Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Котешки инфекциозен перитонит (FIP) 

24.02.2023 | 1 мин. четене

Едно от най-сериозните и застрашаващи живота на котките вирусни заболявания се нарича котешки инфекциозен перитонит или Feline infectious peritonitis (FIP). Причинител на заболяването котешки инфекциозен перитонит е вид коронавирус, който атакува чревната стена на животните. 

Склонни към заразяване са както малките котенца, така и възрастните животни. В следващите редове обръщаме внимание на котешкия перитонит, неговата симптоматика, причини за разпространението му и правилното му лечение. 

Котешки инфекциозен перитонит - какво е важно да знаете? 

Важно е да отбележим, че котешки инфекциозен перитонит, макар че се причинява от коронавирус инфекция, се различава от коронавируса, който засяга хората. Разпознаването на симптоматиката, която причинява е ключова, за да се предприемат навременни и адекватни грижи за любимеца ви, в случай че се окаже заразен.

Котешки инфекциозен перитонит – разпространение на вируса

Заразяването с котешки инфекциозен перитонит става при контакт на здравото коте със заразени фекалии. Най-често това се случва при използване на една тоалетна от няколко котки. Вирусът може да се предаде и при протъркване между козините на здраво и заразено животно. При употреба на една и съща купя за храна, вода или аксесоари, използвани в грижата за козината, котешки инфекциозен перитонит също може да се предаде. 

Кой вирус го причинява?

Два са основните типа коронавирусни инфекции, които върлуват при котките - чревен коронавирус и коронавирус, причиняващ FIP. Действието на първия тип инфекция - чревния коронавирус - се ограничава до червата на животното. Вирусът се размножава многократно и води до диария. Малките котенца много често страдат от такава, когато биват отглеждани с други котки. 

Коронавирусът, причиняващ фаталното заболяване FIP при котките, се смята за мутирала форма на обикновения чревен коронавирус. Инфекцията търпи изследвания, но все още няма окончателен отговор как обикновена форма, причиняващата чревен дискомфорт, се превръща в смъртоносно заболяване за четириногите. 

Котешки инфекциозен перитонит - разновидности 

FIP се проявява под 2 основни форми - сух и мокър. Сухият FIP се характеризира с поява на грануломи (пъпковидни израстъци), които се появяват по повърхността на вътрешните органи на котката. Мокрият FIP, от своя страна, е свързан с поява на течност в гърдите и/или корема на животното. 

Диагностициране, симптоматика и ваксинация 

Вирусът, причиняващ FIP при котките, е труден за диагностициране. За целта се прави тестване, което обаче реагира за наличието на коронавирус инфекция. За съжаление то не може да определи дали тя е само чревна или се касае за по-тежката му форма, каквато е FIP. При установяване на положителна коронавирусна инфекция при котките, ветеринарните лекари анализират комплексен набор от фактори. Това помага да се предприемат адекватни последващи действия и да се минимизират рисковете от FIP. 

Различна е и симптоматиката, която котките проявяват при развитие на FIP в организма им. Най-често тя се изразява в поява на треска, повръщане, загуба на апетит, диария и гърчове. Тези симптоми са характерни и за редица други състояния, наблюдавани при животните. Така че невинаги появата им означава наличие на FIP. 

В областта на ветеринарната медицина е разработена и е приложима ваксина за котешкия инфекциозен перитонит. Ефективността ѝ срещу вируса обаче не е 100% сигурна. Тя не е включена и в основните групи ваксини, които се поставят на котетата - за котешки грип, херпесвирус (fHV) и калицивирус (FCV), котешки панлевкопения вирус (FPV), котешки левкемия вирус (FeLV). 

При съмнения за заразяване с FIP на котката ви, следва да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Въз основа на здравния статус на животното ви, възрастта му, неговата порода и други фактори, той ще ви даде насоки за правилното лечение и грижа. По отношение на ваксинацията на котката ви, винаги се обръщайте към лекуващия ѝ лекар, който знае кои ваксини и в кой период на развитието на животното следва да бъдат поставени. 

PetBuddy предлага удобна възможност за проследяване и спазване на ваксинационния календар на вашата котка чрез медицинския картон на животното, който можете да създадете с всяка безплатна регистрация в платформата PetBuddy. Във всяка месечна кутия PetBuddy можете да добавите продукти за грижа за здравето на котките, сред които продукти за отделителната система на животните, препарати за кожата и козината на котките, както и препарати за вътрешни паразити и външни паразити

Виж още подобни статии