Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Обезпаразитяване – основни принципи и покритие в България 

20.02.2023 | 1 мин. четене

Обезпаразитяване е част от основните грижи, които следва да бъдат полагани при отглеждането на домашни любимци - кучета и котки у дома. То е не по-малко важно от балансираното хранене, редовните разходки, ваксинации и други, които са регулярни и фундаментални при отглеждането на четириноги. 

Обезпаразитяването е свързано и с благосъстоянието, и с доброто общо здраве на стопаните. Много от паразитите, пренасяни от домашните животни, са опасни и за хората, които имат контакт с тях. 

Обезпаразитяване и основни видове паразити у нас

Две са основните категории паразити, за които се третират домашните любимци в България - вътрешни и външни. Според вида на паразитите, вашият ветеринарен лекар ще препоръча и подходящия метод на обезпаразитяване – външно или вътрешно.

Вътрешните паразити са тези, които се локализират в организма на животното. Благоприятна среда създават различните вътрешни органи като червата, черния дроб и сърцето. Най-често срещани са глистите и различните видове тении. Външните паразити се закрепват за кожата и/или живеят в козината на домашните любимци. Най-често срещаните у нас са кърлежите, бълхите, въшките и други видове насекоми. 

Как се заразяват животните?

Кучетата и котките се заразяват с паразити при контакта си с околната среда. Когато те са навън, могат да погълнат ларви и яйца на паразити от приеманата храна, при контакт с тревните площи и т.н. В някои случаи заразяването с паразити става след ухапване от насекомо.

По този начин например - след ухапване от комар, ухапал заразен индивид преди това - се предава червей, който причинява заболяването дирофилария. То е свързано е с появата на сърдечен паразит, който е много опасен и дори смъртоносен за животните. 

Допреди 10 години заболяването бе често срещано предимно в Средиземноморието, но в последните няколко години, с промяната в климата и други фактори, дирофиларията започна да се среща и у нас. Този тип заразяване, а и всяка друга среща с вътрешни и/или вътрешни паразити, могат да бъдат опасни за човешкото здраве и това на домашния ви любимец. 

Видове обезпаразитяване

Няколко са формите на обезпаразитяване, прилагани върху домашните любимци у нас. Тук се включва третирането с препарати, предлагани под формата на таблетки, пипети, каишки и спрейове. В зависимост от това към борбата с какви паразити се прилагат, се използват различни средства. 

Вътрешното обезпаразитяване става най-често чрез приема на таблетки. Те съдържат активни вещества, които, попадайки в храносмилателната система на животното, се активизират и противодействат на паразитите, като ги унищожават и извеждат от организма. Действието им е периодично, затова обезпаразитяващи таблетки следва да се приемат регулярно, като честотата и типа препарати са различни, в зависимост от видовете паразити, за които се третира кучето/котето. 

Външните паразити се третират най-вече с различни спрейове и/или с накапване, посредством антипаразитни пипети с препарат. Животното се накапва и препаратът започва да действа върху кожата му, резорбира се, навлиза в кръвоносната система и убива паразитите.

В превантивната грижа за домашните любимци много популярни са противопаразитните каишки, които се поставят на врата на кучето/котето и в рамките на един и/или няколко месеца те отделят вещество, което отблъсква кърлежи, бълхи и други насекоми.

Профилактика - защо е важна?

За осигуряването на надеждна и навременна защита, домашните кучета и котки редовно се подлагат на обезпаразитяване с препарати срещу вътрешни и външни препарати и/или комбинирани такива.

Профилактичното обезпаразитяване следва да бъде част от имунизационния календар и да се извършва регулярно - веднъж месечно и/или съобразно периода на действие на прилагания препарат.

За предпазването от дирофилария (дирофилариоза) също се прилага превантивно медикаментозно лечение, което има ключово значение за здравето и живота на животното ви. Профилактиката е основната мярка, която следва да се предприеме за ограничаване на заболяването и предпазването на другите домашни животни от опасния сърдечен паразит. 

За провеждането на адекватна противопаразитна защита е важно да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще вземе предвид комплексен набор от фактори, влияещи върху здравословното състояние на четириногото. 

Обезпаразитяване – грешки, които допускаме

Обезпаразитяването е регулярен процес и с него се сблъсква абсолютно всеки стопанин на четириног домашен любимец. Уви, това не означава, че стопаните са предпазени от допускането на грешки при процеса. Ето няколко популярни грешки, които лесно можем да избегнем:

  • Пропускане на втората доза препарат за вътрешно обезпаразитяване, когато такава е нужна
  • Теглото на кучето или котката не е отчетено като основен фактор при избора на доза обезпаразитяващ препарат
  • Прием на един вид обезпаразитяващ препарат с надеждата, че той ще помогне за унищожаването на всички вътрешни паразити
  • Обезпаразитяване само веднъж годишно, а не при нужда
  • Стопанинът не се уверява, че обезпаразитяващата таблетка е погълната от животното
  • Когато в дома живеят повече домашни любимци – третиране с обезпаразитяващ препарат само на един от тях
  • Стопанинът третира с обезпаразитяващ препарат, без да се е консултирал с ветеринарен лекар

Най-ценните и точни съвети можете да получите именно от опитен ветеринарен лекар. Специалистът ще ви посъветва какви препарати да използвате, кога и колко често. PetBuddy осигурява безплатни онлайн консултации с ветеринарен лекар към всеки месечен абонамент. По този начин ще успеете да зададете всички въпроси, които ви вълнуват и интересуват. Освен това, в месечната кутия PetBuddy можете да добавите препоръчан от ветеринаря обезпаразитяващ препарат. Изборът, който ние предлагаме е наистина голям – открийте висококачествени продукти за външни паразити и за вътрешни паразити, както и комбинирани препарати. Всеки нов член на Pet Buddy може да се възползва от допълнително намаление от 10% за първата Pet Buddy кутия с въвеждане на промоционален код FIRST10.

Виж още подобни статии