Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Топлинен удар при куче – как да го предпазим?

06.07.2022 | 1 мин. четене


Жегите и тяхното влияние често биват пренебрегвани от стопаните, а не бива, защото могат да доведат до топлинен удар при куче. Нашите любимци са не по-малко чувствителни към горещините от нас самите, а дори и повече.

Високите температури, в комбинация с неглижирането им от стопаните, са все по-често отговорни и за получаването на топлинен удар при куче. Стопаните следва да са наясно с рисковете и симптомите на това състояние, както и превантивните мерки, към които да се придържат, за да предпазят домашния си любимец.

Топлинен удар при куче - какво представлява?

Топлинен удар при куче представлява състояние на рязко критично повишаване на телесната температура на четириногото. Тя достига стойности между 41°C и 43°C и най-често е резултат от продължителното въздействие на високите температури върху тялото му. При топлинен удар при куче могат да се наблюдават различни функционални нарушения, сред които неврологични, бъбречни, мозъчни увреждания и много други.

Топлинен удар при куче - какво да не правите?

Никога не бива да оставяте кучето си в затворен автомобил, остъклена тераса и ред други малки по обем пространства, в които може да бъде концентрирана висока температура. По този начин застрашавате здравето и живота на домашния си любимец, тъй като рискът от получаване на топлинен удар е в пъти по-висок.

Ако сте с куче на море, басейн или планина, също е важно да бъдете особено внимателни спрямо грижата за четирикракия си приятел. За разлика от хората, които регулират телесната си температура чрез изпотяване например, кучетата го правят чрез учестено дишане.

Тази им способност обаче е недостатъчна, за да регулират телесната си температура достатъчно ефективно. Ето защо е важно да бъдете много внимателни към грижата за любимеца си и да не го излагате на слънце. Също и да осигурявате добрата му хидратация. Препоръчително е да носите пътна купичка за вода, когато сте на разходка или пътешествие с четириногия приятел. Уверете се, че през летния сезон животното има непрекъснат достъп до вода, когато прекарва деня у дома.

Топлинен удар при куче - симптоми

Патологичните симптоми при топлинен удар при куче започват с учестено дишане. Както стана ясно, това е естествена реакция на кучето ви, за да регулира телесната си температура при твърде топло време. Следват повръщане и диария.

Много често животното, получило топлинен удар, е възможно да колабира и да бъде с потиснато съзнание. Появата на гърчове, белодробен и мозъчен оток, наред с бъбречна недостатъчност, са сред сериозните симптоми, които могат да застрашат живота на домашното животно.

Кога има по-висок риск от топлинен удар?

По-често предразположени към топлинен удар и по-тежкото му протичане са най-малките и по-възрастни кучета. Животни с наднормено тегло, както и породи с по-къси муцуни, също попадат в графата рискови. Породите с къси муцунки изпитват трудност да се охлаждат достатъчно чрез дишането си.

Как да предпазим кучето от топлинен удар през лятото?

Може да сте изкушени от това да споделите плажа с кучето си, да покорите планината с него или да го оставите вкъщи. Съветваме ви да не го правите, ако смятате, че няма как да осигурите на животното си следните няколко условия:

Осигуряване на достъп до прясна вода

Без значение дали е у дома, или навън, домашният ви любимец винаги има  нужда от прясна и чиста вода. Това е толкова жизненоважно за него в летните месеци, колкото и за вас самите. В случай че сте навън в горещите части на деня, грижете се да му осигурявате вода по-често и почивайте в сенчести пространства през определен период от време.

Осигуряване на умерено течение у дома

В случай че сте предпочели по-сигурния вариант и сте оставили кучето си у дома, постарайте се да осигурите движение на въздуха в жилището си. Друг вариант да се погрижите за комфорта на кучето си през лятото е да му осигурите достъп до хладно място - баня, коридор и други.

Без твърде къса козина през лятото

Противно на много очаквания, твърде късото подстригване може да бъде вредно за кучето ви. Козината при животните има защитна функция през цялата година. Лятото, например, косменото покритие има термоизолационна функция. Затова не подстригвайте кучето си повече от обичайното, мислейки си, че ще му е много горещо.

PetBuddy осигурява удобни доставки на храна, лакомства и разнородни продукти за грижа за домашните любимци. Всеки месец можете да избирате какво да е съдържанието на абонаментната ви кутия. По този начин може да избегнете посещението на зоомагазина, когато времето навън е твърде горещо. Така ще предпазите както себе си, така и своя любимец от излишно излагане на прекомерна топлина.

Виж още подобни статии