Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Домашните любимци в горещото време – 9 съвета за правилна грижа

31.08.2023 | 1 мин. четене

Домашните любимци в горещото време могат да изпитват също толкова дискомфорт, колкото и хората. Често дори и повече. Сякаш покачващите се стремглаво температури и неудобството, което следва от тях не са достатъчни, ами през летните месеци често има и повишена влажност на въздуха. Всички тези фактори карат домашните любимци в горещото време да се изправят не само пред редица предизвикателства, ами и понякога да са поставени в опасни за здравето им ситуации. Ситуации, които на всяка цена трябва да се стремим да избягваме и предотвратим като техни любящи стопани. За да се погрижим за здравето и щастието на косматковците, необходимо е да приложим някои наистина ефективни съвети и практики за домашните любимци в горещото време.

Ние от Pet Buddy сме подготвили 9 чудесни съвета за правилна грижа за домашните любимци в горещото време, които да приложиш. Благодарение на тях можеш да си сигурен, че твоята котана или Шаро ще се чувстват добре и ще са в безопасност даже и в дните с най-високи температури. Можеш да ги прочетеш сега!

Не оставяй животното само в паркирана кола

Не го оставяй само в паркирана кола даже и да отсъстваш за кратко, даже и за минута. Дори и да си оставил климатичната система в колата включена, това наистина не е добра идея. В дните с високи температури, температурата в купето на колата може да се повиши драстично в рамките на броени минути. Това поставя твоя опашатко в наистина опасна ситуация от прегряване и рязко влошаване на здравето му.

Внимавай с влажността на въздуха

Високата влажност на въздуха многократно повишава негативния ефект на високите температури върху твоя домашен любимец. Комбинацията от висока влажност и висока температура може да постави твоя опашатко в наистина опасна ситуация, която на всяка ситуация трябва да се стремиш да предотвратиш. Ветеринарните лекари разясняват, че когато домашните любимци дишат учестено, влажността в техните бели дробове се изпарява и това им помага да редуцират температурата на телата си. Но повишената влажност на въздуха затруднява този процес и те не успяват да охладят телата си самостоятелно. По този начин температурата на тялото им може да си повиши рязко и до опасни нива. Ако изпитваш съмнения за здравето на твоя домашен любимец, премери температурата му. Стори ли ти се твърде висока, незабавно се свържи с ветеринарен лекар.

По-малко упражнения и тренировки

Домашните любимци в горещото време следва да са по-малко физически активни. Това не означава, че трябва да забравиш за разходките и играта навън чак до есента. Просто е необходимо да се увериш, че тренировките и игрите не са твърде интензивни и продължителни. Освен това е добре да избягваш часовете около обяд, когато слънчевата активност е най-голяма и може да бъде опасна. Най-добре е да излизаш или пускаш животното навън в ранните утрини и вечери, когато температурите са по-умерени. Ако твоя домашен любимец има бели уши, необходимо е да си особено внимателен с излагането му на слънце, защото той се намира под повишен риск от развитие на рак на кожата. Породите с по-къси муцуни пък обикновено изпитват повече затруднения с дишането, което е допълнителен риск в дните с високи температури.

Внимавай къде се разхождате

През летните дни, асфалтът на улицата се нагрява изключително бързо и до много високи температури. Затова ти препоръчваме да избягваш разходки по асфалтирани улици. Вместо това разхождай твоя опашатко в рамките на зелени площи. Така той ще стъпва върху трева и зеленина, където няма опасност от изгаряне на лапите му.

Не разчитай на вентилатор

Домашните любимци в горещото време използват други способи за охлаждане на температурата на тялото, което ги разграничава от хората. Те не се потят като нас. Кучетата, например, се охлаждат и потят предимно чрез краката си. Затова не очаквай, че ако Шаро или писана са в стая с включен вентилатор, това ще е достатъчно, за да са в пълна безопасност и да се чувстват добре.

Осигури сянка и прясна вода

Всеки път, когато домашният ти любимец излезе навън, увери се, че той има достъп до дебела сянка и неограничен такъв до свежа вода. Лесно можеш да се увериш, че опашатко няма да се дехидратира, като винаги носиш преносима купичка за вода. Тези купички са удобни, с ергономична форма и можеш да носиш една такава с теб при всяка разходка.

Охлади животното отвътре и отвън

През дните с много високи температури е необходимо допълнително да се погрижиш за своя домашен любимец. Разхлади го приятно, като му приготвиш кучешки сладолед или ледена близалка. Лесни за изпълнение рецепти можеш да откриеш онлайн. Може и да му дадеш да ближе просто ледчета. Освен това, можеш да откриеш и охлаждащи жилетки или постелки, които се предлагат в някои магазини за стоки за животни. Необходимо е просто да намокриш материала с ледена вода, а разхлаждащото усещане ще се задържи за до три дни. Ако животното няма проблем с това да бъде намокряно, добра идея е от време на време да го намокряш със студена вода.

Следи за знаци за топлинен удар

Твърде високите температури могат да причинят топлинен удар на твоя домашен любимец. Някои от знаците за такъв са учестеното дишане, замъгления поглед, учестеното сърцебиене, екстремна жажда, проблеми с дишането, летаргия, треска, липса на координация, виене на свят, повишено слюноотделяне, повръщане, наситено червен или лилав цвят на езика, конвулсии или загуба на съзнание. Животните, които са под повишен риск от топлинен удар обикновено са по-старите и най-младите. В тази група попадат и домашните любимци с наднормено тегло, тези с респираторни и сърдечни заболявания, както и тези, които са подложени на повишена физическа активност.

Погрижи се за твоя косматко при топлинен удар

Ако забележиш някои знаци и промени в поведението, което ти подсказват за евентуален топлинен удар, трябва да действаш бързо. Първо премести животното под дебела сянка или в помещение с работещ климатик. След това постави торбички с лед или напоени със студена вода кърпи по главата, врата и в областта на гърдите на животното. Предложи студена вода или му дай да ближе ледени кубчета. Водата трябва да бъде приемана на малки глътки и бавно. Незабавно потърси помощта на ветеринарен лекар.

Независимо от сезона и температурите навън, Pet Buddy ти предлага всичко необходимо за отглеждането на здрави и щастливи кучета и котки. При нас можеш да откриеш огромно разнообразие от висококачествени марки суха и мокра храна, лакомства, аксесоари, медицински продукти, играчки, продукти за хигиена и още. Всеки месец можеш да избираш и променяш съдържанието на твоята Pet Buddy кутия. Получи допълнителна отстъпка от 10% към всяка първа поръчана Pet Buddy кутия като използваш промо код FIRST10.

Виж още подобни статии