Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Топ 5 съвета за здрав домашен любимец – бъбреци и уринарна система

11.03.2024 | 1 мин. четене

Оптималната грижа за здрав домашен любимец е от изключително значение и една от нашите най-отговорни задачи като стопани на четириноги. Особено с напредването на възрастта, грижата за здрав домашен любимец може да стане все по-задълбочена. Но нека това не ви плаши! Нашата дълбока обич и признателност към нашите четириноги е това, което ни кара да се стремим към най-доброто за косматковците. Точно това е отличителната черта между отговорните и любящи стопани на котки и кучета и останалите.

Освен това, придържайки се към добри грижи, превенция и висококачествени продукти, ние сме напълно способни да помогнем на нашите косматковци да не се сблъскат с редица болестни състояния. Някои от най-разпространените болести и дискомфорт, които сполетяват нашите кучета и котки са свързани със здравето на бъбреците и уринарната система. Особено с напредване на възрастта на животното, тази система може да спре да работи оптимално по редица причини. През месец март отбелязваме Световен ден на бъбреците. Това е чудесен момент да се замислим повече за това по какъв начин се грижим за тези жизненоважни органи. Как осигуряваме добрата им работа. Разбира се, това включва в сметките и нашите домашни любимци.

Бъбречната функция често може да бъде нарушена при по-възрастните кучета и котки. Това се свързва със спада на ренални Омега-3 мастни киселини и засилване на възпалителни процеси. Бъбречните болести са сравнително често срещани както при кучетата, така и при котките. Но подсигуряването на добра, балансирана и здравословна диета, както и редовната хидратация са стъпките, които ни помагат да се грижим за здравето на бъбреците им. И като цяло да се радваме на здрав домашен любимец.

В днешната статия ще се погрижим да ти дадем 5 полезни съвета за отглеждане на здрав домашен любимец, особено що се отнася до здравето на неговите бъбреци и уринарна система.

Здрав домашен любимец – признаци за проблеми с бъбреците

Преди да поговорим за това как може да се погрижим за здравето на бъбреците и отделителната система на нашето куче или котка, нека първо споменем кои са някои от разпространените признаци, че може би нещо не е съвсем наред:

  • По-често уриниране и по-концентрирана урина
  • Повишен прием на течности
  • Прилошаване и повръщане заради натрупващите се в тялото токсини
  • Загуба на апетит
  • Летаргия и умора
  • Венци с по-светъл цвят
  • По-крехки кости
  • Афти и рани в устата

Здрав домашен любимец – прием на вода

Редовната хидратация играе съществена роля за това да се грижим за един здрав домашен любимец. Много са ползите от редовния прием на чиста вода. Особено ако диетата на нашето куче или котка се състои основно от суха храна. Особено важен е редовният прием на вода и за превенция на проблеми с бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Така че е необходимо да направиш така, че твоят домашен любимец да има непрекъснат достъп до свежа и чиста вода. В нашия сайт можеш да намериш разнообразие от купчки за вода със забавни дизайни, които неминуемо ще привличат вниманието на Шаро и писана. По този начин ще ги карат по-често да пийват вода. Освен това предлагаме и транспортни купи за вода. Те са чудесен вариант за моментите, когато сте извън дома. Ергономичната им форма ги прави лесни за носене навсякъде с теб. С тях можеш да си сигурен, че твоя косматко винаги има възможност да пийне чиста вода.

Здрав домашен любимец – контрол над приема на протеини

Изборът на подходяща за твоя любимец диета играе съществена роля за здравето на неговите бъбреци. Затова и умния алгоритъм на Pet Buddy е създаден така, че да определя каква е оптималната и най-здравословна диета за опашатко. Така той ще приема достатъчно от всички необходими групи хранителни вещества.

Изборът на правилен протеин и подходящата доза за твоя опашатко играят съществена роля за здравето на неговите бъбреци. Твърде високо количество протеини може да доведе до натрупване на вредни токсини в организма и по-специално в кръвта. Това ще възпрепятства работата на бъбреците и може да е причина за поява на болест. Твърде ниско количество протеини пък също не е оптимален вариант. Избирай висококачествени храни, които включват в състава си протеини с висока биологична стойност. Така ще си сигурен, че организмите на Шаро и писана не страдат от дефицити. При вече доказани заболявания на бъбреците и пикочната система, можеш да се спреш на здравословни храни за кучета и котки, които са специално разработени за доброто повлияване на такъв вид състояния.

Здрав домашен любимец – понижен прием на сол

Твърде високият прием на сол може да доведе до хипертензия или повишено налягане в съдовете. От друга страна, твърде ниския прием на сол или бързото й изключване от диетата може да бъде един от факторите за развиване на метаболитна ацидоза. Затова е много важно да се уверим, че нашият домашен любимец приема балансирано количество сол чрез своята суха и мокра храна, но да не забравяме и лакомствата. Довери се на доказани и реномирани производители на животински храни, за да си спокоен.

Редуциране на стреса

Стресовият хормон кортизол се отделя от надбъбречната жлеза и може да има негативно влияние върху здравето и функцията на целия организъм. За да имаме по-здрав домашен любимец, необходимо е да направим възможното, за да намалим нивата на стрес. Стреми се да не поставяш твоя косматко в ситуации, които го стресират и притесняват. Не го поставяй в нови среди и запознавай с нови хора и животни в моменти, в които това ще му донесе твърде много стрес и тревожност. Добре е да се увериш, че твоето животно има достъп до място, където може да се уедини и да избяга от всичко и всички, когато тревожността го нападне. За тази цел можеш да му осигуриш максимален комфорт с меко легло и пухкаво одеяло.

Чисти зъби

Доказано е, че някои дентални болести могат да бъдат причина и за развитие на болести, свързани с бъбреците. За да намалиш тези рискове, чисти зъбите на твоя Шаро редовно с подходящи за целта аксесоари за зъбна хигиена и паста за зъби.

В нашия сайт ще откриеш всичко необходимо за отглеждане на здрави и щастливи домашни любимци. С промоционален код newbuddy15 получаваш 15% намаление от цената на първата поръчана кутия Pet Buddy.

Виж още подобни статии