Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Вокализиране при котките – какво е и на какво се дължи? 

07.02.2023 | 1 мин. четене

Също както ние общуваме помежду си с помощта на устната реч и езика на тялото, така и гальовните домашни любимци го правят, но по други начини и един от тях се нарича вокализиране при котките. Котките, а и всички други домашни животни, използват различни способи, за да комуникират помежду си и със стопаните си. 

С други думи, това е издаването на определен набор от звуци, характерни за вида. Чрез тях, той комуникира със себеподобните и хората. В комуникацията си с другите животни, котките обикновено боравят с миризми, език на тялото и вокализиране. Вокализиране при котките е темата, върху която ще се фокусираме в следващите редове.

Вокализиране при котките - какво означава? 

За да говорят със своите хора и/или други животни, котките мяукат по определени начини. Понякога мъркат. Обикновено го правят, когато се чувстват приятно в компанията на друга котка и/или човек, когото харесват. Мъркането им често е съпроводено с т.нар. месене (масажиране) с лапички и търкането на тялото им в различни предмети, включително в хора. 

В някои случаи четириногите издават ръмжащи и съскащи звуци. Те са сигнал за конфликтна ситуация, Могат да означават страх и опити за запазване на дистанция, защита на малките им и/или храната им и територия. Страхът провокира котките да съскат, с което те показват на хората и/или другите животни, че искат да се отдалечат и да ги оставят сами. 

Вокализиране при котките може да премине във вой и/или ръмжене. Крайната точка е физическо нападение или побягване от страна на уплашеното животно, което преценява, че не може да се справи с наближаваща “опасност”. 

Прекомерното вокализиране при котките - поведенчески проблеми и тяхното решение 

Прекомерната вокализиране при котките може да е обусловено от поведенчески проблем, патологично състояние и други. За тях котката съобщава и да очаква реакция от страна стопаните си. Сигналите на котката могат да бъдат тълкувани по различен начин. В някои случаи се касае за привличане на внимание, искане на храна и други наглед безобидни симптоми. В други, котката може да сигнализира за болка и дискомфорт, причинени от различни фактори.

Вокализиране при глад, жажда, болка

Когато животното ви е гладно, жадно и/или изпитва някаква болка, характерно за него е да започне да мяучи дразнещо и СИЛНО. Прави това, за да привлече вниманието ви. В този случай следва да се убедите, че животното ви е нахранено и има купичка с прясна вода.

Ако дори и след установяване на наличието на същите котката продължи да мяука по нетипичен начин, то вероятно се касае за здравословен проблем. Ако видимо котката ви няма наранявания, не са ограничени двигателни ѝ функции, липсват симптоми, които да свидетелстват за проблем с физическото ѝ здраве, то вероятно се касае за дискомфорт. Такъв може да бъде установен само след преглед при ветеринар. 

Вокализиране при стрес и тревожност

Стресът може да бъде породен от много и различни фактори, които да се проявят в странното поведение на котката и издаването на силен вой. Такива могат да бъдат промени в местообитанието, поява на нов домашен любимец от същия и/или друг вид. Не е изключено котката ви да реагира странно и да започне да вокализира силно, когато в дома има чужди хора, които тя идентифицира като опасност.

Вокализиране при котките при разгонване

Друга често срещана причина за нетипично вокализиране при котките е разгонването им. Когато те са в период на търсене на мъжки/женски, са склонни да издават звуци. С тези звуци те целят да привлекат видове от противоположния пол, с оглед задоволяване на нагона им. В случай че котката ви не е кастрирана, почти сигурно е, че тя ще прояви такива симптоми. 

Имайте предвид, че при незавършена интервенция по кастриране, котката може да прояви признаци на разгонване. Това може да наложи повторната ѝ кастрация. Другата причина кастрирана котка да се разгони е хормонална. В този случай, функцията на яйчниците се поема от надбъбречната кора и синтезира хормони, които напомнят за половите ѝ такива.

Независимо каква е причината за вокализирането при вашата котка, отделете й нужното внимание, за да реагирате навреме и адекватно на медицински проблем, или за да се погрижите за нейното щастие и спокойствие. Pet Buddy ще се погрижи за всичко останало. Платформата предлага разнообразие от мокра и суха котешка храна, меки и дъвчащи лакомства, както и забавни играчки и катерушки, с които да зарадвате вашето коте. Просто добавете желаните продукти в месечната си Pet Buddy кутия.

Виж още подобни статии