Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Насипна храна за животни – защо съществува и защо не е за предпочитане? 

17.02.2023 | 1 мин. четене

Правилното хранене на нашите домашни любимци е едно от основните ни задължения, ако искаме да гарантираме пълноценното им здраве и щастие, но мнозина стопани прибягват към закупуването на насипна храна за животни. Малцина са стопаните на кучета и/или котки, които се замислят за типа храна, която осигуряват на своите четириноги другари. 

В следващите редове ще обърнем внимание на популярната сред българските стопани насипна храна за животни. Това са т.нар. гранулирани храни, които купуваме на килограм от близкия зоомагазин и/или ветеринарна аптека. Защо тази насипна храна за животни не е за предпочитане? Защо този тип търговия с животински храни се практикува толкова често у нас, в Румъния, а и други държави в Източна Европа? Предстои да разберем. 

Насипна храна за животни - защо е толкова популярна?

В много източноевропейски страни, в т.ч. и в България, е масова практика сухата кучешка/котешка храна да се предлага на килограм под формата на насипна храна за животни. Причините бихме могли да търсим в търсенето на икономия от страна на стопаните в осигуряването на храната за домашните им любимци. Не всеки би могъл да си купи цял чувал и/или пакет гранулирана храна. Затова търговците, мислейки прагматично, решават да я продават насипно. 

По този начин храната става по-достъпна от ценова гледна точка (доколко това е така остава спорен въпрос) и очевидно е по-предпочитан вариант. Вместо да купуват цял чувал и/или пакет с нужната им храна, стопаните купуват в количествата, които са им нужни. Така често залагат на насипна храна за животни.

Далеч не искаме да заклеймяваме тази търговска практика и да я отричаме напълно. На първо място защото гранулираната храна невинаги е некачествена. Действително има доста висок клас храни, които се предлагат в малки разфасовки, продавани насипно. Този тип храни съдържат всички нужни на кучето/котето ви вода, протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини. Но това далеч не се отнася за всички гранулирани храни, които можете да закупите насипно.

Насипна храна за животни – защо не е за предпочитане?

Съществуват редица условия във връзка с продажбата и съхранението, които ще разгледаме по-подробно по-надолу. Те правят насипната храна не особено препоръчителна опция за храненето на вашето куче и/или коте. 

Насипна храна за животни – неправилно съхранение

След като даден чувал/пакет с храна бъде отворен и стои продължително време така, без дадената храна да се пласира, тя губи част от полезните си свойства. Така намаляват и много от вкусовите ѝ качества.

За да се запазят полезните качества на насипната храна е важно да се спазват определени правила за съхранение. За целта се използват специални пособия за съхранение и съдове. Те целят да предпазят храна от излагането ѝ на замърсяване от микроби, акари и други бактерии. 

Използваните съдове за съхранение следва да се почистват редовно. Това правило обаче рядко се спазва, което също идентифицира сериозен проблем с търговията с насипна храна. 

Не е изключен и рискът стопаните да закупят храна, която се различава от исканата от тях, тъй като гранулите са почти идентични по вид. Само оригиналната им опаковка е тази, с която могат да се отличат, но при разбиването ѝ в съдовете за съхранение може да се получи недоразумение. 

Защо невинаги е рентабилен избор

Колко евтина всъщност излиза насипната храна? Много хора смятат, че купувайки насипна храна спестяват, но това невинаги е така. Ако един чувал гранулирана храна струва 100 лв. например и търговецът ѝ сложи цена от 8 лв. на кг, клиентът реално я купува по-скъпо. Т.е. при покупка на килограм от тази храна, той харчи с 20 лв. повече, отколкото ако я закупи пакетирана.

Регулира ли се продажбата?

Не само малки зоомагазини продават храна насипно. Правят го и луксозни премиум магазини, в чиито търговски обекти има обособени специални секции за насипна храна. Няма законови предпоставки подобен тип търговска дейност да бъде забранена. Важно е обаче да се спазват хигиенните изисквания за съхранение на тази храна, за да се запазят в най-пълна степен полезните ѝ качества.

Ние от PetBuddy се стремим да осигуряваме оптималното количество полезни елементи, минерали и витамини за всяко четириного домашно животно с всяко хранене. В кутиите на PetBuddy получавате висококачествени храни и лакомства, които са съобразени изцяло с индивидуалните нужди на вашия любимец според неговите характеристики. Платформата ни разполага с огромен избор от висококачествени храни, които биха се понравили дори и на най-претенциозното кучешко или котешко небце. Избирайте между най-реномираните марки мокра храна и суха храна за кучета, както и консерви и паучове, или сухи гранули за котки. PetBuddy гарантира правилното хранене на всеки любимец, както и удобството на всеки стопанин. Вече няма нужда да бягате до магазина през няколко дни, с PetBuddy получавате достатъчно количество за цял месец.

Виж още подобни статии