Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Бременност при котки – какво е необходимо да знаем?

24.04.2023 | 1 мин. четене

Знаеш какво следва след февруарските котешки серенади под прозореца ти, нали… бременност при котки. Няма спор, че месецът на Св. Валетин действа особено любовно на котките. Техните ранни пролетни афери и връзки често завършват с бременна котка. Ако ти си стопанин на котка, която не е кастрирана, бременността всъщност е много важен период. Освен потенциална радост, този период крие и редица опасности. Факт е, че всеки от нас е нетърпелив да е радва на сладките малки котенца. От друга страна те могат да донесат редица проблеми. Основният от които е намирането на грижовни и отговорни стопани. Не искате да сте причина за още едно нещастно котило изхвърлено на улицата, нали? Периодът на бременност при котки поставя твоята любима писана в достатъчно уязвима позиция и ще изисква допълнителните ти грижи и внимание.

В най-добрия случай, специалистите препоръчват да кастрираш твоята котка, независимо от нейния пол. По този начин ти проявяваш своята отговорност като стопанин. Всяка бременност при котки е предотвратима. Всяко котило може да бъде спасено от нещастен живот на улицата с една процедура по кастриране. Но ако си пропуснал да кастрираш твоята писана и тя е бременна, не ти остава нищо друго, освен да научиш как да осигуриш правилните грижи в периода на бременност при котки.

Бременност при котки

Подобно на нас, котките имат периоди на пикова плодовитост, когато могат да забременеят. Това е известно като сезон или разгонване. Котките могат да навлязат в този период около веднъж на всеки три седмици. Така че има много възможности вашият домашен любимец да забременее. И много възможности вие да трябва да се справяте с бременност при котки, което също изисква доста време и добри познания.

Ако искате да избегнете неочаквано котило с котенца, препоръчваме да кастрирате котката си преди първия ѝ сезон, тъй като тя може да забременее много лесно след този момент. Тъй като отглеждането на котило може да бъде стресиращо за вашата котка и скъпо за вас, препоръчваме да оставите отглеждането на експертите.

Бременност при котки – колко дълго трае?

Бременност при котки обикновено продължава между 63 и 67 дни, но може да е трудно да се знае колко точно е бременна котката. Периодът на бременност при котки може да варира от 61 дни до 72 дни. Вашата котка често няма да покаже никакви физически симптоми на бременност, докато не навърши няколко седмици от термина. Ако смятате, че котката ви е бременна, заведете я на ветеринар за потвърждение. Ако искате сами да можете да разберете дали котката е бременна, има няколко физически признака, които трябва да можете да забележите след две или три седмици.

Признаци на бременност

  • След приблизително 15-18 дни от бременността на котката може да забележите, че зърната на вашия домашен любимец са уголемени и зачервени
  • Подобно на сутрешното гадене при хората, вашата бременна любимка може да премине през етап на повръщане. Ако забележите, че това се случва често или тя не се чувства добре по някакъв друг начин, свържете се с вашия ветеринарен лекар.
  • Коремчето на вашата котана ще започне да се подува, но избягвайте да го докосвате, за да не нараните майката или нейните неродени котенца. Може да има други причини зад подуването на корема. Наблюдавайте внимателно котката си за признаци на заболяване и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако се притеснявате.
  • Бъдещата майка постепенно наддава между 1-2 кг (в зависимост от броя котенца, които носи). Това е сигурен знак, че е бременна.
  • Бременните котки обикновено имат повишен апетит по-късно през бременността. Това също ще допринесе за наддаването на тегло. Повишеният апетит също може да е признак на зараза с червеи или заболяване. Консултирайте отново с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни.
  • Вашата бременна котка може да се държи по-майчински, което означава, че тя мърка повече и търси допълнително внимание от вас.
  • Някои ветеринарни лекари могат да диагностицират бременността на котката с помощта на ултразвук, понякога още 15 дни след нейния забременяване. Ветеринарният лекар също може да ви даде индикация колко котенца очаква вашата котка до 40-ия ден от бременността.

Бременност при котки – как да се погрижим

След като се уверите, че котката ви е бременна, ще искате да осигурите всичко необходимо, за да бъде в безопасност тя през този период. Бременните котки могат да бъдат доста независими. Но ето как можете да се грижите за бременна котка през 58 до 67 дни от бременността.

Изкушаващо е да гушкате бременното коремче на котката си, но това може да бъде опасно. Натискането или притискането на корема й по какъвто и да е начин може да бъде неудобно за котката и потенциално да причини спонтанен аборт. Ако все още не го правите, почиствайте нейната тоалетна поне веднъж на ден. Два пъти, в идеалния случай.

Хранителните изисквания на котките се променят по време на бременност и кърмене. Бременните котки се нуждаят от приблизително 25% повече храна от другите котки, според Националния център за защита на котките на Великобритания. Давайте им достатъчно храна, но не ги прехранвайте. Бременните котки също имат високи енергийни нужди, така че им осигурете храни, които съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждаят и са богати на протеини. Консултирайте се ветеринарен лекар за конкретни инструкции за хранене относно това каква храна да давате, както и колко често. Така ще сте сигурни, че и вашата котка, и нейните котенца ще получат правилните хранителни вещества, за да бъдат здрави.

Защо кастрацията е важна?

Вече знаете как да разберете дали една котка е бременна и как да се грижите за нея, когато очаква. Но какво ще стане, ако отглеждането на котило с котенца не е вашият мечтан сценарий? Най-сигурният, лесен и безопасен начин да предотвратите нежелана бременност е просто да стерилизирате котката.

Стерилизирането на женската котка предотвратява бременността, но има и други добри причини да го направите. Например стерилизирането на вашата котка предотвратява:

  • Здравни проблеми като инфекции на матката, рак и тумори на гърдата
  • Пренаселване с бездомни котки – милиарди бездомни котки по света се раждат всяка година и това е нещастен живот по улиците за тях

Ако вашата котка току-що е родила, изчакайте котенцата да бъдат отбити, за да говорите с вашия ветеринар относно процедурата за стерилизиране и възстановяването след операцията.

Pet Buddy ти помага да се грижиш за твоята любима котка, независимо бременна или не. Всяка месечна кутия Pet Buddy доставя до дома ти в удобен за теб ден и час всичко необходимо, за да отглеждаш щастлива и здрава писана. Ние предлагаме огромно разнообразие от висококачествена суха и мокра храна, полезни и апетитни лакомства за котки, всички необходими аксесоари, легла, катерушки, играчки и какво ли още не. Първата поръчана от теб Pet Buddy кутия получава 10% отстъпка с промоционален код FIRST10.

Виж още подобни статии