Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Разходка с кучето – за какви опасности да внимаваме?

17.04.2023 | 1 мин. четене

Всички ние излизаме всеки ден със своя четириног приятел с мисълта за безгрижна и приятна разходка с кучето. Факт е, че в повечето случаи разходките с косматко са именно такива – весели, безпроблемни, приятни. Но понякога се случва така, че една разходка и минута невнимание могат да подложат на риск здравето и дори живота на твоя любимец. Точно така, всяка разходка с кучето е придружена с редица потенциални рискове. Светът е голям и опасности дебнат отвсякъде. Въпреки това не трябва да ставаме параноични стопани, защото това ще отнеме от цялото удоволствие да прекарваме време със своя опашат приятел. И все пак е хубаво да сме нащрек за някои рискове по време на разходка. Това не означава, че трябва да разхождаме Шаро по лимитиран брой маршрути или никога да не го пускаме да бяга без каишка. Това означава, че когато сме на разходка с него, нашето внимание и фокус трябва да са съсредоточени върху нашия четириног приятел.

Нека да разгледаме някои от потенциалните опасности, които застрашават приятната и безгрижна разходка с кучето. Тук ще споделим с теб и как можеш да предотвратиш опасните ситуации и как Pet Buddy е твой полезен помощник във всяка ситуация.

Разходка с кучето – популярни рискове и опасности

Независимо от сезона и температурите навън, нашият космат и опашат приятел е заплашен от редица потенциални опасности, за които е хубаво да сме подготвени и да внимаваме. Ето и един кратък обзор за потенциалните рискове през различните сезони:

 • Пролет – змии, белодробни червеи, токсични пролетни цветя и растения
 • Лято – синьо-зелени водорасли, токсични семена, бълхи, комари, ужилване от оса, дехидратация поради високите температури, топлинен удар, изгаряния по лапите заради нагрят асфалт
 • Есен – жълъди, конски кестен, отровни гъби
 • Зима – наранявания от студеното време, настинка, идиопатична кожна и бъбречна гломерулна васкулопатия
 • Целогодишно – кърлежи, отровни растения, замърсена и заразена вода, опасни отпадъци

Пролетна разходка с куче – опасности

Вече се намираме в разгара на пролетния сезон, така че нека отделим по-голямо внимание на потенциалните рискове и опасности за твоето куче сега.

Змии

Особено през пролетните и летните месеци и особено ако разхождате кучето в по-отдалечени зони, змиите са реална опасност. Дори и неотровните змии могат да бъдат достатъчно опасни и да застрашат здравето на косматко. Повечето змии стават активни след периода на хибернация през ранна пролет, ето защо е важно да внимавате за тях именно сега. Кучетата обикновено биват ухапвани от змии изневиделица и без да имат време да реагират и да избягат. Ето някои често срещани симптоми на ухапване от змия:

 • Малки следи от зъби
 • Подуване и оток
 • Зачервяване и посиняване в ухапаната зона
 • Прекомерно отделяне на лиги
 • Повръщане
 • Кървене

Ако имаш съмнение, че кучето ти е ухапано от змия, нужно е да реагираш бързо и да го заведеш при ветеринарен лекар колкото е възможно по-бързо. Ако имаш възможност, изолирай ухапаната зона като направиш турникет. По този начин ще забавиш разпространението на отровата, докато успееш да стигнеш до ветеринарната клиника.

Белодробен червей

През пролетните месеци се повишава риска от заразяване с белодробен червей. Белодробният червей е паразит, който попада в организма на кучето при контакт със заразени охлюви или следите, които те оставят при движение. Основните симптоми при заразяване с белодробен червей включват:

 • Затруднено дишане
 • Кашлица, понякога с кръв
 • Умора
 • Загуба на тегло
 • Промени в поведението

Ако наблюдавате някои от тези симптоми и промени в състоянието на кучето, незабавно се свържете с ветеринарен лекар.

Пролетни цветя и луковици

Пролетните цветя като нарциси, минзухари и лалета могат да бъдат открити навсякъде около нас в градска среда. Въпреки че цветята са много красиви и ние им се радваме, те могат да бъдат потенциално опасни и токсични за нашите кучета.

Лятна разходка с куче – опасности

Летният сезон предстои, така че е добре да си припомним и някои от потенциалните опасности през тези месеци от годината.

Семена от растения

Някои семена на растения се закачат за козината на кучето и могат да се заклещят между пръстите на лапите и в ушите на животното и така да причинят редица проблеми. Най-голям е рискът за породите с дълга и рунтава козина. Опасността от тези семена е най-голяма, ако разхождате кучето си в неподдържани зелени площи или в гористи местности. Ако такива семена или части от растението са се забили в кожата на кучето, ще забележите, че то лиже лапите си много често, или тръска главата си интензивно, за да се отърве от дискомфорта и болката. Ако забележите такова поведение, препоръчително е да се свържете с ветеринарен лекар. Можете да подробно да разгледате тялото на животното след разходка и да премахнете всякакви закачили се части от растения. Използвайте успокояващи лосиони за кожа, за да облекчите дискомфорта.

Горещо време

Всяка разходка с кучето в много горещо време крие редица рискове за здравето му. За кучетата не е така лесно да се справят с високите температури, както хората успяват. Това е така, защото кучешкият организъм се охлажда по-трудно и бавно. Ето защо по време на всяка разходка с кучето през лятото е необходимо да внимаваш за знаци, че му е твърде топло, например летаргия и апатия. За да предотвратиш топлинен удар, увери се, че кучето ти пие достатъчно вода по време на разходката и след това. Ние можем да ти предложим да закупиш сгъваема купичка за вода, която можеш да носиш винаги и навсякъде с теб по време на разходка с кучето. Избягвай твърде горещите часове и разхождай косматко рано сутрин и вечер. Понякога през лятото асфалтът се нагрява толкова много, че може да доведе до изгаряне по лапите на животното. За да определиш дали асфалтът е твърде горещ за кучето ти, постави обратната страна на дланта си върху него за седем секунди. Ако изпиташ болка и дискомфорт, значи условията не са подходящи за разходка.

Разходка с кучето – целогодишни опасности

Има някои рискове за здравето на твоето куче, които не се влияят от определен сезон и могат да бъдат проблем през цялата година. Такива включват:

Кърлежи

Погрешно се смята, че кърлежите са активни само през пролетта от лятото. Опасността от ухапване от кърлеж е потенциална през цялата година, затова е важно да се увериш, че редовно обезпаразитяваш кучето. Така го предпазваш от редица опасни за здравето му заболявания, които могат да бъдат причинени от ухапване от кърлеж.

Токсични растения

Има много растения, които са токсични за кучето. По време на разходка е нужно да не му позволяваш да консумира и да играе с непознати растения.

Замърсена и заразена вода

Не бива да позволяваш на кучето да пие вода от локви и други места със застояла вода, защото тя може да е замърсена и заразена. Припомняме ти да носиш преносима купичка за вода, за да можеш да задоволяваш жаждата му и то да не се изкушава да пие от локви.

Опасни боклуци

Изхвърлени кости, счупено стъкло, гниеща и мухлясала храна… всички те са опасни за твоя любимец, а най-лошото е, че са достатъчно привлекателни за него. Увери се, че наблюдаваш кучето ти когато сте навън и не му позволяваш да поглъща нищо.

Pet Buddy се стреми да направи живота с твоя домашен любимец максимално безоблачен и безгрижен. При нас можеш да откриеш огромно разнообразие от здравословна храна и лакомства, полезни добавки и необходими аксесоари, които да добавиш в месечната Pet Buddy кутия. Промоционален код FIRST10 ти дава допълнително намаление от 10% от цената на първата поръчана кутия.

Виж още подобни статии