Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Витамини за домашни любимци – Топ 5 имуностимуланта за косматковци

13.11.2023 | 1 мин. четене

През студените есенни дни, нашите четириноги приятели се нуждаят от витамини за домашни любимци също толкова много, колкото и ние. Правилно подбраните витамини за домашни любимци не само подпомагат имунната система на косматковците, но и ги предпазват от редица заболявания и усложнения.

За обикновения стопанин на четириноги обикновено е истинско предизвикателство да подберат какво точно да дават на своите опашати приятели. Разбираемо е. За нас, хората, изобилието от предлагани витамини и витаминни комплекси е наистина впечатляващо. Продуктите за домашни любимци не правят изключение. Дори и в платформата Pet Buddy ти можеш да откриеш наистина огромно разнообразие от висококачествени продукти, които ние ти препоръчваме. И все пак, невъзможно е да закупиш всички тях, нали така? А и не е необходимо! Необходимо е просто да знаеш кои са основните имуностимулиращи витамини за домашни любимци, от които твоето куче или коте се нуждае и да му ги осигуриш. Нека заедно открием кои са тези витамини за домашни любимци, които да закупиш тази есен за твоя опашатко. Така ще му осигуриш по-силна имунна система и по-добро цялостно състояние на организма през студените дни.

Витамини за домашни любимци – какво представляват?

Между витамините за хора и тези за животни не съществува разлика. Това означава, че нашите четириноги приятели могат да приемат същите витамини и да получават същите предимства от тях както и ние, хората.

Витамините са натурални продукти. Те са необходими на организма на живите същества, за да поддържат живота им и да подпомагат всички физиологични процеси. Голяма част от витамините могат да бъдат открити натурално в храната. Това означава, че вашето коте и куче се нуждаят от разнообразна, пълноценна и балансирана диета. Така не се формират витаминни дефиците в организмите им. От друга страна, не всички важни витамини могат да бъдат открити в храната. Някои от тях не са в достатъчни количества, за да предотвратят дефиците. А някои състояния на организма предотвратяват правилното усвояване на витамините. Затова и е необходимо да си ги набавяме по странични начини. За нашите домашни любимци това означава да им даваме да консумират специално разработени за тях витаминни комплекси.

Някои от най-популярните витамини, които са добре познати на всички нас са:

 • Витамин А
 • Витамини от групата В
 • Витамин С
 • Витамин D
 • Витамин Е
 • Витамин К

Да, няма спор, че нашите четириноги се нуждаят и от тези популярни витамини за домашни любимци. Важно е, разбира се, да знаем, че те може да се нуждаят от много по-различни количества от тези, които ние, хората, е необходимо да приемаме. Затова е необходимо да се консултирате с опитен ветеринарен лекар преди да решите да давате каквито и да е витамини на своите опашатковци.

Витамини за домашни любимци – Витамин А

Една от най-популярните функции на този витамин е подпомагането на зрението и грижата за здравето на очите. Той може да бъде открит в големи количества в морковите, които твоето куче може да похапва с удоволствие, но котана едва ли ще успееш да убедиш. Витамин А може да бъде открит в по-малки или по-големи количества и в други плодове и зеленчуци. Това е мастно-разтворим витамин, който мове и да е популярен със своите предимства за зрението, но има и други положителни ефекти върху организма. Този витамин е отговорен за правилния растеж, правилното развитие на плода по време на бременност и, разбира се, подпомагане и засилване на имунната система.

Витамини за домашни любимци – Витамини от група В

Друг основен тип витамини за домашни любимци са тези от група В. Тези витамини играят важна роля за здравето на твоето куче и котка, включително:

 • Тиаминът подпомага регулирането на енергийния и карбохидратен метаболизъм, освен това активизира йонния обмен в нервните тъкани.
 • Рибофлавинът, В12 и ниацинът подпомагат ензимната функция на организма.
 • Витамин В6 е нистина много важен. Този витамин е основен за генерирането на глюкоза, формирането на червени кръвни телца и работата на нервната система, регулацията на хормоните, подпомагане и засилване на имунната система, активацията на гените.
 • Пантотеновата киселина е важна за енергийния обмен.
 • Фолиевата киселина играе роля в метаболизма на аминокиселините и нуклеотидния обмен.

В платформата Pet Buddy можеш да откриш разнообразие от добавки с витамини от групата В, както и мултивитаминни продукти, в които присъстват тези важни витамини.

Витамини за домашни любимци – Витамин С

Витамин С е един от най-популярните и ефективни за подпомагане на имунната система и предпазване от вирусни заболявания и настинки. Той е много важен за организма антиоксидант. Той улавя и обезврежда потенциално опасните за организма вредни радикали. Така предпазва от възпалителни процеси и забавя стареенето на организма. Интересен факт е, че повечето кучета умеят натурално да синтезират витамин С в черния дроб. Въпреки това има случаи, в които той не е достатъчен и се налага допълнителното му натрупване в организма чрез прием на добавки и мултивитаминни комплекси. Добавки с витамин С за кучета и котки можеш да откриеш и в нашия сайт. Ние правим внимателна селекция на продуктите, които предлагаме, така че да се уверим, че те снабдяваме с най-доброто на пазара и то на достъпни цени.

Витамин D за кучета и котки

Този витамин е познат още и като „слънчевият витамин“. Обикновено може да бъде открит в някои богати на протеини храни, но въпреки това количеството, което организма си набавя чрез диетата не е достатъчно. Този витамин се създава от организма при по-продължително излагане на слънце. Само че през есенните и зимни дни слънчевата светлина чувствително намалява, затова е и важно както ние, така и нашите любимци да си го набавяме чрез прием на добавки. Витамин D балансира минералите в организма, включително фосфора и калция, които са много важни за правилния и здравословен растеж на костите на малките кученца и котенца. Без този витамин вашият домашен любимец няма да успее правилно да равие и поддържа здрави своите кости и мускули.

Витамин Е за кучета и котки

Витамин Е е един от най-ефективните начини за борба с оксидативния стрес. Освен тази основна функция, витамин Е е важен и за обмяната на мазнините в организма и е есенциален за функцията на клетките. Дефицитите на този витамин могат да доведат да проблеми със зрението, репродуктивната система и дегенерация на мускулите.

Pet Buddy ти предлага наистина впечатляващо разнообразие от мултивитаминни добавки и комплекси от витамини, с които да се погрижия за здравето на опашатко и да подпомогнеш защитните фукции на организма му. При нас ще откриеш категории от медицински добавки за подпомагане на нервната и двигателна система, иминната система, здравето на козината и кожата, очите, ушите, храносмилателната, сърдечна система и още. Можеш да добавяш различни продукти към всяка месечна кутия според нуждите на твоя любимец. Използвай промоционален код newbuddy15 за 15% намаление от цената на първата поръчана кутия.

Виж още подобни статии