Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Здравето на котката през есента – 10 съвета за по-добра грижа

18.09.2023 | 1 мин. четене

Здравето на котката през есента следва да е приоритет за всеки стопанин на тези грациозни и прекрасни създания. Разбира се, здравето и щастието на писана са важни не само през златния сезон, а и през всеки друг. Но също както и при хората, промяната и преходът между сезоните се отразяват и на здравето и благосъстоянието на нашите домашни любимци. И в някои случаи това може да означава допълнителен стрес върху организма им, което пък изисква допълнителни грижи и мерки от наша страна. Въпреки че деветте им живота са мит, котките все пак са достатъчно устойчиви и адаптивни животни, така че обикновено няма поводи за тревога. И все пак, няколко простички и лесни за изпълнение съвети могат да ни помогнат да поддържаме здравето на котката през есента в тип-топ форма.

След като наскоро отбелязахме Интернационален ден на котките на 8-ми август, а Ден на здравето на котките предстои към края на месец октомври, мислим си, че моментът е изключително подходящ да поговорим за благосъстоянието на едни от най-обичаните домашни любимци. Здравето на котката през есента е изцяло в ръцете на нейните стопани. Ние носим отговорност за това котана да бъде изпълнена с енергия и готова за игри и забавления. Нашата добра грижа за здравето на котката през есента може да й осигури дълъг и щастлив живот. Ето кои десет съвета могат да ни помогнат за тази цел!

Поддържане на добра хигиена

Един от основните фактори за здравето на котката през есента е добрата хигиена. Може би си мислите: „Но котката не се ли грижи сама за своята хигиена?“. Да, факт е, че котките са природно чисти животни, които се почистват редовно. И все пак, малко допълнителна помощ от ваша страна може да отнесе здравето и хигиената им на съвсем друго ниво. Независимо от дължината на козината, всяка котка има нужда от редовно разчесване. Изберете гребен или четка, които подхождат на дължината на козината на вашата писана. Грижата за хигиената на котката е не само подходящ начин да я поддържате здрава, но и да прекарвате повече време заедно.

Достъп до свежа вода

Един от основните аспекти на здравето на котката през есента е достатъчното хидратация. Котката има нужда от достъп до чиста и свежа вода постоянно. Приемът на достатъчно вода не само ще поддържа котката здрава и щастлива. Това е и чудесна превенция на някои от най-разпространените котешки заболявания свързани с бъбреците и отделителната система. Pet Buddy ти предлага страхотна селекция на купички за вода и храна за котки.

Чиста тоалетна

Необходимо е да осигуриш на своята котка лесен и бърз достъп до нейната котешка тоалетна. Поддържай котешката тоалетна чиста и редовно сменяй пълнителя й, за да предотвратиш неприятни миризми и развитието на бактерии. Ако отглеждаш повече от една котка у дома, препоръчително е всяка котка да има своя тоалетна.

Купи драскалка

Драскането и остренето на ноктите е натурален инстинкт за котките, които са ловци по природа. За съжаление, този инстинкт може да ти коства унищожаването на мебели и скъпи вещи у дома. Ето защо е необходимо да купиш на писана драскалка и да я научиш да я използва. Драскането е важно за котките, защото е процес, който им помага да премахнат ненужния слой на ноктите им. Използването на специализирана драскалка, освен това, помага на котките да раздвижат мускулите на крайниците си и да поддържат гъвкавостта си.

Поддържай здравословна диета и тегло

Също както при хората и други животни, котките може да се сблъскат с проблеми със здравето, ако теглото им премине над нормата. Ключът към здравословно тегло са здравословната диета и достатъчно физическа активност. За да си сигурен, че не прехранваш своята котка, консултирай се с ветеринарен лекар за количеството и вида храна, които да й даваш. Ако сухата котешка храна е подходящ избор, обмисли закупуването на автоматична котешка хранилка, която да контролира порциите на писана, докато е сама у дома. Така тя няма да се изкушава да похапва повече от необходимата й дажба.

Повече активност

Друг чудесен начин за намаляване на излишното тегло на котката е да осигуриш повече движения в ежедневието й. Котешките играчки са чудесен вариант за тази цел. Природно любопитни и игриви, котките не могат да устоят на цветните и забавни котешки играчки и се хвърлят смело в преследването и изучаването им.

Обмисли кастрация

Репродуктивните болести могат да представляват сериозна заплаха за здравето на твоята котка. Кастрацията на женските котки може да ги предпази от уринарни болести, както онкологични на яйчниците, а също и да понижи риска от онкологични заболявания на млечните жлези. Кастрацията на мъжките котараци редуцира риска от рак на тестисите и проблеми с простатата.

Регулярни посещения на ветеринарен лекар

Дори и котката ти да изглежда в добро общо здраве, не бива да пропускаш регулярните посещения на ветеринарен лекар. За ваксинирани и здрави котки те обикновено се препоръчват един път годишно. Регулярните посещения на ветеринарен лекар дават шанс да осигурите добра превенция, да хванете потенциални заболявания в ранна фаза, когато са лесно лечими, да поставите необходимите ваксини. Запиши час за консултация с ветеринарен лекар през платформата Pet Buddy, защото е изключително лесно и удобно.

Обезпаразитяване

Мухите, кърлежите и други паразити могат да представляват сериозен риск за здравето на твоята писана. Ето защо е необходимо да я обезпаразитяваш регуларно, като избираш подходящите продукти срещу външни и вътрешни паразити.

Ментална стимулация

Котките са умни, съобразителни и хитри по природа, но това не означава, че не бива да отделиш време и да се фокусираш върху допълнителната им интелектуална и ментална стимулация. Избери интересни играчки, които изискват от котката ти да използва своя интелект и умения.

Да поддържаш своята котка здрава, щастлива и доволна е равностойно на работа на пълен работен ден. Но със сигурност е такава работа, от която се чувстваш доволен и удовлетворен. Ако искаш да осигуриш най-добрата грижа за твоята писана, Pet Buddy е твой доверен помощник. При нас можеш да откриеш впечатляващо разнообразие от сухи и мокри храни, играчки, аксесоари, груминг и медицински продукти и още много. Промо код newbuddy15 ти осигурява 15% намаление на първата поръчана кутия след регистрация в нашата платформа.

Виж още подобни статии