарен преглед още днес.

Недостатъчно внимание

Кучетата си умират за твоето внимание, особено когато са малки. Или пък за първи път попадат в твоя дом. Осигури си достатъчно време през първите седмици на кучето в новия дом. Така ще можеш да го накараш да се почувства добре дошло и обичано.

Pet Buddy ти помага да можеш да прекарваш повече забавни и любящи моменти с твоя любимец. Постигаме това чрез месечните ни кутии, с които получаваш всичко необходимо за отглеждането на твоя четириног през предстоящите тридесет дни. Няма нужда да прекарваш часове в обиколки по магазините, с нас спестяваш това ценно време. Кутиите на Pet Buddy са персонализирани спрямо нуждите на твоя косматко. В тях можеш да добавяш и променяш здравословни храни и вкусни лакомства, играчки и аксесоари, козметика, добавки, медицински продукти и какво ли още не. А с код FIRST10 всяка първа поръчана Pet Buddy кутия се възползва от 10% отстъпка.

Виж още подобни статии