Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Борба с кърлежите – как да предпазим и излекуваме кучето?

01.05.2023 | 1 мин. четене

Пролетта ни носи повече слънчеви дни и повече разходки навън с кучето, а това бележи началото на вечната борба с кърлежите. Ако твоето куче прекарва време навън, дори и да е кратко, дори и да е само в двора на дома ти, то със сигурност се намира под някакъв риск от кърлежи. Дори и кучета, които предимно живеят у дома и излизат рядко, могат да се превърнат в домакини на кърлежи и опасни паразити. Кърлежите са не само досада за кучетата, но в някои случаи също са преносители на опасни заболявания. Тези заболявания включват опасните лаймска болест, марсилска треска, хеморагична треска, енцефалит и други. Тези заболявания могат да поставят живота на кучето под сериозен риск. Ето защо ефективната борба с кърлежите започва с повишена бдителност и продължава с целогодишна превенция и предпазване на кучето. В тази статия ще научиш как ти и кучето ти да излезете победители от понякога неравната борба с кърлежите. Освен това, в следващите редове ще ти предоставим полезни съвети за добра превенция на заразяването с кърлежи. Остани с нас, ако имаш нужда от повече информация и помощ при отглеждането на твоя любим четириног.

Борба с кърлежите и редовна ръчна проверка

Един от най-сигурните начини да излезеш победител от вечната борба с кърлежите е да хванеш проблема преди да е станал наистина проблем. Ако разхождаш кучето си в неподдържани паркове, ливади, или тревисти местности, или то просто обича да се разхожда по места с висока трева или храсти, нужно е периодично да правиш ръчна проверка за кърлежи. Това означава, че трябва внимателно да разглеждаш за закрепили се кърлежи по кожата между козината на твоя опашатко. Ветеринарните лекари препоръчват да се фокусираш върху шията, главата, ушите, краката и между пръстите. Кърлежите обичат да се захващат и крият в гънки по кожата на животното, затова и тези зони често са под по-висок риск.

Имайте предвид, че може да бъде много трудно да откриете ухапване от кърлеж тогава, когато кърлежът не се е закачил или е паднал. Ухапването от кърлеж може да не се прояви чрез сърбеж или зачервяване на зоната на ухапване. Така че освен ако не си видял кърлежа, няма как да си сигурен, че кучето ти е било ухапано. Най-сигурният начин да откриеш кърлеж и да установиш ухапване е такъв е редовната ръчна проверка. Със старта на пролетта, препоръчва се проверката да се случва поне един път дневно. Ако разхождаш кучето си няколко пъти на ден, добре е да проверяваш за малките гадинки дори и по-често.

Знай къде се крият кърлежите

Още един от ефективните начини за успешна борба с кърлежите е да знаеш къде обикновено се крият те. Знаейки кои места са огнища за кърлежи, ти успешно можеш да защитиш своето куче като просто избягвате такива места по време на разходка. Истината е, че кърлежите могат да бъдат открити навсякъде сред природата. Обикновено са активни, когато времето е по-топло, но и това не е гаранция. Кърлеж може да ухапе твоето куче както и теб целогодишно. Любимите места на кърлежите са сред висока и неподдържана растителност. Особено сред гористи местности и около туристически алеи в природни паркове, но също и в градските паркове, градините на съседите ви, градинки за кучета, плажа и т.н. Ето защо е необходимо да разхождаш кучето си с повишено внимание. Стреми се да избягваш места с неподдържана растителност или места, където се разхождат твърде много кучета.

Борба с кърлежите – започва от твоя двор

Твоят двор е едно от местата, за които можеш да се погрижиш, така че да можеш спокойно опашатко да се радва на слънчевите лъчи навън. Ето защо започваш всяка борба с кърлежите от границите на собствения си дом. Ако живееш в къща с двор или градина, или пък дори и в блок със затревена площ отпред, можеш да се погрижиш за обработването на тази зона с растителност против кърлежи и други гадинки. Например, тревата и храстите се нуждаят от редовно подрязване. Кърлежите обичат висока и неподдържана растителност. Редовно подрязвай ниската растителност в твоя двор. Освен това пръскай със спрей против кърлежи. По този начин чувствително ще редуцираш риска, който грози твоя домашен любимец, а и теб.

Кой е сезонът на кърлежите

Въпреки че целогодишната превенция от кърлежи е силно препоръчителна, тези миниатюрни гадинки са особено активни през пролетта и лятото, или когато времето започне да се затопля. Имайте предвид, че кърлежите не изчезват и не заспиват зимен сън, когато термометърът показва ниски температури навън. Дори и в студеното време опасността от тях е реална. Ако искате да получите повече информация по темата, препоръчвам ви да се консултирате с ветеринарен лекар.

Борба с кърлежите – избери правилните превантивни мерки

Разбира се, превенцията е най-най-важната и ключова стъпка при целогодишната борба с кърлежите. Добрата превенция се състои от добър план и график на превантивни мерки и избора на правилните превантивни продукти. Ето и някои от най-популярните и ефективни методи:

Противопаразитни каишки

Противопаразитните каишки са един от най-популярните методи за обезпаразитяване и защита от кърлежи.

Плюсове

 • Дълготраен ефект, някои каишки предлагат защита за осем месеца
 • Избягвате неудобството да нанасяте обезпаразитяващ продукт всеки месец
 • Лесен и безопасен начин да използвате съставките, които убиват кърлежите
 • Лесни за откриване и покупка
 • Няма нужда от рецепта от ветеринарен лекар
 • Често предлагат защита и от други паразити
 • Лесно и бързо поставяне

Минуси

 • По-висока първоначална цена

Противопаразитни пипети

Още един често срещан метод за външно обепаразитяване са пипетите.

Плюсове

 • Лесни и бързи за използване
 • Предлагат защита и от други видове външни паразити
 • Обикновено няма нужда от рецепта от ветеринарен лекар
 • Могат да бъдат открити на много места

Минуси

 • Не трябва да забравяте използването на обезпаразитяващата пипета всеки месец
 • Някои видове не могат да бъдат използвани за котки

Противопаразитни спрейове

Плюсове

 • Започва да действа веднага след нанасяне
 • Позволява да се третират само определени зони по тялото със закачен кърлеж или ухапване
 • Позволяват нанасяне в зони, които са трудни за достигане

Минуси

 • Действат само в момента на нанасяне и не предлагат дълготрайна защита

Противопаразитни таблетки

Противопаразитните таблетки са най-популярният избор за защита от вътрешни и външни паразити.

Плюсове

 • Дълготраен ефект – някои действат до три месеца
 • Лесни за преглъщане

Минуси

 • Необходимо е първо да има ухапване от кърлеж, за да подействат
 • Стопаните не бива да забравят да ги дават по определен график
 • Обикновено се изисква рецепта от ветеринарен лекар

Противопаразитни шампоани

Плюсове

 • Унищожава кърлежите веднага
 • Позволяват бързо елиминиране на всички прикачени кърлежи дори и преди да са ухапали
 • Много от шампоаните действат и в борбата с други външни паразити

Минуси

 • Не предлагат дълготрайна превенция, действат на момента

Независимо какъв вид превенция от кърлежи и паразити избереш, важно е да използваш избрания метод редовно, за да осигуриш максимална защита за твоя четириног. Ние от Pet Buddy предлагаме широка гама от висококачествени продукти за борба с външни паразити и вътрешни паразити. Можеш да добавиш избраните от теб продукти в своята месечна Pet Buddy кутия. Промоционален код NEWBUDDY15 ти дава 15% отстъпка от първата поръчана кутия от платформата.

Виж още подобни статии