Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

10 грешки при обезпаразитяване и как да ги избегнеш

01.04.2024 | 1 мин. четене

Противопаразитната грижа и превенция играят ключова роля в грижата за домашните ни любимци, затова и е важно да се стремим да избягваме всички възможни грешки при обезпаразитяване. Всеки отговорен стопанин знае добре, че за да са щастливи и здрави кучетата и котките, необходимо е да ги обезпаразитяваме. Не просто да ги обезпаразитяваме, а да подбираме правилните продукти, да следваме стриктно графика, да се консултираме редовно с ветеринарен лекар. Трябва да спазваме всички противопаразитни препоръки и да избягваме възможните грешки при обезпаразитяване, за да сме сигурни, че осигуряваме оптималната грижа за нашите любими опашатковци.

Нашите четириноги приятели заслужават внимание и грижи, а това включва и редовно и правилно обезпаразитяване. Въпреки че това е важен аспект от грижата за тях, противопаразитната рутина често буди объркване, неразбиране и дори недоумение у много стопани. В тази статия ще разгледаме 10 грешки при обезпаразитяване и ще ти дадем насоки и съвети как да ги избегнеш. С помощта на съветите на нашия опитен ветеринарен лекар, тази статия ще ти помогне да се пребориш по-ефективно с паразитите и да осигуриш най-здравословната среда за твоя домашен любимец.

„Не обезпаразитявам домашния ми любимец, защото не излиза навън.“

Погрешно се смята, че животни, които не излизат навън, или се разхождат не по-далеч от двора на къщата, не се намират под риск от паразитна зараза. За да не допускате грешки при обезпаразитяване, прилагайте лекарствени продукти при всеки домашен любимец у дома. Дори и да няма достъп до външни пространства, той лесно може да се зарази с паразитите, които влизат в дома чрез нас, хората, закачат се на нашите дрехи, или върху други домашни любимци у дома.

„Няма нужда да се консултирам с ветеринарен лекар.“

Знаеш ли точно какъв обезпаразитяващ продукт да избереш за твоето куче и коте? Кога да го прилагаш? В каква доза? Консултацията с ветеринарен лекар е необходима, за да се избегнат редица грешки при обезпаразитяване. Ветеринарният лекар може да прецени кои продукти са най-подходящи и безопасни за твоя косматко. И може би още по-важно – в какви дози да бъдат прилагани. В някои случаи може да бъде необходима по-задълбочена грижа от просто определяне на график за обезпаразитяване. Ако опашатко е заразен с вътрешни паразити, това може да налага поставянето на инжекция от ветеринарния лекар.

„Всички противопаразитни продукти са еднакви, няма значение кой ще избера.“

Въпреки че активните им съставки могат да бъдат еднакви или сходни, истината е, че различните противопаразитни продукти се различават в много отношения. Тези разлики определят и начинът им на прилагане, честотата, в кои случаи да се използват, колко ефективни ще бъдат. В Pet Buddy можеш да откриеш редица продукти, създадени да се борят с вътрешни паразити, външни паразити, или едновременно с двата типа заразявания. Някои от тях са за орален прием (таблети) и предлагат защита за по-дълъг период от време, както и се борят с по-широк спектър от паразити. Други като противопаразитни шампоани, спрейове, пудри, каишки и пипети са за външна употреба и се нанасят на определени места от тялото на животното. Някои продукти са подходящи за превенция, други при вече установена зараза. Някои са ефективни за кратък период, други за по-продължителен. Разликите са многобройни. Затова те съветваме да се консултираш с ветеринарен лекар, за да избереш най-подходящото средство.

„Няма значение къде ще нанеса противопаразитният продукт за външна употреба.“

Външните паразити като кърлежите обичат да се крият в сгъвките на кожата, между пръстите на лапите и на други сходни места от тялото на кучето и котето. Затова е важно тези места да се проверяват ръчно достатъчно често. Въпреки това, ако кърлежът не се е закачил, или е паднал, необходимо е тези места да се третират с обезпаразитяващи продукти за външна употреба, за да се лекува ухапването.

Продукти като противопаразитни пипети и спрейове следва да бъдат поставяни по протежението на гръбначния стълб на животното, фокусирайки се между лопатките. Това е необходимо, за да се избегне ситуация, при което косматко ще изближе продукта. Козината и кожата трябва да са напълно сухи при нанасяне на продукта. По този начин ще се избегне разреждането на продукта, което ще го направи по-малко ефективен.

„Животното изплю таблетата, но сигурно е успяла да подейства.“

Прилагането на противопаразитни таблети при кучета и котки невинаги е лесна и приятна задача. Има голяма вероятност животното да изплюе или повърне таблетата. Ако тя е цяла, изчакайте малко, за да се успокои животното и пак се опитайте да му я дадете. Ако таблетата е частично разтворена или не я видите в повърнатото, свържете се с ветеринарен лекар, за да се консултирате как да процедирате. Най-вероятно ще се наложи прилагане на това таблета, за да се гарантира ефектът ѝ.

За да е по-лесно и безпроблемно прилагането на противопаразитни таблети, Pet Buddy предлага овкусени таблети за лесен прием на лекарства, които да замаскират неприятният вкус на лекарството и да го направят по-лесно за поглъщане.

„Няма проблем да изпусна едно-две давания на обезпаразитяващ продукт.“

Не е маркетингов трик или ненужно усложнение фактът, че обезпаразитяващите продукти трябва да бъдат давани по строго определен график. Пропускането на давания на продукт, както и ненавременното прилагане на такъв, чувствително ще намалят защитата и ефективността на продукта. За да избегнете тази разпространена грешка, уверете се, че сте прочели добре инструкциите на противопаразитния продукт, който използвате. Pet Buddy ти предлага удобство, така че да не забравяш за графика на прилагане и да го следиш редовно. Всеки регистриран член на сайта има достъп до онлайн медицински картон на своя домашен любимец, чрез който да следи кога е следващата дата за поставяне на препарат. Медицинският картон бива попълван и обновяван след всяка онлайн консултация с опитния ветеринарен лекар на Pet Buddy.

„Който и противопаразитен продукт да използвам, все ще подейства на всички паразити.“

Не всички противопаразитни продукти работят еднакво. Някои от тях са ефективни само срещу външни паразити, други само срещу вътрешни. Дори и комбинираните продукти не са еднакви. Различават се основно по метода, по който унищожават паразитите и са разделени в различни продуктови групи. Възможно е паразитите, които са заразили твоя домашен любимец да са станали резистентни към някоя група продукти. В такива ситуации се налага смяната им с продукт от друга група.

Какъвто и обезпаразитяващ продукт да бъде предписан от ветеринарния лекар, в Pet Buddy ще го откриеш на по-ниска цена. Използвай промоционален код SPRING15 за 15% намаление на всички противопаразитни продукти в сайта от 03.04. до 17.04.2024 год.

„Противопаразитни продукти се дават само през лятото.“

Сред най-разпространените грешки при обезпаразитяване, допускани от стопани на кучета и котки е объркването, че паразитите са опасност само през летния сезон. Факт е, че някои от най-разпространените паразити по нашите територии – кърлежи, бълхи и мухи – са активни през топлите сезони. Ветеринарните лекари напомнят, обаче, че застудяването на времето не елиминира напълно паразитите. Паразитите като кърлежи, например, успешно презимуват в почвата, където намират топло убежище. Да, може би най-активният им сезон е през пролет и лято, когато температурите достигат оптималните за тях 25-30 градуса, а влажността е по-висока. Но студените дни носят спад в тяхната активност, а не пълното им изчезване. Напомняме, че метеорологичните модели варират в различните региони на страната. Освен това, есента и зимата в България стават все по-меки и къси. Това води до по-дълъг активен сезон на паразитите. Затова и превенцията и защитата от тях са необходими целогодишно.

„Всички противопаразитни продукти са подходящи и за кучета, и за котки.“

Не всички обезпаразитяващи продукти са подходящи за всички домашни любимци. Различните продукти се избират според теглото, възрастта и породата на животното. Освен това противопаразитните средства за котки не са подходящи за кучета и обратно.

„Килограмите и породата на домашния ми любимец нямат значение.“

Още една от разпространените грешки при обезпаразитяване е да не отчетем килограмите на домашния ни любимец, когато определяме каква доза продукт да приложим. Килограмите са може би най-важният фактор при определяне на оптималната доза продукт (независимо дали под формата на таблети или за външно нанасяне). Недостатъчното количество продукт няма да предложи добра защита от паразити. Предозирането с продукт е опасно за здравето на животното и може да има редица странични ефекти.

За определянето на дозата на продукта следва да се вземат предвид и фактори като възраст на животното, начин на живот, порода (рискови фактори, свързани с нея). Малките кученца и котенца, например, се обезпаразитяват по-често от възрастните животни. Кучета и котки, които се разхождат в неподдържани зелени участъци също следва да получават продукт по-често. Обезпаразитяващ продукт се прилага по-често и при ловни кучета.

В Pet Buddy те очаква огромно разнообразие от висококачествени обезпаразитяващи средства на някои от най-реномираните производители в световен мащаб. Използвай промоционален код NEWBUDDY15, за да получиш 15% намаление от цената на всяка първа поръчана кутия Pet Buddy.

Виж още подобни статии