Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Последици от липса на навременно обезпаразитяване на домашен любимец

15.04.2024 | 1 мин. четене

Кучетата и котките са не само част от нашето семейство, те са и източници на много радост и щастливи моменти, затова е важно да се грижим за здравето им, което включва и редовното обезпаразитяване на домашен любимец. Без ефективно и редовно обезпаразитяване на домашен любимец, нашите четириноги приятели страдат. Вътрешните и външни паразити не само им носят много дискомфорт. Те могат да бъдат причина и за сериозни заболявания и болестни състояния, които дори да застрашат живота на опашатковците.

Редовното обезпаразитяване на домашен любимец е част от редовната рутина и грижа на отговорните и любящи стопани. Липсата на навременна профилактика и адекватна защита може да постави под сериозен риск здравето на нашите пухкави приятели. В тази статия ще разгледаме пет от най-разпространените заболявания, които могат да са резултат от ненавременното обезпаразитяване на домашен любимец. Разбирайки сериозните рискове от пропускане на администриране на противопаразитен препарат, ти ще можеш по-лесно да се увериш, че се придържаш към редовен график. Научи повече за някои от сериозните последици от ненавременното обезпаразитяване на домашен любимец, за да знаеш точно как да реагираш и да се справиш с тези опасни състояния.

Ненавременно обезпаразитяване на домашен любимец срещу бълхи

Бълхите са сред най-разпространените външни паразити не само в България, а и в световен мащаб. Заразяването с паразити става лесно, защото те са практически навсякъде, където кучето и котката се разхождат. Освен това могат да бъдат донесени у дома от хората. Предвид последните няколко по-топли зими, бълхите са активни почти целогодишно.

Бълхите могат да създадат доста сериозен дискомфорт на домашните котки и кучета. Те причиняват сърбеж, който е сериозно предизвикателство за косматковците. Бълхите не само дразнят кучето и котето. Те могат да доведат до по-сериозни кожни заболявания, инфекциозни процеси и алергични реакции. Ако не се третират продължително време и не се престъпи към ефективно обезпаразитяване на домашен любимец, бълхите могат да доведат до състояния като анемия. Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни телца в организма намалява, а това води до дефицит на желязо в организма. Симптомите на анемия могат да бъдат забавяне на растежа, повишена чувствителност към болка и стрес, влошаване на апетита, понякога и запек.

Анемията е състояние, което изисква навременна консултация с ветеринарен лекар. Само опитен професионалист може да предложи правилния подход и средства за преодоляване на това състояние и възстановяване на липсващите микроелементи в организма. В Pet Buddy можеш да откриеш редица продукти за здравето на сърцето и кръвоносната система на твоя домашен любимец. HemoVet е един от най-ефективните продукти за борба с анемия.

Ненавременно обезпаразитяване на домашни любимци – кърлежи и борелиоза

Борелиозата е заболяване, което е познато още като лаймска болест. Кърлежите са носители на много болести и зарази, една от най-разпространените от тях е именно лаймската болест. Този вид инфекция може да доведе до доста сериозни здравословни проблеми, включително възпаление на ставите, пиелонефрит (инфекция на бъбреците) и кардит (увреждане на сърдечните структури). Това е една от най-опасните бактериални инфекциозни болести в световен мащаб и може да зарази както домашните ни любимци, така и хората.

При съмнения за зараза с борелиоза или ухапване от кърлеж е от изключително голямо значение да бъде потърсен опит ветеринарен лекар своевременно. ArthoVet Complex е едно от нашите предложения за подпомагане на функцията на ставите. При инфекция на бъбреците и за поддържане на нормалната функция на бъбреците предлагаме UrinoVet Dog с природен състав.

Ненавременно обезпаразитяване на домашни любимци – сърдечни червеи

Една от най-сериозните и застрашаващи здравето и живота на домашния любимец инфекции е причинена от вътрешните паразити сърдечни червеи. Носители на този вид вътрешни паразити обикновено са комарите. Ако не се обърне адекватно внимание достатъчно бързо, заразата с този вид червеи може да доведе до много сериозни увреждания на сърцето и дори до смърт.

Дирофилария е заболяване, причинено от сърдечни червеи, пренесени от комари. Уви, в днешно време тя е все по-разпространено заболяване сред домашните любимци в нашата страна. Регулярното обезпаразитяване на домашен любимец може да го предпази от това коварно заболяване. Ако все пак опашатко се е заразил, необходимо е незабавна консултация с ветеринарен лекар. Някои от средствата, с които да поддържаш сърцата на Шаро и котана здрави, можеш да откриеш и на нашата платформа – Kardioli, CardioVet, Cardisure.

Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е заболяване, причинено от паразити. Това заболяване може да застраши здравето както на домашния любимец, така и на човека. Обикновено заразяването става при контакт с изпражнения от заразени животни, със заразени сурови и недобре сготвени меса, контакт с яйца на паразитите. Повечето котки, които са заразени с токсоплазмоза, често няма да проявят никакви забележими симпроми в началото на заразата. При острото протичане на болестта, котето може да прояви симптоми като летаргия, повишена телесна температура, загуба на апетит и тегло, респираторни проблеми, некоординирани движения, диария, повръщане, припадъци и др. Токсоплазмозата е изключително опасна и за хората и по-специално за бременните жени. DiaTab са нашето предложение за лекарствен продукт при диария, който е един от симптомите на инфекцията. Напомняме ви, че самодиагностицирането на е добра идея, при съмнения за болестно състояние трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Дифилоботриоза

Дифилоботриозата е заболяване, което е причинено от вид паразит, който се нарича рибна тения. С този паразит могат да се заразят както домашните любимци, така и хората. Рибната тения попада в червата на кучето и котката, където продължава да се развива. Там тя може да причини храносмилателни проблеми, да доведе до диария, намален апетит и загуба на тегло. Поради дефицит на витамин В12, може да се стигне и до развитие на анемия. Нерядко този вид зараза води до летаргия, има неврологични симптоми и дори може да доведе до обструкция на червата.

Дифилоботриозата изисва навременна реакция и преглед от ветеринарен лекар, който да назначи адекватно и ефективно лечение. При нас пък можеш да откриеш разнообразие от медицински продукти за грижа за здравето на стомашната система и черния дроб на твоя любимец. Такива са пробиотичната добавка за кучета на Purina Pro Plan Fortiflora и Hepatiale Forte за подпомагане на чернодробната функция.

Pet Buddy ти помага да се грижиш за здравето на твоя домашен любимец. При нас можеш да откриеш разнообразие от продукти за борба с външни, вътрешни паразити, както и комбинирани. Всеки регистриран член на платформата може да се възползва от удобството на онлайн консултация с ветеринарен лекар. Освен това ние поддържаме онлайн медицински картон на твоя домашен любимец, с който е лесно да следиш медицинската му история и да не пропускаш да му даваш лекарствени средства. Промоционален код NEWBUDDY15 ти дава 15% намаление от цената на първата поръчана кутия.

Виж още подобни статии