Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Котка с наднормено тегло – 10 начина за контрол на теглото

27.03.2023 | 1 мин. четене

Котка с наднормено тегло обикновено е котка, която сама е решила, че е с наднормено тегло, а не защото някой е решил, че е наддала излишни килограми. Ако и ти си собственик на котка добре знаеш, че тези животни имат силен характер и индивидуалност и не обичат да им се налагат правила и ограничения. Ето защо ако твоят Пухи е започнал да става малко по-пухкав от допустимото, може да се окаже доста трудно да накараш котето да премине на диета. Добрата новина е, че не е невъзможно и можеш да помогнеш на всяка котка с наднормено тегло да отслабне неусетно с някои от съветите, които ще откриеш по-долу.

Изящни, капризни и с кралски нрави, котките обичат сами да определят правилата и рядко биха оставили някой подчинен (стопаните им) да им прави забележки по повод теглото. Но пък ти си загрижен за няколкото излишни килограма, които Пухи умело прикрива под козината. Истината е, че дори малко наднормено тегло може да повиши шанса от развитие на болести и различни здравословни проблеми. Ето защо е важно да държите под контрол теглото на вашата котка, колкото и приятна за гушкане да е станала тя в последно време. Спокойно, тя и без това няма позволи да я гушкате твърде дълго!

Скрий храната и тоалетната им

Домашните писани са всичко друго, но не и атлети по рождение. Обикновено е много трудно да ги накарате да повишат физическата си активност, а това е основен фактор за загуба на излишно тегло. Ето защо можете да осигурите повече движение, за да помогнете на вашата котка с наднормено тегло, като скриете паничката с храна и нейната тоалетна из къщата и я накарате да положи малко повече усилия, за да ги намери. Всеки ден сменяйте разположението им. Ако живеете в къща, препоръчва се често да ги поставяте на по-висок етаж, за да се наложи на котето да се катери.

Постави лакомствата в играчка

Котките не проявяват мързел, когато искат да се доберат до лакомство. Ловуването е техен вроден инстинкт и предизвикателството да се доберат до нещо вкусно дори им носи удоволствие. А и може лесно да осигури допълнителна игра и движения, които да помогнат за изгарянето на калории. За целта използвайте играчки като топчета и сходни, в които има отвор за поставяне на лакомство.

Храни често, но с по-малки порции

Ако храните писана един път дневно, ефективен начин за контролиране на проблема на котка с наднормено тегло може да бъде разпределянето на дажбата ѝ на по-малки порции няколко пъти дневно. Разпределянето на порциите през деня ще помогне на котката ви да се пребори със силното чувство на глад един път на ден, което може да доведе до преяждане. Този подход може да бъде и много полезен, ако искате неусетно да намалите количеството храна, което вашата котка консумира, за да подпомогнете процеса на отслабване. Така тя няма да разбере, че я мамите с по-малко храна и няма да си отмъсти.

Автоматична хранилка

Друго полезно средство, което идва на помощ на всички стопани, които се борят с проблема котка с наднормено тегло, може да бъде автоматичната хранилка. Този вид хранилка подава предварително определено количество храна и се настройва да дава храната в определено време от деня. Така можете да създадете хранителни навици на писана и график, с който да свикне. Освен това ще се уверите, че котето получава точно препоръчителното количество храна и нито гранула повече.

Повече вода

Ако добавите малко количество вода към храната на котката, ще успеете да заситите апетита ѝ по-бързо и без излишни калории. Добавянето на вода към сухата котешка храна също повишава хидратацията на твоята писана, а това има допълнителни предимства за нейното здраве. Можеш да добавиш малко количество вода и към мократа котешка храна за същия ефект. Ако котето се моли за храна извън времето за хранене, дайте й купичка със свежа и чиста вода. Много често става въпрос за жажда, която котето бърка с глад. Приемът на по-голямо количество вода също може да притъпи чувството на глад за кратко.

30-минутна игра

Котките са натурално игриви същества. Ето защо се препоръчва да отделяте поне по половин час от деня си, за да поиграете с писана и да й помогнете да изгори допълнителни калории. Освен че се отразява добре върху контрола на теглото, съвместната игра ще ви помогне да се сближите. Игрите също могат да бъдат чудесен начин да разсеете котана, когато моли за допълнително храна между дажбите за деня. Някои котки забравят, че са гладни, когато се заиграят.

Разходка

Разходките в компания на домашен любимец не са запазени само за кучетата. Да, вярно е, че гледката на стопанин, който се разхожда със своята котка е рядка находка. Но писаните също могат да се възползват от разтъпкване навън. Ако твоето коте позволява да бъде разхождано с каишка, може да направиш разходките из квартала или в парка ежедневна рутина за вас.

Намали въглехидратите

Количеството храна, което даваш на котката е само един аспект от процеса по отслабване. Голяма роля играе и видът на самата храна. В дивата природа, котките са изцяло месоядни и рядко имат достъп до храни, които са богати на въглехидрати. У дома трябва да се придържаш към същия принцип. По-голямата част от ежедневното меню на писана трябва да се състои от месо или животински източници на протеини. Въглехидратите трябва да съставляват много малка част храната. Редица евтини марки котешка храна предлагат продукти, които са богати на въглехидрати и други изкуствени добавки, за да спестят пари при производството. Ето защо е важно да се увериш, че котана приема висококачествена храна от реномирани производители с гарантиран състав и произход.

Месо, което не е мазно

Ако храниш котката си с домашно приготвено месо, подбирай такова, което е бедно на мазнини, за да подпомогнеш по-бързото отслабване. Такова месо е пилешкото и пуешкото. И двете са богати на протеини и бедни на наситени мазнини.

Храни котките отделно

Ако у дома отглеждаш повече от една котка, най-добре е да ги храниш в отделни помещения. Ако една от котките ти е с наднормено тегло и се храни със специален режим на хранене, за нея може да е изкушение да посегне на паничката на съседката си, където храната е в по-голямо количество или по-апетитна. За да предотвратиш такива опити за неправомерна кражба, най-добре е просто да разделиш писаните по време на хранене.

Pet Buddy е твоят доверен доставчик на висококачествена суха и мокра котешка храна. При нас можеш да откриеш разнообразие на различни реномирани и доказани марки за котешка храна, както и специализирани продукти за котки с наднормено тегло, които се нуждаят от отслабване. Разгледай и предложенията ни за здравословни и нискокалорични лакомства за котки. Използвай промоционален код FIRST10, за да получиш 10% отстъпка при поръчка на първата Pet Buddy кутия.

Виж още подобни статии