Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Топлинен удар при кучето – как да предпазим домашния си любимец?

06.07.2022 | 1 мин. четене


Жегите и тяхното влияние върху кучето често биват пренебрегвани от страна на стопаните, а не бива. Нашите любимци са не по-малко чувствителни към горещините, отколкото нас самите, а дори и повече.

Високите температури, в комбинация с неглижирането им от стопаните, са все по-често отговорни и за получаването на топлинен удар при кучетата. Стопаните следва да са наясно с рисковете и симптомите на това състояние, както и превантивните мерки, към които да се придържат, за да предпазят домашния си любимец.

Какво представлява топлинният удар при кучетата?

Топлинният удар при кучетата представлява състояние на рязко критично повишаване на телесната температура на четириногото. Тя достига стойности между 41°C и 43°C и най-често е резултат от продължителното въздействие на високите температури върху тялото му. При топлинните удари при кучетата могат да бъдат наблюдавани различни функционални нарушения, сред които неврологични, бъбречни, мозъчни увреждания и много други.

Никога не бива да оставяте кучето си в затворен автомобил, остъклена тераса и ред други малки по обем пространства, в които може да бъде концентрирана висока температура. По този начин застрашавате здравето и живота на домашния си любимец, тъй като рискът от получаване на топлинен удар е в пъти по-висок.

Ако сте с куче на море, басейн или планина, също е важно да бъдете особено внимателни спрямо грижата за четирикракия си приятел. За разлика от хората, които регулират телесната си температура чрез изпотяване например, кучетата го правят чрез учестяване на дишането си.

Тази им способност обаче е недостатъчна, за да регулират телесната си температура достатъчно ефективно. Ето защо е важно да бъдете много внимателни към грижата за любимеца си и да не го излагате на слънце.

Симптоми на топлинния удар при кучетата - за какво да внимаваме?

Патологичните симптоми при топлинен удар започват с учестено дишане. Както стана ясно, това е естествена реакция на кучето ви, за да регулира телесната си температура при твърде топло време. Следват повръщане и диария.

Много често животното, получило топлинен удар, е възможно да колабира и да бъде с потиснато съзнание. Появата на гърчове, белодробен и мозъчен оток, наред с бъбречна недостатъчност, са сред сериозните симптоми, които могат да застрашат живота на домашното животно.

По-често предразположени към топлинен удар и по-тежкото му протичане са най-малките и по-възрастни кучета. Животни с наднормено тегло, както и породи с по-къси муцуни, също попадат в графата рискови. Породите с къси муцунки изпитват трудност да се охлаждат достатъчно чрез дишането си.

Как да предпазим кучето си от топлинен удар през лятото?

Може да сте изкушени от това да споделите плажа с кучето си, да покорите планината с него или да го оставите вкъщи. Съветваме ви да не го правите, ако смятате, че няма как да осигурите на животното си следните няколко условия:

Осигуряване на достъп до прясна вода

Без значение дали е у дома, или навън, домашният ви любимец винаги има  нужда от прясна и чиста вода. Това е толкова жизненоважно за него в летните месеци, колкото и за вас самите. В случай че сте навън в горещите части на деня, грижете се да му осигурявате вода по-често и почивайте в сенчести пространства през определен период от време.

Осигуряване на умерено течение у дома

В случай че сте предпочели по-сигурния вариант и сте оставили кучето си у дома, постарайте се да осигурите движение на въздуха в жилището си. Друг вариант да се погрижите за комфорта на кучето си през лятото е да му осигурите достъп до хладно място - баня, коридор и други.

Без твърде къса козина през лятото

Противно на много очаквания, твърде късото подстригване може да бъде вредно за кучето ви. Козината при животните има защитна функция през цялата година. Лятото например косменото покритие има термоизолационна функция. Затова не подстригвайте кучето си повече от обичайното, мислейки си, че ще му е много горещо.

Виж още подобни статии