Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Подарък домашен любимец – наистина ли е добра идея?

27.02.2023 | 1 мин. четене

Празникът на влюбените е чудесен повод за подарък домашен любимец, нали така? В крайна сметка, представи си само греещите от радост очи на твоята приятелка или съпруга когато отвори красивата кутия и от нея изскочи пухкаво съкровище! Сладко кученце или миловидно котенце с червена панделка около врата. То ще я близне по лицето и тя ще изпадне в кикот и ще ти каже колко те обича. Идеята звучи страхотно, поне в романтичните комедии винаги се получава перфектно!

Или пък не? Романтичните комедии често забравят да покажат какво следва след разопаковането на сладкия подарък. Редовно хранене, редица потенциални заболявания, приучване към тоалетна, възпитание и тренировки, излизане на разходка при минусови температури… И това е едва началото! Получаването на подарък домашен любимец звучи страхотно, но само ако получателят е наистина подготвен за тази отговорност в живота си. Когато виното се изпие, шоколадът се изяде и последният романтичен танц е изтанцуван, остават редовните грижи и хранене на новия член на семейството. 

Добре де, нека не оцветяваме всичко в тъмни краски. Може пък това да са просто петна от шоколад. Да направим подарък домашен любимец не винаги е катастрофална идея. Истината е, че понякога това е гениална идея. Нека видим в какви случаи и при какви условия е уместно да изберем подарък домашен любимец.

Подарък домашен любимец – наистина ли е ужасна идея?

Може би идеята за подарък домашен любимец не е чак толкова лоша? Всички се радваме истински на милите физиономии на опашати кучета и изящни котки, кой може да устои? Освен това, през 2013-та бяха публикувани доста любопитни данни от проучване на Американската асоциация за превенция на насилието над животни. Оказва се, че 86% от животните, които са били подарени за повод, остават да живеят в дома на получателя на подаръка и биват отглеждани отговорно и с любов. В допълнение, 96% от хората, които са получили животно като подарък твърдят, че този жест по никакъв начин не е намалил обичта им към животното. Не се наблюдава повишен риск от изоставяне на животното, само защото то е било дадено като подарък или изненада.

Чудесни новини за всеки един от нас, който иска да даде подарък, който наистина да донесе много радост. И все пак, не всеки би приел добре или изобщо подарък домашно животно. С такъв подарък можем не само да изненадаме неприятно получателя му. Това, което е по-важно е, че ако животинчето е нежелан подарък, то него го грози опасност да попадне на улицата или при други стопани, които няма да се грижат добре за него. Домашните животни не са грозен пуловер, или безинтересна книга, която просто можеш да върнеш в магазина или да преподариш. При избора на такъв подарък, следва да се съобразим с няколко основни фактора.

Подарък домашен любимец – кога да изберем такъв?

Има няколко основни условия, които могат да ни подскажат дали да подарим животно е добра идея. Ето за какво трябва да помислите:

 • Може да подарите животно само на хора, които многократно са изразявали желанието си да отглеждат такова.
 • Уверете се, че получателят на този подарък има физическата и финансова възможност да даде всички необходими грижи на животното. 
 • Най-добре е, ако получателят на подаръка вече е отглеждал котка или куче в миналото и има опит, също осъзнава отговорността.
 • Животното може да бъде подарък, но никога не бива да е изненада. Това означава, че трябва да подготвите получателя на подаръка, че той ще получи животинче за повода. 
 • Най-добре е да подарите животно само на хора, с които сте наистина близки. Тези хора могат да признаят откровено, че подаръкът не е за тях и заедно да откриете любящ нов дом, където опашатко ще е добре дошъл. Приятели, с които не сте толкова близки, могат да приемат подаръка от неудобство, а това може да създаде редица проблеми.
 • Помислете в какво пространство живее получателят. Достатъчно широко и комфортно ли е за отглеждане на животно?
 • Попитайте получателя дали не страда от алергии към животни и тяхната козина.

Подарък домашен любимец – а ако е нежелан?

Вероятно е вие да сте в ролята на получателя на подарък домашен любимец. Но се оказва, че това не е подарък, за който искате или можете да поемете отговорност. Какво правите в този случай?

 • Благодарете на този, който е решил да ви изненада. Дори и това да не е желан от вас подарък, човекът отсреща най-вероятно е имал добри намерения.
 • Откажете подаръка учтиво. В някои случаи е възможно животинчето да бъде върнато от мястото, откъдето е закупено. По този начин то има шанс да открие любящ дом.
 • В случай, че котето или кучето не може да бъде върнато, важно е да му откриете грижовни стопани и дом, където да бъде щастливо.

Откъде да взема животно?

Да приемем, че четириножко ще бъде посрещнат с много любов и готовност за отглеждането му. В такъв случай остава вторият належащ въпрос – откъде да вземете домашния любимец? Очевидният отговор е от развъдник. Разбира се, тук основното правило е да се спрете на сертифицирани развъдници, които документално могат да докажат произхода на животинчето, неговото здравно състояние. Това са местата, където всички породи котки и кучета биват третирани и отглеждани професионално и отговорно и са подготвени за новия им дом. Закупуването на животни от несертифицирани и незаконни развъдници крие редица рискове и е изключително погрешно да подкрепяте тази практика. 

Друг добър вариант е да осиновите животно. Така давате шанс на едно любящо сърце без дом и семейство да открие своите и да се радва на щастието, което заслужава. Осиновяването на животинче от организация, която позволява такава възможност, е наистина добро дело и получателят му ще оцени истински вашата постъпка.

Най-добрите романтични филми с животни

В случай, че идеята с подарък домашен любимец не бъде посрещната радушно, не се паникьосвайте. Вместо това винаги можете да си пуснете романтичен филм с участието на животинче и да се радвате на сладката му физиономия от разстояние. Ето няколко идеи:

 • „Марли и аз“
 • „Имате поща“
 • „Истината за котките и кучетата“
 • „Лейди и Скитника“
 • „И да обича кучета“
 • „Колкото толкова“
 • „Както в старите времена“

Pet Buddy се грижи за празничните подаръци и делнични изненади на други твои любими същества – четириногите. Изненадвай ежемесечно своето куче или котка с кутия пълна с лакомства, играчки и забавления. Ние сме се погрижили за селекцията на здравословна храна, която напълно да задоволява нуждите на твоя домашен любимец според характеристиките му. Регистрирай се днес напълно безплатно и поръчай своята първа Pet Buddy кутия с 10% отстъпка, като използваш код FIRST10. 

Виж още подобни статии