Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Годишен ветеринарен преглед – какво да очакваме?

13.05.2024 | 1 мин. четене

Годишен ветеринарен преглед е основен аспект от поддържането на доброто здраве и благосъстояние на нашите домашни любимци. Годишен ветеринарен преглед е периодичното посещение при опитен и квалифициран ветеринарен лекар. То има за цел да провери общото състояние на животното. Прегледът е важно да се случва поне един път в годината, защото дава възможност своевременно да се открие здравословен проблем. Също и да се приложат профилактични мерки за подобряване на качеството на живот на нашите пухкави приятели.

В случай че досега не си посещавал годишен ветеринарен преглед с твоя любимец куче или коте, или пък си нов стопанин на опашат четириног, в тази статия споделя с теб какво можеш да очакваш от тази годишна среща с ветеринарния лекар. Остани с нас, научи повече и бъди подготвен!

Годишен ветеринарен преглед – физически преглед

Първият етап на всеки годишен ветеринарен преглед обикновено включва изчерпателен физически преглед на кучето или котето. Ветеринарният лекар има за цел да провери различни аспекти от здравето и физическото състояние на опашатко. Това включва състоянието на кожата и козината, очите, ушите, зъбите. Професионалистът ще проучи и историята на теглото на животното. Дали то наддава или сваля килограми в здравословни граници. Важно е ветеринарният лекар да се увери, че няма твърде обезпокоително сваляне или покачване на килограми. И в двата случая може да се появи съмнение за някакъв здравословен проблем.

Годишен ветеринарен преглед – ваксинация и изследвания

Всеки годишен ветеринарен преглед представлява възможност за лекаря да обсъди или проведе актуалните ваксинации и различни допълнителни изследвания, които могат да бъдат полезни за здравето на косматко. Лекарят може да прецени според породата и възрастта на животното, както и индивидуалните му характеристики, дали са необходими ваксини срещу различни заболявания. Освен това може да се наложи изпълнение на различни изследвания, включително кръвни тестове или ехографски преглед, за да се изключат евентуални здравословни проблеми. В случай на установяване на такива, лекарят може своевременно да предпише необходимите медикаменти и лечение.

Годишен ветеринарен преглед – профилактика на паразити

Една от основните цели на всеки годишен ветеринарен преглед е осигуряването на подходяща противопаразитна грижа и профилактика. Ветеринарният лекар има възможност да прегледа животното както за външни, така и за вътрешни паразити. Освен това всеки стопанин на домашен любимец има възможността да се консултира с професионалист по повод изграждането на подходящ график на обезпаразитяване и подбор на подходящи продукти за тази цел. На пазара съществуват множество разновидности на противопаразитни продукти. Според вида, възрастта, теглото и начина на живот на домашния любимец, някои продукти може да са по-ефективни, следователно по-препоръчителни за употреба. Опитният ветеринарен лекар може да препоръча най-подходящите противопаразитни продукти, както и честотата им на използване, препоръчителното количество. В Pet Buddy можеш да откриеш богато разнообразие от продукти за борба с външни паразити, вътрешни паразити и комбинирани препарати. Можеш да ги добавяш в твоята месечна кутия, или да ги закупиш самостоятелно след препоръка на ветеринарния лекар.

Допълнителни съвети за грижа и хранене

Годишният преглед предоставя идеална възможност за собствениците на домашни любимци да получат полезни и практични съвети за подходящо хранене и грижа. Ветеринарният лекар може да предложи персонализирани препоръки за хранителен режим според здравните показатели на животното, както и неговата възраст, порода и начин на живот. Лекарят също може да предостави полезни препоръки по повод физическата активност на кучето или котето, както и други аспекти от необходимата грижа за домашен любимец.

Регулярни контролни посещения

Следващият важен етап след годишния преглед при ветеринарен лекар е да се ангажирате с редовни контролни посещения при лекаря. Редовните прегледи помагат да се осигури непрекъснат контрол на здравословното състояние на домашния любимец и неговото благосъстояние, особено в случаи, в които животното страда от хронична болест или по-сериозен здравословен проблем. Те позволяват на ветеринарния лекар да проследи по-цялостно здравословното състояние на опашатко и да предприеме своевременни мерки в случай на заболявания и други проблеми.

Регистрацията в сайта на Pet Buddy предоставя възможност за редовни онлайн консултации с нашия ветеринарен лекар на преференциални цени. След всяка консултация, ветеринарният ни лекар записва получената от прегледа информация в онлайн медицински картон на домашния любимец. Така е много по-лесно и ефективно проследяването на здравословното му състояние през по-дълги периоди от време. Освен това е в полза на стопаните за проследяване на важни дати за ваксинация и обезпаразитяване. Регистрирай се в нашата платформа, за да получиш достъп до всички тези удобства!

Годишният преглед при ветеринарен лекар е важен елемент от поддържането на оптимално здраве и благосъстояние на нашите домашни любимци. Той дава възможност да се осигури професионално внимание и грижа за тях, така че да се гарантира, че те са здрави, щастливи и живеят пълноценен живот. Не пренебрегвайте годишните прегледи и регулярните консултации, те са ключът към дългосрочно здраве и щастие. В Pet Buddy можете да откриете всичко необходимо за осигуряването на най-добра грижа за вашите любими косматковци – здравословни храни и лакомства, висококачествени аксесоари и продукти за хигиена, медицински продукти и обезпаразитяващи продукти и още. Промоционален код NEWBUDDY15 ви дава 15% намаление от цената на първата поръчана кутия.

Виж още подобни статии