Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Обезпаразитяване на кученце – какво е необходимо да знаем

22.04.2024 | 1 мин. четене

Паразитите са неминуемо предизвикателство, с което стопаните ще се сблъскат, когато отглеждат малък опашатко, затова и правилното обезпаразитяване на кученце е от изключителна важност. Необходимо е да разбираме важността на тази част от грижата за палето. Паразитите лесно могат да си проправят път към организма на малчо и да поставят здравето му под сериозен риск. Редовното обезпаразитяване на кученце е съществена част от оптималната грижа за него, която гарантира доброто му здраве и активен начин на живот. Дори и малкото ви кученце да няма достъп до външни пространства, то все пак се намира под заплаха от паразити. Най-често може да се зарази от майката, от стопаните, от заразена храна, от средата около него. Кученцата се намират под особено висок риск от външни и вътрешни паразити. Ето защо за нас, стопаните, е важно да спазваме ефективен и редовен график на обезпаразитяване на кученце.

За да научите повече за това какво е необходимо да знаете за ефективното обезпаразитяване на кученце, останете със следващите редове.

Обезпаразитяване на кученце – симптоми на зараза с вътрешни паразити

Преди да се впуснем в това да разясним повече за процеса по обезпаразитяване, нека разгледаме някои от основните симптоми, които подсказват, че кученцето ти има нужда от противопаразитна грижа:

  • Повръщане
  • Диария
  • Загуба на тегло
  • Окапваща козина
  • Видими паразити в изпражненията
  • Ако търка задните части в пода
  • Промени в апетита
  • Анемия

Обезпаразитяване на кученце – кога?

Важно е да знаем кога е необходимо обезпаразитяването на новородените и млади кученца. Новородените опашатковци се намират под особено висока заплаха от заразяване с паразити. Те могат лесно да се заразят от своите майки. Ето защо се препоръчва да помислите за обезпаразитяване на кученце, когато палето е на възраст от около 2 седмици. Това може значително да помогне да се уверите, че кученцето расте здраво и щастливо. Съветваме те да се консултираш с ветеринарен лекар. По този начин професионалистът ще може да определи ефективен и правилен график за обезпаразитяване на кученце. Ще те посъветва какви препарати да използваш, колко често, кога да започнеш, като се вземат предвид някои индивидуални характеристики и особености на животното. Освен удобството на онлайн консултации с ветеринарен лекар, Pet Buddy ти предлага и достъп до онлайн медицински картон, ако си регистриран в платформата член.

Обезпаразитяване на кученце – колко често?

Експертите ветеринарни лекари съветват първото обезпаразитяване на кученце против вътрешни паразити да се случи възможно най-рано. Обикновено това се случва някъде към втората до третата седмица след раждането на палето. След това е необходимо стопанинът да се придържа към график на обезпаразитяване, за да има пълна ефикасност и защита. Третирането на кученцето с противопаразитен продукт осигурява защита не само на палето, но и на теб и на цялото семейство. Някои видове вътрешни паразити могат да бъдат предадени от животното на хората.

Да разберем графика на обезпаразитяване

Подготовката на график за обезпаразитяването на младото куче е от съществена важност, защото това ще осигури добри практики, насочени към доброто здраве на животното. След първото третиране с противопаразитен продукт, можеш да продължиш да даваш средството веднъж на всеки две седмици. Тази практика може да продължи до момента, в който палето достигне възраст от 12 седмици. След навършването на тази възраст, обезпаразитяването може да продължи по график веднъж на всеки 3 месеца. За по-детайлен и индивидуализиран противопаразитен график за кученцето, обърни се към опитен ветеринарен лекар.

Как да обезпаразитяваш кученцето ефективно

С правилните насоки и избора на правилния противопаразитен препарат, ти можеш да се погрижиш за здравето и благополучието на твоят опашат малчо. Можеш да следваш тези стъпки, за да осигуриш най-добрите практики за твоя четириног любимец:

Консултация с ветеринарен лекар

Ветеринарният лекар е човекът, който ще ти даде най-правилните насоки по повод това кога е най-подходящият момент да започнеш с обезпаразитяването на животното. Освен това от този човек ще научиш колко често да даваш препарата, кой препарат е най-ефективен. Този професионалист ще постави правилната диагноза и ще осъществи правилното лечение, когато е необходимо. Ветеринарният лекар ще препоръча необходимите изследвания, за да се установи има ли някакъв проблем, с който да се преборите възможно най-рано.

Избор на противопаразитен продукт

На пазара съществуват много различни видове противопаразитни продукти – таблети, спрейове, шампоани, пудри, каишки, пипети, ултразвукови уреди и т.н. Някои от тях са създадени да се борят с вътрешни паразити, други са за външни паразити, а трети са комбинирани. Обикновено повечето средства са създадени да се борят с доста широк спектър от паразити (основно таблетите и пипетите). Въпреки че тези различни средства са широко разпространени в магазинната мрежа, препоръчваме да закупите продукт след консултация с ветеринарен лекар, за да се прецени точно кой вид средство е най-подходящ за индивидуалния случай. В допълнение, някои видове продукти изискват първо да се третират някои видове вътрешни паразити преди да може кученцето да се третира с тях.

Третиране със средството

Продуктите за борба с вътрешни паразити обикновено идват под формата на таблети или сиропи. Тези видове продукти трябва да бъдат приети орално (през устата) от палето. За да определиш с кой тип продукт кученцето се чувства най-комфортно и няма да изплюе или повърне, проследявай реакциите му при първото третиране с препарат. Освен това трябва да се вземе предвид теглото на кученцето, за да се определи правилната дозировка на противопаразитен продукт. Твърде малко средство няма да осигури ефективна защита. Предозирането пък може да доведе до странични ефекти и дори да застраши здравето на палето. Консултирай се с ветеринарен лекар, за да определиш каква е правилната дозировка.

По кое време

Най-подходящото време да дадеш противопаразитно средство на кученцето е сутрин. По това време палето е добре наспано и жизнено. Така ще можеш да наблюдаваш реакциите на организма му към средството, което е приело и дали има някакви промени в поведението му като странични ефекти.

В Pet Buddy можеш да откриеш изобилие от средства за борба с вътрешни и външни паразити, както и комбинирани такива под множество форми. Ние ти осигуряваме и лесен достъп до ветеринарен лекар онлайн, който ще поддържа онлайн медицински картон на твоя домашен любимец. Така ще можеш винаги да проверяваш за важни дати и да не пропускаш графика на обезпаразитяване и часове за ваксинация. С промоционален код NEWBUDDY15 получаваш 15% намаление от цената на първата поръчана кутия Pet Buddy.

Виж още подобни статии